Ugrás a tartalomra

Búss Gábor Olivér az Üvegtigris forgatókönyvírója kapta a Miskolci Múzsa Díjat

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 14. vasárnap 11:47
A négy év kényszerű szünet után újjáélesztett elismerést szombat este adták át a Miskolci Nemzeti Színházban az ismert és népszerű író, dramaturg és újságíró alkotónak.
A Miskolci Múzsa Díj átadóünnepsége. Fotó: Mocsári László

Amint arról korábban beszámoltunk, a Miskolci Múzsa Díj Alapítványt több mint két évtizede a miskolci Szinva Net Zrt. hozta létre. Az alapítók köre időközben még három taggal bővült, csatlakozott az Expert Factor Zrt., a Műépítész Kft. és a Telvill Kft., ami stabil hátteret biztosít ennek a kifejezetten miskolci díjnak, amelyet évről évre – kivéve a világjárvány miatta kényszerszünetet – rangos gálaműsor keretében nyújtanak át a Miskolci Nemzeti Színház színpadán. Így történt ez most is, szombaton este, amikor Búss Gábor Olivér vette át a Miskolci Múzsa Díjat, akinek ebben a városban kezdődött írói pályafutása. 

A 2024. évi Múzsa díjas alkotó korábban fotósként, újságíróként dolgozott, először a Déli Hírlapnál, majd az Észak-Magyarországnál. Az író a miskolci gyökereit felhasználva dolgozik ma is, a város sokszor megjelenik a munkáiban. Az ismert filmjeiben, színházi darabjaiban föl lehet fedezni olyan figurákat, amelyek egy-egy miskolci karakterhez hasonlítanak – mondta róla korábban Bánszki Attila, a Szinva Net Zrt. vezérigazgatója, a díj alapítója, aki a szombati gálaesten így indokolta az idei választásukat: 

- Azért esett Búss Gábor Olivérre a választásunk ebben az évben, mert szerettünk volna kiemelni olyan alkotóművészeket is, akik többnyire a háttérben vannak, nem látszanak és Olivér is ilyen. Ő a színpadon vagy a filmvásznon nem jelenik meg, holott gyakorlatilag ő az alfája egy-egy műnek, és olyan alkotásokat rakott már le az asztalra, amik méltán népszerűek – ismertette Bánszki Attila. Hozzátette, bár a Covid miatt szünetelt a Miskolci Múzsa Díj, de semmiképpen nem hagyhatták alvó állapotban, ebben a kuratórium egyetértett, ezért, amint lehetett újra megszervezték, mert, mint mondta: „Nagyon fontos, hogy törődjünk a lelkünkkel is. Manapság nagy divat wellnessre menni, azonban időnként a léleknek is wellnessre van szüksége a feltöltődéshez. Erre kínál tökéletes alkalmat a kultúra, a színház, és azok a kreatív alkotók, akiknek a Múzsa-díjat szenteltük. Akik pedig a munkájukkal megszínesítik az életünket, azoknak meg is köszönhetjük, például így, egy díjjal”.

Miskolc polgármestere Veres Pál beavatta a közönséget abba, hogy régi vágya teljesül most, amikor polgármesterként átadhatja Miskolc egy jeles művészének a Miskolci Múzsa Díjat. Örömét fejezte ki, hogy idén az általa is kedvelt film, az Üvegtigris egyik alkotója, forgatókönyvírója, Búss Gábor Olivér kapja a rangos elismerést, aki miskolciként jó hírét viszi városunknak, és megmutatja, milyen tehetséges emberek születnek itt. 

A polgármester megosztotta, az ő kedvenc idézete az Üvegtigrisből nem az ikonikussá, egyfajta szállóigévé vált párbeszéd, az „Itt mindenki hülye? Itt? Mindenki!” vagy a szintén elhíresült „Easy Rider, öcsém”, hanem az, amikor a rendőrök beszólnak Laliéknak, mondván: ”Maguknak annyi!”, amire a sokat sejtető válasz: „Mennyi?” Ennek oka talán az, hogy Miskolcot is nagyon sokszor leírták már, mondták rá, hogy ennek a városnak annyi. Ezt mondták az acélipar összeomlása után is és azóta többször, amikor valóban nehezebb időszakokat éltünk át. Miskolc és a miskolci emberek azonban sosem adták fel, a város mindig képes volt megújulni. 
Veres Pál szerint nem lett volna ennyire keserédes és szatirikus az Üvegtigris története, ha Búss Gábor Olivér nem itt nő fel, mert így mélyrehatóan megismerhette a miskolciak életét, és ez a „miskolci – borsodi – életérzés” visszaköszön a filmben.

