Ugrás a tartalomra

Beismerte tettét a bódvalenkei gyilkosság gyanúsítottja

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. december 28. szerda 14:19
Az ügy részleteiről szerdán számolt be a megyei rendőr-főkapitányság, ahol közölték azt is: a nyomozás folytatódik. Az elfogásról videó is készült, ezt cikkünkben mutatjuk.

Sajtótájékoztatót tartott szerdán délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a december 16-ai bódvalenkei gyilkosság ügyében.  Ahogyan az ismert, a gyanúsítottat, december 23-án fogták el, és a rendőrség már akkor jelezte: a nyomozás állását a két ünnep között részletesen is megismerteti a közvéleménnyel.

Az eseményen Miskolczi István rendőr ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese ismertette azt, amit az üggyel kapcsolatban jelenleg tudni lehet.

- December 16-án egy bódvalenkei nőt találtak meg a lakásán, akit olyan súlyosan bántalmazott egy akkor még ismeretlen személy, hogy a helyszínen elhunyt. Az ügyben az elsődleges intézkedéseket az Edelényi Rendőrkapitányság munkatársai tették meg, akik a helyszínre érkezve megkezdték a helyszíni szemlét és az adatgyűjtést. A munkához később csatlakozott a megyei forrónyomos szolgálat is. „Egy monstre, közel 18 órán tartó helyszíni szemét tartottak munkatársaim, ahol mintegy hetven bűnjelet rögzítettek. Ezek szakértői vizsgálata részben befejeződött, részben még folyamatban van – tette hozzá Miskolczi István, aki elmondta még: már az elsődleges adatok is egyértelműen arra utaltak, hogy vagy helyben lakó, vagy a községhez erősen kötődő elkövetőt kell keresni.

Fotók: Horváth Csongor

Az adatgyűjtés során a rendőrök mintegy kétszáz főt számoltattak el: 41 személyt tanúként hallgattak ki. A rendőrfőkapitány-helyettes kiemelte, volt olyan nap amikor 66 fővel folytatták a nyomozást Bódvalenkén.

- A beszerzett adatok adatokat és a szakértői véleményeket értékelve december 23-án jutottunk el arra a szinte, hogy a feltételezett elkövetőt be tudtuk azonosítani, őt a kora reggeli órákban elő is állítottuk a megyei rendőr-főkapitányságra. Itt különböző vizsgálatok után kihallhattuk: ennek során először tagadta a bűncselekmény elkövetését, később viszont beismerte azt. Ezt követően másnap helyszíni kihalhatás keretében folytattuk a nyomozást, ahol a gyanúsított újból részletes vallomást tett – részletezte.

Ezek alapján a rendőrség szerint következő történhetett: A 26 éves helyben lakó gyanúsított december 16-án az éjszakai-hajnali órákban kereste fel lakásán későbbi áldozatát, azt a 74 éves hölgyet, akitől pénzt akart kölcsönkérni. A nő kopogtatás után, segítségkérés indokával engedte be a lakásába az általa ismert férfit. Miután kiderült, hogy a gyanúsított pénzt akar kérni, a házigazda elmondta, hogy nincs pénze és hagyja el az ingatlant. Vita alakult ki, majd a férfi felkapott egy kést, amivel többször megszúrta a nőt, aki a későbbiekben a helyszínen elhunyt. Az elkövető ezek után átkutatta a lakást, de nem vitt magával semmit, hanem hazatérve elégette a bűncselekmény elkövetésekor viselt ruházatát. „A rendőrök elfogását követően kihallgatták és őrizetbe vették a gyanúsítottat, akit a bíróság letartóztatásba is helyezett, az ügy vizsgálata jelenleg is folyamatban van” – részletezte Miskolczi István, aki végül köszönhet mondott a társszerveknek, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának, a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak is, azért, hogy segítették a nyomozást.

Újságírói kérdésre a rendőrség elmondta még: a gyanúsítotthoz nem egyetlen egy bizonyíték, hanem egy bizonyíték-láncolat vezette el a rendőröket. Az ügyben korábban egymillió forintos nyomravezetői díjat is kitűztek, azonban ezzel kapcsolatban érdemleges információ nem érkezett a megyei rendőr-főkapitánysághoz, ezért vonták vissza a díjkitűzést.

További hírek

Olvasnivaló