Ugrás a tartalomra

A bodrogkisfaludi Öreg Tölgy lehet az Év Fája

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 23. hétfő 16:19
Szoros versenyben vezet a vármegyénkbeli fa az Év Fája szavazáson. Szeptember 30. éjfélig lehet még rá voksolni.
A bodrogkisfaludi Öreg Tölgy / Fotók: Zelenák Csaba

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és a természet mindennapi életünkben betöltött fontos szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A kezdeményezés 2002-ben Csehországból indult, az Ökotárs helyi társszervezete ötletére. Magyarországon 2010-ben rendezték meg először a versenyt – olvasható az Év Fája portálon. 

Az Év Fája versenybe bárki nevezhetett egyedi fát egy történet kíséretében, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt indító közösségnek. A versenyző fák közül a szervező alapítvány szakmai zsűrije idén kilenc döntőst választott ki: Békásról, Bodrogkisfaludról, Csíkvándról, Dunaújvárosból, Egerből, Lepsényből, Ligetfalváról, Tiszagyendáról és Újszászról. Végül közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. A szavazatokat október 1-ig lehet leadni online: ITT. Jelenleg közel 2850 szavazattal egyébként ez a fa vezet az egri Érsekkert platánja előtt, de várható, hogy szoros lesz a verseny. 

Öreg Tölgy időnként az ünneplésből is kiveszi a részét

A szakmai zsűri a jelöltek közül választja ki a Hős Fát is. Ez a cím olyan faegyedeket illet, amelyek élete veszélyben van, és megmentésükért a körülöttük élők aktívan cselekednek. Az Országos Erdészeti Egyesület pedig különdíjas fát is kinevez. 

Jelképpé vált az Öreg Tölgy

A Bodrog partján, a Tokaj borvidék magterületén fekvő Bodrogkisfalud szívében, a Bárókertben helyezkedik el a 200-220 éves, 15-17 méter maga tölgyfa, az „Öreg Tölgy”. Tövénél a legrégebbi épület egy kiállítóterem, ahol kalligráfusoknak, grafikusoknak, festőknek és nyomdászoknak biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. A fiatalok és gyerekek örömére a fa mellett BMX pályát, egyensúlyozó kalandteret és játszóteret alakítottak ki. A lombja alatt pedig környékbeli tufával kirakott kör alakú tér található, amelyet faluközpontnak is nevezhetnénk. Itt rendezik meg az összes fontos eseményt a településen. Ha a helyieknek annyit mondunk, hogy „az Öreg Tölgy alatt,” pontosan tudják, hogy mire gondolunk – olvasható a bodrogkisfaludi fáról beküldött történetben. 

Minden évszakban csodálatos a fa

Öreg Tölgy szépsége minden évszakban elbűvöli a fotósokat. A helyiek és a környéken élők is szívesen választják életük fontos eseményeinek megtartására és megörökítésének helyszínéül a fát és környezetét. Az itt tartott rendezvényeknek küldetése, tartalma van. Az Öreg Tölgy jelképévé vált a helyben tenni akaró közösségnek. Szimbolizálja az egymásra figyelést, a közösségi életet, összefogást, elszántságot és a szülőföld szeretetét, a helyben maradást is – emeli ki a leírás. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!