Az immár Miskolci Múzsa Díjas Búss Gábor Olivér elmondta, nagyon jó érzés volt átvenni ezt a díjat, már csak azért is, mert egy író, forgatókönyv író többnyire láthatatlan. A televíziós, mozis műfajban mindenképpen, hiszen bár alkotói ők is az adott műnek, mégis a háttérben vannak, alig látszanak. 

- Az ember ezért is hiszi azt, hogy láthatatlan, és amikor kiderül, hogy nem, mert vannak, akik tudják, hogy ő van és felbukkan a neve, sőt, érdemesnek tartják egy ilyen díjra, az nagyon jó érzés – vallotta meg a frissen díjazott. 

Nézd meg a galériánkat is! Kattints a képre!

A pályája alakulásáról szólva megtudtuk tőle, hogy először fotózni tanult Miskolcon és miközben teltek a munkanélküli napok, behívták beugrónak a Déli Hírlaphoz fotósként. „Azok nagyon sötét hónapok voltak a hírlap történetében, mert szerintem nagyon ügyetlen fotós voltam, de mégis felkérést kaptam, hogy maradjak.” – meséli öniróniával. Amikor fotózás helyett inkább írni kezdett, helyére kerültek a dolgok, hamar ráérzett az ízére. Sok emberrel beszélt és leírta amit mondtak, így megtanult más emberek nyelvén megszólalni. Ez hasznos gyakorlati tapasztalat volt későbbi írói munkásságához. 

Ez az új pálya egy 1997-es balesettel kezdődött, ami közel három évre kényszerpihenőre küldte, ezalatt kezdett el történeteket írni. Még a középiskolából volt egy könyve, amelyben elolvasta, hogyan kell film forgatókönyvet írni… És a többi már történelem – mondta az Üvegtigris című filmsiker forgatókönyvírója. Mert, hogy ez volt az a történet, amely kikerekedett az írásból.
A forgatókönyvet elküldte Rudolf Péternek és kilenc hónap terhes várakozás után jött a poén, leforgatják a filmet. A szombat esti díjátadón az Üvegtigris írójához csatlakozott is a filmben Lalit, a büfést alakító Rudolf Péter, valamint Kapitány Iván, akik mindketten a film rendezői is voltak. Ők hárman vidám anekdotákkal elevenítették fel a forgatás élményeit.

A teljesség igénye nélkül, néhány népszerű film és színdarab Búss Gábor Olivér munkáiból, amelyeket 
szerzőként, forgatókönyvíróként jegyez: 
Üvegtigris 1,2,3, A mi kis falunk, Beugró, Mindenből egy van, Gólkirályság, Doktor Balaton, Drága örökösök, Kölcsönlakás, Keleti pu., Kútfejek. 

Az elmúlt több mint másfél évtized alatt a következők kapták meg a Múzsa Díjat:
 
2002: Müller Péter Sziámi, a Bartók+ Miskolci Operafesztivál ötletgazdája 
2003: Kovács László, a Miskolci Szimfonikusok karnagya 
2004: Marton Éva operaénekes 
2005: Miskolci Dixieland Band 
2006: Szinvavölgyi Néptáncmúhely 
2007: Miskolci Nemzeti Színház 
2008: Miskolci Galéria és Városi Művészeti Múzeum 
2009: Kamarás Máté musicalénekes 
2010: Máger Ágnes festőművész 
2011 : Fazekas Gyermekkar 
2012: Ferencz István építész 
2013: Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál ügyvezető igazgatója 
2014: dr. Kabdebó Lóránt professzor emeritus, Szegedi Dezső a Miskolci Nemzeti Színház 
színművésze 
2015: Szabó Balázs orgonaművész, orgonaszakértó 
2016: Szabó Virág és Szanyi Borbála szobrászművészek 
2017: Dr. Dobrik István a Miskolci Galéria nyugalmazott igazgatója 
2018: Aranyosi Péter humorista, előadóművész. 
2019: Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnázium Jazz Tanszaka

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!