Ugrás a tartalomra

„Biztonságot ad, ha emberként figyelünk egymásra”

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. október 28. péntek 16:07
Az Idősek Hónapja záró rendezvényére került sor pénteken Miskolcon a Szépkorúak Háza Idősek Otthonában, ahol kísérőrendezvényként a „Babák a múltból” kiállítás megnyitójára is sor került.
Mocsári László képgalériája

Varga Andrea Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere a záróünnepségen meleg szavakkal fordult az otthon lakói felé. Elmondta: „Az elmúlt időszakban rendkívül sok változáson, fejlődésen esett át az intézmény, és én mindig jóleső érzéssel érkezem ide, mert olyan bensőséges, meleg, otthonos hangulatot találok itt, amely azt gondolom, feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az itt élők biztonságban és nyugalomban élhessenek. Az október, a szépkorúak hónapja mindig egy figyelemfelkeltő hónap. Azok az események, amelyeket ilyenkor városszerte megrendezünk - nem csak ebben az otthonban, hanem a város egyéb intézményeiben is -, azok azt szolgálják, hogy beszélgessünk az emberekkel arról, mennyire fontos az odafigyelés az idősekre és egymásra. A szépkorúakra és minden miskolci városlakóra.” – emelte ki az alpolgármester, aki nem feledkezett meg az előttünk álló nehézségekről sem:

„Nehéz időszaknak nézünk elébe, és ebben a nehéz és terhes időszakban az ad nekünk biztonságot és nyugalmat, ha mi emberként fordulunk egymáshoz. Ez azt is jelenti, hogy olyan környezeteket kell teremtenünk, ahol ez a biztonság megvalósítható. Azt gondolom, hogy itt, ebben az intézményben bensőséges, családias hangulatban zajlanak a hétköznapok, de sokan vannak, akik nem ilyen biztonságos, megnyugtató otthonban élnek, hanem esetleg egyedül, a saját otthonaikban néznek szembe a nehézségeikkel, és nekik különösen szükségük van arra, hogy mi miskolci városlakók odafigyeljünk rájuk is. Erről a helyről is üzenem a miskolciaknak, hogy tegyék meg azt, hogy időnként átkopognak a szomszédba, hogy meglátogassák azokat az időseket, akik egyedül élnek, és ha szükség van rá, akkor segítséget nyújtsanak nekik. Ez a segítség sokféle lehet. Az Önök számra itt van az az egészségügyi ellátást és biztonságot nyújtó közeg, amelyet az intézményben megteremtettek. Az a gondoskodás, amellyel az itt dolgozók körülveszik Önöket. De tudom, hogy az igazi ünnepnapok azok, amikor eljönnek a családtagok, és együtt tudják tölteni az idejüket a szeretteikkel.” – mondta Varga Andrea alpolgármester az ünnepséget megnyitó beszédében.

Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella a Szépkorúak Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint gyorsan elrepült az október, az idősek hónapja, de tele volt kulturális programokkal, zenével, irodalommal, sok különböző együttes és előadó látogatta meg a ház lakóit a hónap folyamán. Feltette a kérdést: „Mit tud adni az időseknek a társadalom? Talán biztonságot, anyagi megbecsülést, vagy azt, hogy soha nem hagyja magára idős tagjait? És mit tud nyújtani a Szépkorúak Háza az itt lakóknak? Szeretetet, megbecsülést, figyelmet, törődést és gondoskodást. A nehéz pillanatokban támaszt. Mindazt, amire Önöknek szüksége van.” – válaszolta meg a kérdéseket az igazgató, aki hozzátette: „Tesszük mi ezt jó szívvel, empátiával és szakértelemmel. Feladatunk és kötelezettségünk is egyben, hogy méltóságteljes, örömökben gazdag életet biztosítsunk az itt élők számára.”


A bensőséges ünneplés a házban élő és még nagyon aktív, a közösséget saját munkájukkal is építő idősek számára elismerő oklevelek átadásával folytatódott, majd a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum tanulóinak ünnepi műsorában és Gecse Attila református lelkipásztor trombita játékában gyönyörködhettek a szépkorúak és a meghívott vendégek. Az esemény egyben a „Babák a múltból” című kiállítás megnyitója is volt, amelyet Szegedi Judit Katalin gyűjteményéből állítottak össze.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!