Ugrás a tartalomra

Bulgária költözött be a City Hotel galériájába

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 26. hétfő 21:30
Festék vegyítése más anyagokkal – ez jellemző Miroljuba Gendova festőművészetére, amit most a City Art Galériában ismerhet meg a közönség. A tárlatot hétfőn nyitották meg.
Fotó: Végh Csaba

A kiállító művész Budapesten született, a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán végzett, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola textil-gobelin szakát. Tagja a BULG’ART alkotói csoportnak, a Bolgár Kulturális Fórumnak és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. A kiállításmegnyitón Papadopulosz Petkova Adriana mondott beszédet. – Miroljuba Gendova kiteljesedésének fő területe a festészet, amellett, hogy gobelin-mester is. Tehetsége kifogyhatatlan energiával és szorgalommal párosul. Magyarországon és Bulgárián kívül volt kiállítása Svájcban, Németországban, Olaszországban, Kanadában, Teheránban és Chicagoban. Határozottan sajátos stílusa van, vegyíti a festéket cementtel, textillel, gipsszel, papírral, színválasztása általában a meleg pasztell. Képein megjelennek a bolgár hagyományos népi kultúra elemei – mondta a tolmács, fordító és barát.

Miroljuba Gendova szerint a művészek a festményeiken keresztül beszélnek. A kiállításmegnyitón Zsekov Mónika hegedűművész bolgár dallamokat játszott.

További hírek

Olvasnivaló