Ugrás a tartalomra

Befogják a román hatóságok a Transzfogarasi útnál "kolduló" medvéket

MTI
Utoljára módosítva
2024. szeptember 11. szerda 17:53
Mostanra szinte turistalátványossággá váltak az embertől sem tartó medvék Románia leglátványosabb hegyi útján, annak ellenére, hogy veszélyt jelentenek a kirándulókra.
Fotó: Magyar Állatvédelem portál

Mircea Fechet, Románia környezetvédelmi minisztere szerdán közölre a News.ro portállal, hogy kihelyeztek egy csapdát a Fogarasi-havasokat átszelő út mentén egy anyamedve és bocsa számára. A térségben jó ideje jelen lévő állat az utóbbi időszakban agresszívvá vált, ezért bocsával együtt befogják és a Brassó megyei Zernyest medverezervátumába szállítják - írta közleményében az MTI. 

„Ily módon meggyőződünk, hogy a medvék már nem jelentenek veszélyt a Transzfogarason átkelők számára” – mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy az emberi élet mindig előbbséget élvez.

Hozzátette: a közvetkező hetekben a közúti infrastruktúrát kezelő országos társasággal (CNAIR) pannókat helyeztetnek ki az út mentén, melyeken figyelmeztetnek, hogy "az a medve, amelyet etetnek, halálra van ítélve".

A tárcavezető ezzel arra utalt, hogy az elmúlt években a Transzfogarasi út térségében élő medvék „koldulni kezdtek” az úttest mentén, miután az arra járó turisták élelmet dobtak nekik, hogy közben fényképezhessék, filmezhessék őket.

A cseppet sem veszélytelen kaland nem egyszer szinte tragédiába torkollt, a közösségi oldalakra feltöltött videók tanulsága szerint az állatok olykor agresszívvá váltak, és rá akartak támadni az őket etető turistákra.

Dragos Predescu Arges megyei prefektus szerint a környezetvédelmi tárca kiadta a rendeletet a bocsos anyamedve befogására és elköltöztetésére, ami néhány nap alatt megtörténhet. Azt mondta, a hatóságok csak akkor folyamodnak altatáshoz, ha feltétlenül szükséges, és hasonlóan járnak el minden, az út mentén mutatkozó környékbeli medvével.

A környezetvédelmi tárca június végén jelentette be, hogy befogják és elköltöztetik a Transzfogarasi út menti állatokat, mivel a koldulás lett a fő élelemforrás számukra. A szaktárca 400 euróra rúgó dupla bírságot is bejelentett a medvéket etető turisták számára vadállatok etetése és szabálytalan parkolás miatt.

A környezetvédelmi tárca tavaly májusban egy felmérés alapján 7500 és 8100 közöttire becsülte a vadon élő romániai barnamedvék számát. A településekre bejáró nagyvadak nemcsak tetemes anyagi károkat okoztak, hanem az elmúlt 5-6 évben több mint 150 esetben támadtak emberre, és emiatt 14 haláleset is történt. Júliusban egy 19 éves lány vesztette életét a Bucsecs-hegységben, amikor egy közkedvelt túraösvényen medve támadt rá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!