Ugrás a tartalomra

Bezárnak, de dolgoznak tovább

Horváth Szabolcs
Utoljára módosítva
2020. november 14. szombat 15:30
A koronavírus, és az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedések miatt ismét új hangsúlyok kerültek előtérbe a múzeumi munkában.
A Herman Ottó Múzeum főépülete. Fotó: Juhász Ákos

A Herman Ottó Múzeum az idén már másodszor kénytelen bezárni a koronavírus miatt. „Az intézményünket sajnos súlyosan érintette a koronavírus-járvány két hulláma – mondta lapunknak dr. Szolyák Péter igazgató. – Mivel szakemberek szerint a mostani intézkedések hatása hetek múlva lesz érezhető igazán, így ezt is figyelembe véve döntöttem arról, hogy a Herman Ottó Múzeum kapuit december 31-éig zárjuk a nagyközönség előtt. Látogatókat nem fogadunk, a kutatók is csak november 30-áig, és kizárólag a Tímármalom utcai raktárbázisunkban, szigorú feltételek között fejezhetik be a megkezdett munkájukat. Az Alkotóházunkban lévő szálláshelyek ez év végéig már nem vehetők igénybe.”

A zárás miatt a múzeumi munkát ismét más alapokra kell helyezni, és most olyan tevékenységre kerül a hangsúlyt, amire máskor kevesebb idő jutott. „Az első zárás során már szereztünk ebben tapasztalatot, így a mostani váltás egy kicsit könnyebb. Tavasszal a digitális tartalmak készítése került előtérbe, amelyért – többek között – éppen a közelmúltban kaptunk minisztériumi dicséretet. Ismét azokra a munkákra helyezzük a hangsúlyt, amelyekre a normál működés alatt kevesebb idő, lehetőség jutott: leltárkönyveket revíziózunk, rendezzük a raktárakat, a nyilvántartásokat, a múzeumpedagógusok és a szakmuzeológusok egy része pedig ismét az oktatást segítő digitális anyagok készítését tervezi. Akinél lehet, engedélyezzük a home office-ban történő munkavégzést – sőt, a 60 év feletti kollégáknál kifejezetten javasoljuk is. Ehhez az érintettek munkatervet készítenek, és azok végrehajtását természetesen számon is kérjük.”

A múzeum idei gazdálkodásában komoly rést ütött a járvány. „Tavasszal be kellett zárnunk, és bár a júniusi újranyitás után voltak kifejezetten jó hónapjaink mind a látogatottság, mind a jegybevétel terén, ez éppen csak enyhítette a nehézségeinket. A tervezett éves bevételeink mindössze 50 százalékban teljesültek, és bár a költségeinket is levittük 60-70 százalékra, a gazdálkodásunk így is sok problémával jár.”

A jövő évi tervezés is komoly kihívást jelent az intézmény vezetésének. „Januárban és februárban valószínűleg még nem tervezhetünk közönségprogramokat, úgy számolunk, hogy talán márciusban nyithatunk ki teljesen. Ehhez igyekszünk igazítani a szakmai elképzeléseket, az előkészítés alatt álló rendezvényeket. Továbbra is abban bízunk, hogy a jövő év nagyobb részében tudunk majd úgy működni, ahogy az normál körülmények között egy közgyűjteménytől elvárható.”

További hírek

Olvasnivaló