Ugrás a tartalomra

A baráthegyi göröngyöket kisimítja az összefogás

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 15. szerda 15:57
Végéhez ért a Baráthegyi Majorsághoz vezető út felújítása. Az extrém meredekségéről ismert szakaszon szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatót a városvezetés és a Szimbiózis Alapítvány. 
Mocsári László képgalériája

Mint az a helyszínen is elhangzott: az utat legfőképp azért kellett rendbe tenni, hogy a hegy tetején lévő, a Szimbiózis Alapítvány által fenntartott bentlakásos otthon fogyatékkal élő gondozottjainak az ellátása és szállítása ne forogjon veszélyben.

– A majorságban százan élnek, mozognak, dolgoznak. Több intézmény, fejlesztőközpont és rehabilitációs foglalkoztatási egység is működik – emlékeztetett Jakubinyi László. A Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke továbbá kifejtette: fogyatékos és megváltozott munkaképességű munkatársaik, speciális szállítóeszközeik, támogató szolgálati autóik naponta többször is fel-alá közlekednek a lejtőn.

Varga Andrea példaértékűnek nevezte a felújítást, aminek megvalósításáért a város, az alapítvány és a telektulajdonosok azért fogtak össze, hogy javítsanak a Baráthegyen élők mindennapjain.

– Sikerült egy pénzügyi alapot létrehozni, amelyet a Városgazda saját erőforrásával és a munkatársai együttműködésével kiegészített. Óriási jelentősége volt annak, hogy Kovács László önkormányzati képviselő a fejlesztési alapjából is egy jelentős összeggel segítette a felújítást – összegezte az alpolgármester.

Az út rendbetétele két héttel ezelőtt kezdődött. A beruházás az önkormányzat, a terület képviselője és az alapítvány összefogásával kétmillió forintból valósulhatott meg. Ennek keretében mintegy négyszáz méteren zúzalékkal terítették a padkát, kátyúztak, továbbá száztizenöt négyzetméternyi felületen aszfaltoztak is.

– Folyamatosan figyelemmel fogjuk kísérni az út állapotát. Amennyiben szükséges, a megfelelő kátyúzásokat elvégezzük – szögezte le Kertész Béla. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. műszaki vezetője szerint miután jól járhatóvá tették az utat, a teherautók és az intézményt ellátó gépjárművek is gördülékenyebben tudják majd megközelíteni a majorságot.

Az útavató ünnepségen egyúttal felavattak egy információs táblát is, melyről a barátok hegyének történetét ismerhetik meg a látogatók. Emellett helyezték el azt a padot, ami a Baráthegy lakóinak összefogását és barátságát szimbolizálja. Az eseményen „hegylakókként” emlegetett lakosok jelenleg is pénzadományokat gyűjtenek környezetük szebbé tételéért. 

– Amikor a pálos szerzetesek elkezdtek itt gazdálkodni, akkor a helyi lakókkal kialakítottak egy gazdasági önfenntartó egységet. Ez az együttműködés a mai világunk problémáira is gyógyírt jelenthet – világított rá a hegy nevének eredetét boncolgatva Jakubinyi László.

További hírek

Olvasnivaló