Ugrás a tartalomra

A belvíz okoz problémákat Északkelet-Magyarországon

Miskolc Televízió/Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. június 11. kedd 17:18
Az elmúlt napokban lezúduló nagy mennyiségű csapadék több hazai folyón is árhullámot idézett elő, de a mezőgazdasági területeket is érintette. Taskó József, a B.-A.-Z. Vármegyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint Északkelet-Magyarországon a belvíz jelenti a legnagyobb problémát.
Illusztráció. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Az elmúlt néhány napban a Dunántúlon 100 milliméter feletti esőt is mértek, az északi országrészben 60 milliméter körüli érték volt jellemző. A B.-A.-Z. Vármegyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához csaknem 100 kárbejelentés érkezett, ami 1600 hektárt érint, tudtuk meg a kamara vármegyei elnökétől. 

Taskó József a Miskolc Televíziónak elmondta, hogy a csapadék egy részét a talaj elnyelte, több helyen azonban belvíz alakult ki, ami három körzetben, a Bodrogközben, a Taktaközben és Dél-Borsodban okozott károkat. A vihar pedig a kalászos növényeket viselte meg, leginkább a búzát. A növények sok helyen megdőltek, ami rontja a minőséget és a betakarítást is megnehezíti, ha egyáltalán alkalmasak lesznek a betakarításra.

A szakember szerint bár nem örvendetes esemény a belvíz, ám ez még mindig kisebb és jobban kezelhető probléma, mint az aszály. Mint fogalmazott, míg az esőzések egy jól körülhatárolható területen okoznak kárt, addig az aszály a gazdaság teljes területét sújtja. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!