Ugrás a tartalomra

Befejeződött a tiszai szállítás a MOL beruházásához

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 27. szerda 16:40
Fontos mérföldkőhöz érkezett a MOL 1,2 milliárd euróból épülő poliol komplexumának beruházása. November óta 36 hajószállítmánnyal összesen 65 készülék érkezett vízi úton, és a héten megérkezett az utolsó óriásberendezés is, amelyet a Tiszán szállítottak Tiszaújvárosba.

A poliol komplexum berendezéseit és moduljait a világ több pontján gyártották. A készülékek többségét súlyuk és méretük miatt nem vihették közúton, ezért szállításukra a vízi utat választották. A szállítás tervezésénél figyelembe kellet venni, hogy – az elmúlt 15 év adatai alapján – a Tisza vízszintje évente csak rövid időszakban alkalmas ilyen szállítások lebonyolítására. 2019 novembere óta összesen 65 készülék „hajózott” a Tiszán, amelyek súlya 10 és 400 tonna között volt, méretük pedig néhány métertől 45 méterig terjedt. A féléves időszak alatt a Tisza vízszintje 3 alkalommal csökkent olyan szintre, hogy a szállításokat ideiglenesen le kellett állítani.

Érkeztek készre szerelt egységek Thaiföldről és egyéb berendezések a világ számos országából Spanyolországtól Kínáig. A tengeri szállítmányok a fekete-tengeri Konstanzába érkeztek, ahonnan folyami uszályokon a Dunán és a Tiszán hajóztatták fel a berendezéseket Tiszaújvárosba. A szállítmányok más része a belgiumi Genkből indult, ahonnan folyami szállítás során a Rajna, Majna, Rajna-Majna-Duna csatorna, a Duna és a Tisza volt az útvonal.

A Tisza-parton új ideiglenes kikötőt kellett építeni, ahol egy nagy teherbírású lánctalpas daru emelte át speciális szállítójárművekre a rakományokat. A szállítmányok a kikötőből az építési területig az erre a célra kialakított úton jutottak el.

Néhány érdekesség:

leghosszabb készülék: 45 méter
legnehezebb készülék: 404 tonna
szállított készülékek összes tömege: 5500 tonna

Az új, műanyag alapanyagot előállító poliol komplexum a MOL eddigi legnagyobb organikus beruházása, összesen 1,2 milliárd euróból valósul meg. Az üzem több mint 200 embernek ad majd munkát, és évente 200 ezer tonna propilén-oxid feldolgozására lesz képes, amelyet poliollá alakít. A poliol ma az egyik legkeresettebb petrolkémiai termék, mivel az alapanyaga a poliuretánnak, amely az ipar „svájci bicskája”: szinte mindenhol hasznosítják az építőipartól a bútorgyártáson át az autóiparig, textiliparig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!