Ugrás a tartalomra

Bódva: üres a folyómeder, kipusztultak a halak

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. július 25. hétfő 11:16
Szlovákiában 15 kilométeres szakaszon száradt ki teljesen a Bódva. Nálunk sem jó a helyzet: a folyó közel van az eddigi legkisebb mért vízálláshoz.
Víz nélkül maradt a Bódva szepsi szakasza. | Fotó: TASR-felvétel

A Bódva egyike a megye kisebb, hangulatos partszakaszú folyóinak: átszel városokat és cserjés magyar "dzsungeleket" egyaránt. Igazi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vízfolyás: Hídvégardónál lép be hazánkba, átcsorog Szendrőn és Edelényen, majd  Boldva község után ömlik a Sajóba. Mederesését tekintve a magyarországi folyók közül a legmeredekebb.

A Bódva volt áradása 2010-ben komoly károkat okozott a fent említett településeken: a medertől több kilométerre fekvő házak pincéiben is mellig ért a víz. Ez a dühös kis folyó most történelmi mélypontjának közelében áll: a szendrői vízmércénél csak centikre van a valaha mért legkisebb vízállástól. Sőt, szlovákiai szakaszán 15 kilométeren teljesen száraz a medre.

A Bódva vízszintje, valamint várható vízállása Szendrőnél Grafikon forrása: Hydroinfo.hu

"A Bódva folyó medrében egyetlen csepp víz sem maradt, amire eddig egyszer sem volt példa.

Két évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány idején árvízzel küzdöttünk, ma pedig teljesen kiszáradt a folyó. Ezek szélsőségek, ugyanis egyszer árvízzel, máskor már kiszáradással van dolgunk"

– idézi Slavomír Borovský-t, Szepsi polgármesterét az Új Szó.

A halaknak esélye sem volt, gyakorlatilag kipusztultak; a folyómeder 15 kilométeres szakaszon kiszáradt. Csakis az eső mentheti meg a folyót, ám mivel az extrém forróság az elkövetkező napokban is folytatódik, így vajmi kevés esély van arra, hogy bekövetkezik a Bódva újbóli feltöltődése - írják.

Az aszály megyénkben is több vízfolyást érint, ám eddig főként a patakok vízhozama csappant meg: például a Bársonyos egyes részei szintén kiszáradtak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!