Ugrás a tartalomra

Borturizmus és útszéli üres üvegek: az Avas oldalában szedték a szemetet 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 07. szombat 16:46
A tizedik Avasi Borangolás helyszínén gyűjtötték a hulladékot szombat délelőtt civilek és a Velünk a Város frakciójának tagjai.
Képgaléria: Horváth Csongor

A Miskolczi Borbarátok Társasága elkötelezett a környezetvédelem iránt, így az Avas tisztasága is kiemelten fontos számukra. Ezért a Bükk Tisztasági Nagykövettel, Serbán Zsolttal karöltve közösségi szemétszedésre invitálták a miskolciakat, a borangoló turistákat, a környezettudatosokat, kicsiket és nagyokat, de azokat is, akik szerettek volna hasznosan eltölteni egy délelőttöt a szabadban.

– 2018 októberében merült fel a gondolat, hogy az ország legtisztább hegységévé varázsoljuk a Bükköt. Még abban az évben megcsináltam az első szemétszedést – emlékezett vissza Serbán Zsolt, aki 2019 szeptemberében létrehozta a Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesületet (MATINE). Azóta is arra törekszik, hogy legalább havi egy alkalmat megtartsanak a nemes elfoglaltságból. Éppen ezért már Miskolcon is bőven szerveznek ehhez hasonló akciókat. Megkeresésünkre kifejtette: néhány évvel ezelőtt kereste meg az Avasi Borangolás szervezőit először, s miután idén jubileumi alkalomról van szó, melyen például pince-szépségversenyt is tartanak, adta magát az együttműködés.

Az ötletgazda

– Rengeteg olyan domboldal van, ami nehezen hozzáférhető. Illetve olyan terület, melynek egy részét már betakarta az avar vagy a föld. Ott hónapokig el lehetne kotorászni – érzékeltette a munka viszontagságait a tisztasági nagykövet. Zsolt elhatározta, hogy a Bükk után Miskolcot veszi kezelésbe: Magyarország legtisztább megyeszékelyévé kívánja varázsolni a várost. Kampányának lényege, hogy a turizmus fellendítését, az elvándorlás megelőzését, a szegregátumok felszámolását és a felelősségtudat megerősítését is elérje tevékenységével.

A találkozó az Avasi Bortanyánál volt. A képviselők is innen indultak, hogy együtt pucolják ki a történelmi Avas dombjait, a Borangolás jövő heti helyszínét: a Latabár, a Pázmány, a Petőfi, a Lajos, a Győri, a Csáti, a Rácz sorra, a Győri és Csabai sorok találkozására, illetve az attól feljebb eső részekre is kitértek túrájuk során.

Kinn volt még a hegyoldalban Hegedűs Andrea, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese és Bartha György diósgyőri önkormányzati képviselő is

Az összegyűjtött szemét megfelelő elhelyezéséhez a konténereket Révész Péter és Nagy Ákos avasi önkormányzati képviselők, illetve Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok támogatásai biztosították. Utóbbi szerint azért is fontos, hogy a Miskolczi Borbarátok Társasága és a Bükk Tisztasági Nagykövet egymásra talált, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a város napjához kapcsolódó Avasi Borangolásnak milyen látképpel adják át a területet...

– Friss és jó levegőn vagyunk, mindeközben a közért is teszünk – ezt már Fodor Zoltán mondta. Az Egészségügyi, Szociális és Környezetegészségügyi Bizottság elnöke szerint a Városgazda ugyan rendszeresen és becsülettel takarítja a várost, ám a személyes példamutatásnak mindig helye van – ezért ragadott ő is munkáskesztyűt és szemeteszsákot. – Sziszifuszi munka, de a lényeg az, hogy milyenek a feltételek, és hogy van-e kihelyezve elegendő szeméttároló – összegezte az avasi városatya, majd hajolt is le.

Több száz köbméter szemetet vitték már el Bábonyibércről is 

– Sajnos a választókörzetemben is rendszeresen újratermelődik a szemét. Ezért is kezdeményeztem kamera felhelyezését a Közdomb, a Bandzsalgó és a Margittai utcák környékére – tudtuk meg a fent nevezett bizottság alelnökétől, aki szintúgy kilátogatott az eseményre. Erdei Sándor ezt követően Bábonyibérc felé vette az irányt, ahol folytatta a szemétszedést. A képviselő úgy ítéli: fontos, hogy a lakossági kezdeményezéseket lehetőségükhöz mérten aktívan támogassák a politikusok, ezért biztosít e célból például ő maga is munkagépeket a civileknek.

További hírek

Olvasnivaló