Ugrás a tartalomra

Bírósági döntés született a Miskolci Cementgyár ügyében

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 19. péntek 09:20
A környezetvédelmi szakértő szerint a döntés nem volt megalapozott.
Fotó: Juhász Ákos

A Miskolci Törvényszék 2021.02.09-i határozatában megalapozatlannak ítélte a Zöld Kapcsolat Egyesület által a hejőcsabai cementgyártás ügyében emelt kifogásokat. A bíróság továbbá kötelezte az egyesületet csaknem 600 ezer forintnyi perköltség, illetve illeték megfizetésére.

Nem rontja a levegőt

- Mint ismeretes, 2016. december 14-én keresetlevelet nyújtottunk be a környezetvédelmi hatóság által a cementgyár számára kiadott egységes környezethasználati engedély (EKHE) ellen – tette közzé weboldalán a Zöld Kapcsolat Egyesület. 
A kerestben az elégtelen légszennyezettségi adatokra és a védőtávolság hiányára utaltak. Álláspontjukat több mint 2000 miskolci lakos is támogatta petíció al
A bíróság szerint azonban az EKHE kérelem kapcsán indult közigazgatási perben nincs lehetőség a kért adatok meghatározására, sem – további mérések elvégzése céljából – szakértőt kijelölni. Így – az egyesület kérését mellőzve – nem rendeltek ki szakértőt.

Mégis szakmai véleményt kértek

Az ítélet szerint cementgyár tevékenysége nélkül is terhelt az érintett terület levegő minősége. Ezzel szemben dr. Steiner Ferenc környezetvédelmi igazságügyi szakértő 2021. február 9-i nyilatkozatában leírta, hogy az elmúlt 10 évben nem volt olyan év, amikor a levegővédelmi követelmények Miskolc tekintetében teljesültek volna, így a szakértő szerint hatósági döntés nem (volt) kellően megalapozott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!