Ugrás a tartalomra

Beteg volt, kivágták a kormányhivatal előtti bálványfát

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 19. szombat 12:14
Szombat reggel kivágták a szakemberek az Uitz Béla utca és a Csizmadia-köz sarkán álló fát. Erre azért volt szükség, mert az odvas és beteg állapotából adódóan balesetveszélyessé vált. A helye azonban nem marad túl sokáig üresen, hiszen oda új fát tervez ültetni az önkormányzat.

Mint azt korábban írtuk, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai azért vágták ki a fát, mert előregedett és ehhez több probléma társult. Czifrusz Natália főkertész lapunknak elmondta: "Három éve a városgazda végzett rajta FAKOPP műszeres vizsgálatot, aminek eredményeiből tudható: a bálványfa már akkor is nagyon rossz állapotban volt. 2021 októberében külső, független faápoló végezte el ugyanezt a vizsgálatot, ami kimutatta: az odvas, korhadt fa mára balesetveszélyes állapotban van, a helyzet megszüntetése érdekében szükséges a kivágás. A dokumentumok alapján a városháza az engedélyt is megadta erre a Városgazdának.".

kormányhivatal bálványfa fakivágás
Fotók: Mocsári László

Arról is esett szó, hogy helyére rövidesen új fa kerülhet. A főkertész szerint "természetesen pótoljuk a fát, erre több szakmai javaslat is készült, terveink szerint még ez év tavaszán, de legkésőbb az ősz folyamán kerül sor az új fa telepítésére".

kormányhivatal bálványfa fakivágás

Elsősorban az épület homlokzatához és a terület adottságaihoz igazodva oszlopos növekedésű, kevésbé terebélyes fajtákban gondolkodtak, így két nagyon jó várostűrő képességű faj különleges fajtáira esett a választás: ennek megfelelően oszlopos páfrányfenyő vagy oszlopos arany bükk kerülhet az öreg bálványfa helyére.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!