Ugrás a tartalomra

Búcsú Assisi Szent Ferenc szellemiségében

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. augusztus 02. péntek 08:59
A ferences közösségek világszerte augusztus 2-án tartják a Porciunkula búcsút.
A csodás miskolci minorita templom az előtte működő szökőkúttal / Fotó: B.L.

Miskolcon hagyományosan a Nagyboldogasszony minorita templomban rendezik meg az alkalmat augusztus 1-jén és 2-án - idén tehát csütörtökön és pénteken. Az ünnep Szent Ferenchez kötődik, aki még életében helyreállította Assisiben a Porciunkula-kápolnát, amelyet ezen a napon szenteltek fel. Ilyenkor a ferencesek Isten irgalmát és rendjük oltalmazóját, Angyalos Boldogasszonyt ünneplik. 

- A Porciunkula búcsú a ferencesek nagy ünnepe, aminek az az alapja, hogy a rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek volt egy látomása, amikor megjelent neki Jézus Krisztus és Szűz Mária. Arra bíztatták, hogy kérjen valami nagy dolgot – nyilatkozta portálunknak Szalkai Zoltán József atya, a miskolci minorita templom plébánosa. 

- Azt kérte, hogy az Angyalos Boldogasszony nevére felszentelt Porciunkula-kápolnában mindazok búcsút nyerhessenek el, akik Ferencet ott meglátogatják. Azok pedig, akik több alkalommal, akár többször is elnyerhessék ezt. III. Honoriusz pápa 1216-ban teljesítette Szent Ferenc kérését. 1622-ben pedig XV. Gergely pápa volt az, aki Assisin kívülre is kiterjesztette a Porciunkula búcsút, a világ összes ferences templomára – számolt be. 

Kiemelte, hogy a miskolci minorita közösség úgy kapcsolódik a ferencesek nagy családjához, hogy a minorita rend a ferences rendnek az egyik ága. A két másik ág pedig a ferencesek ősi ága, az obszervánsok, valamint a kapucinusok. A Nagyboldogasszony minorita templomot Kelemen Didák minorita szerzetes építtette, akinek boldoggá avatása folyamatban van. 

Szalkai Zoltán József atya, a Nagyboldogasszony minorita templom plébánosa / Fotó: Juhász Ákos

- A miskolci minorita templomban abból a szempontból rendhagyó ez az ünnepi alkalom, hogy a búcsú elvégzésének lehetősége egészen augusztus 1. déltől, másnap augusztus 2. estig tart. Így akár kétszer is elnyerhetik a hívek a búcsút, mert mindkét napon van ünnepi szentmise. Rengetegen el szoktak jönni szerte a városból és az agglomerációból, különösen a záró misére - osztotta meg a plébános.  

- Ennek talán az is az oka, hogy Assisi Szent Ferenc az egyik legnépszerűbb rendalapító szent, akinek 800 év után is rengeteg követője akad, még a családos emberek között is. Sőt sok nem hívő szintén szimpatizál egyszerű, természetközeli lelkiségével – magyarázta. 

Elmondta, hogy a búcsú elvégzésének feltétele saját magunk, vagy valamely elhunyt szerettünk részére a részvételen kívül a bűnbánat, a szentgyónás, az áldozás és az, hogy az illető imádkozzon a pápa aktuális szándékára. 

A Porciunkula búcsú keretében Miskolcon csütörtökön és pénteken 17.40-től vesperást és azt követően 18 órától ünnepi szentmisét tartanak a minorita templomban. A szertartást Blénesi Róbert atya, minorira szerzetes fogja celebrálni, aki újonnan kapott kinevezést a plébániára. Az ehhez kapcsolódó szentségimádási nap pénteken lesz. A helyi plébániáknak kijelölt szentségimádási órája van, amelynek időpontjáról a saját közösségükben érdeklődhetnek a hívek. A búcsúra mindenkit szeretettel várnak!

További hírek

Olvasnivaló