Ugrás a tartalomra

Bronzérmesek a boldogtalanságban

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. január 14. szombat 15:23
A boldogságot nemcsak megtalálni nehéz, de definiálni is komoly kihívást jelent.
Forrás: healthhub.sg

Nem egy konkrét érzés, mint az öröm, hanem egy állapot. Egy pszichológiai irányzat szerint a pozitív és negatív érzelmek optimális egyensúlyi állapota a boldogság. Ennek pedig még matematikai képlete is van: ha háromszor annyi pozitív érzelmet él át valaki egy bizonyos idő alatt, mint negatívat, akkor magas az érzelmi jólléte az illetőnek. Több szakember az elégedettségérzethez köti a boldogság fogalmát. Tehát, ha tartósan elégedettek vagyunk, az már nevezhető boldog állapotnak.

Tavaly megjelent az Ipsos közvélemény-kutató globális boldogságtérképe. A felmérés során 30 ország lakóit kérdezték meg, hogy mennyire érzik magukat boldognak. A harmadik legboldogtalanabb ország Magyarország lett. A válaszadók bő fele, 51 százaléka érezte csak boldognak magát, a lakosság 13 százaléka viszont kifejezetten boldogtalan volt. Valószínűleg a járványhelyzet utóhatásai és a háború is hozzájárult az eredményhez, de nem lehet mégsem pusztán ezekre fogni a magyarok kedvetlenségét.

A bronzérmesek aranyérmesei

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja 2021-ben is elkészítette hazánk boldogságtérképét. Hét régióra osztották az országot, és azokban külön-külön határozták meg, mennyire elégedettek az emberek. Egy országrész kapott csupán „boldogtalan” minősítést: Észak-Magyarország. Ha a fentieket elfogadjuk, akkor egyenes a következtetés: megyénk azokhoz régiókhoz tartozik, ahol az emberek a leginkább elégedetlenek az életükkel. Erre persze a szürke, hó nélküli tél is rátesz, de azok a globális és lokális kihívások sem villanyozzák fel a borsodiakat, amelyekkel az utóbbi években kellett szembenézniük.

Mi a megoldás?

Furcsának tűnhet, de akár az étkezéssel is turbózhatjuk a boldogságszintünket. A The British Medical Journal című orvosi folyóiratban nemrég megjelent kutatás szerint a táplálkozásunknak nagy szerepe van abban, hogy a testünk és az agyunk hogyan érzi magát. A zsírosabb halak, a joghurt, a banán, a túró, a diófélék és a különböző magvak nem csak az energiaraktárainkat tölthetik fel, de támogathatják a szervezet azon folyamatait, amelyek a pozitív hangulatért és az erős energiaszintért felelősek.

Forrás: hungarytoday.hu

A boldogsághoz vezető egyik – ha nem is a legrövidebb – út a gyomrunkon keresztül vezet. Azonban itt is igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás, jobban mondva annyi boldogító módszer. Az alábbiakban arra kerestük a választ, hogy kinek milyen technikái vannak az elégedettség érzetének fokozására.

Andrea (42)

Az én csodafegyverem a masszázs. Ha tehetem, elmegyek úszni is és szaunába, de a masszázs számomra a relaxáció csúcsa. Megfigyeltem, sokkal jobban fogadom a rossz híreket is, és hamarabb áll rá az agyam a megoldásra, ha kellőképp ellazult állapotban érnek.

István (38)

Két macskám van, nekem a velük töltött idő a boldogság. Az egyik fekete, a másik világosabb bundájú, hosszú szőrű: őt gyakran kell kefélni. De amíg mások ezt talán nyűgnek látják, számomra igazi kikapcsolódást jelent. Igazi kis szeretetgenerátorok, mindig fel tudnak vidítani, ha rossz a kedvem.

Ildikó (51)

Nem igazán hiszek a tartós boldogságban, vagyis szerintem ez döntés kérdése. Ha úgy állok hozzá valamihez, hogy igenis menni fog, és nem hagyom, hogy elvegye a kedvem, akkor boldog leszek így is, úgy is. Megoldásokat és ne problémákat keressünk az életben, én ennek a híve vagyok. Szóval a szemléletmódot mondanám.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!