Ugrás a tartalomra

"Bezzeg Debrecen" még így is drágább

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. július 03. vasárnap 14:14
Többe kerül majd a parkolás augusztus 1-jétől Miskolcon, de a megemelt árak még így is jelentősen alacsonyabbak nálunk, mint például Debrecenben vagy Győrben. A többletbevételből új, modernebb eszközökkel frissülhet a parkolási rendszer a megyeszékhelyen.

Átlagosan 40 forinttal kell majd többet fizetni óránkért, a zöld zónában 400 forintról 440-re, a sárgában 220 forintról 260-ra nő az óradíj; a kék zóna megszűnik, pontosabban átsorolják a sárgába, számos sárga zónás területet pedig a zöldbe. A kombinált bérlet ára 80 ezer forintról 100 ezerre, a zöld zónás 60 ezerről 75 ezerre, a sárga zónás bérlet pedig 44 ezer forintról 55 ezerre emelkedik. Erről a város képviselői a legutóbbi közgyűlésen döntöttek. A pontos részleteket és az indokokat már Osváth Zoltán, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője mondta el a Miskolc Televízió Kilátó című közéleti magazinjában a héten.

- Utoljára éppen tíz évvel ezelőtt emelkedett a bérletek ára, a jegyeké pedig 2017-ben. Így aztán arra sem volt pénz, hogy fejlesszék az elavult eszközöket. 2005 és 2010 között az ország minden részéből jöttek szakemberek Miskolcra, hogy a kimagasló színvonalú miskolci parkolási rendszert tanulmányozzák. Ez ma már sajnos nincs így - mutatott rá.

Éppen azért is tartják fontosnak a díjtételek emelését az önkormányzat részéről, hogy fejleszthessék az elavult, az autósok számára egyre kevésbé komfortos automatákat, egyéb eszközöket. A tervek szerint például jövő januártól újabb területeket vonnak be a díjfizető övezetekbe, és ezekre tizennégy új jegykiadó automatát és jelzőtáblákat telepítenének. Ezek azonban több mint hetven millió forintot emésztenek fel. De például hamar rendbe kellene tenni az évtizedek óta nem üzemelő beléptetőrendszert is a Régiposta utcai parkolóházban.

Az ügyvezető elmondta, ilyen tételek kezelésére nyújtott be pályázatot az önkormányzat, de amíg a több százmilliós forrásról nincs döntés, addig sem tétlenkedhetnek. Ezért döntöttek arról, hogy elkezdik felzárkóztatni a miskolci árakat más nagyvárosokéhoz.

Merthogy jelentős volt eddig is a különbség például a debreceni díjtételekhez képest. A napokban aztán az is kiderült - a Telex készített erről egy országos körképet -, hogy július elsejétől több nagyvárosban emelik a parkolási díjakat: Győrben 30–220 százalékos emelésről dönthet kedden a közgyűlés, Hódmezővásárhelyen 25, Szegeden 11 százalékkal kerül majd többe a parkolás. Összevetésként: augusztus 1-jétől Miskolcon 440 forintot kérnek majd el egy óráért - Debrecenben, Szegeden és Győrben ez a tétel egyaránt 480 forint. A kombinált éves bérlet nálunk kereken 100 ezer forint lesz - a cívis városban 147 ezer forint, Szegeden 130 500 forint, Győrben 154 ezer forint, míg Pécsett még drágább: 190 ezer forintért válthatnak az ottani autósok éves bérletet.

- Az itteni emeléssel sem érjük el a debreceni árak 66 százalékát - hangsúlyozta Osváth Zoltán.
Az ügyvezető azt is elmondta, hogy alapvetően jól működik a városban a forgalomszabályozó funkció - magyarán többségében "pörög" a parkolás, lehet találni szabad helyeket. Ez csak akkor változott, amikor a járvány csúcsidőszakaiban ingyenessé tette a kormány a parkolást. Akkor "beállt a város", fogalmazott a szakember, aki elmondta azt is, hogy új parkolóhelyek kialakítására mindig lehet számítani, amikor erre forrást tud teremteni az önkormányzat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!