Ugrás a tartalomra

„Casco-t akarok!” – egyeztették a Dísztérrel kapcsolatos víziókat 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 28. péntek 09:13
A Dísztér újjáélesztéséről és majdani koncepciójáról esett szó azon a helyszíni fórumon, ahol a környékbeliek is felvázolhatták ötleteiket csütörtökön.  
Fotók: Horváth Csongor

- Az előző városvezetés a társadalmi egyeztetéseket folyamatosan elmulasztotta a döntések előkészítésekor. Néhány esetben ebből komoly problémák és konfliktusok származtak. A jelenlegi városvezetés ezzel a gyakorlattal szakítani akar, ezért minden olyan jelentősebb fejlesztést, amely a város egészét vagy egyes részeit érinti, mint a városközpont, vagy városrészek központjai, szoros társadalmi egyeztetés mellett kíván megvalósítani. Számos ilyen törekvésünk van, gondolok itt a partnerségi egyeztetésekre, a Közösségi Költségvetésre vagy a Részvételi Programra és másokra. Konkrétan a Dísztér esetében – amelynek én vagyok az önkormányzati képviselője -, azt látjuk, hogy rendkívül elhanyagolt állapotban van, így örököltük az előző városvezetéstől. Korábban még működött a szökőkút is, de aztán csak pusztult ez a terület. Ezért elhatároztuk, hogy a teret felújítjuk, sőt, átépítjük. Szeretnénk azt is, hogy új funkciókkal gazdagodjon, egy olyan élő tér legyen, ahol a Miskolciak jól érzik magukat – ismertette a Velünk a Város önkormányzati képviselője.

Simon Gábor hozzátette: „fontos célközönség lenne például a diákság is, hiszen két nagy intézmény is működik itt, a Herman Ottó Gimnázium és a Zrínyi Ilona Gimnázium. Első lépcsőként hirdettük meg a csütörtöki fórumot, a közösségi tervezés jegyében, ahol ismertetésre kerülnek majd az alapelképzelések és lehetőségek, és ehhez várjuk a lakossági véleményeket, javaslatokat, ötleteket ott a helyszínen. Ez az első lépés, amelynek lesznek további állomásai, és elindul a tervezési folyamat.”

Simon Gábor

A miskolci önkormányzat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a civileket, a lakosságot is mind jobban bevonja a közösséget érintő tervezésekbe és döntésekbe. A Részvételi Program keretében több témában már zajló Közösségi Tervezés folyamatához hasonlóan igyekszenek bevonni az embereket a „Miskolc érted fejlődik” projektbe is, amely a városrészi központok szépítését tűzte ki célul. A városrészi központok fejlesztésére vonatkozó közösségi tervezési megoldások közül a helyszíni beszélgetések kerülnek előtérbe a következő hetekben, első állomásként a a Dísztér (Szent István–Hunyadi–Malomszög utcák, „Szökőkút”) volt terítéken.

Simon Gábor azt is hangsúlyozta, hogy a Dísztér átépítése Miskolc városfejlesztési stratégiájában szerepel, a szükséges forrás a TOP Plusz pályázati rendszerből származna. A gond az, hogy ezek a források egyelőre nem állnak rendelkezésre a magyar kormány és az EU közötti viták miatt, amelyekre hivatkozva Brüsszel visszatartja a pályázatok fedezetét szolgáló összegeket. Ez azonban nem lehet akadálya a tervezésnek és a társadalmi egyeztetéseknek, hiszen ez egyrészt hosszas előkészítő munka, másrészt szeretnének a források megnyílásakor készen állni, hogy mielőbb elindulhassanak ezek a fejlesztések.

- Szeretnénk elérni azt, hogy mire a TOP Plusz források meg tudnak érkezni, addigra a tér tervezése és az engedélyek beszerzése megtörténjen. Hogy onnantól időveszteség nélkül a kivitelezés szakaszába tudjunk lépni, ne az történjen, hogy majd akkor kezdünk még csak el a tervezést – tette hozzá az önkormányzati képviselő, aki hangsúlyozta, hogy ma még nincsenek kész tervek, csak egy tájépítész és építész csapat által kidolgozott koncepció, amit ismertetni fognak a Főépítészi Kabinettel együtt, azoknak, akik a csütörtöki beszélgetésen részt vesznek. De fontos, hogy a lakosságnak még nagy mozgástere van a beleszólásra, a javaslatok megtételére. Még külalak vagy funkciók tekintetében sincsen végleges terv, az embereknek érdemi beleszólási lehetősége van.

„Egy tér akkor tér, ha vannak rajta emberek. Ezért is hangsúlyozom a lehetséges funkcióknak a kiválasztását”

– mondta Simon Gábor.

Czifrusz Natália

Kaiser Dóra tájépítész és Czifrusz Natália főkertész a tervezés eddigi eredményeit ismertetve a megjelenteknek azt hangsúlyozta, hogy a koncepció még merőben kialakítás alatt van. Több változatot is készítettek, számos ötlet merült fel, melyekben azonban közös jegy, hogy valamennyi esetében központi térként képzelik el a területet. A szökőkút újjáéledésének kérdése kapcsán arról számolt be: nyitott kérdés, visszakapja-e funkcióját vagy csupán térplasztikaként létesül a majdani téren. Hasonlóképpen kérdéses a medence sorsa, melynél a szakember szerint alapvetően azt kell körüljárni, miként tudják majd a korábban felmerülő problémákat kiküszöbölni. A gyephézagos betonburkolat jövőjét is kétség övezi, az viszont biztosnak látszik, hogy akadálymentes sávot alakítanak majd ki. A szakemberek előzetesen célként fogalmazták meg, hogy olyan a modern és látványos teret alakítsanak ki, mely valamilyen módon a fiatalok számára is vonzó legyen – akár utcai bútorokkal vagy wifi-vel.

Alacsony cserjetelepítésben is gondolkodtak, annál azonban azt kell figyelembe venni, mennyire takarja ki a teret például a villamosból nézve, de sok egyéb mellett a Szent István utcán lakóktól érkező felvetés nyomán a tér mentén futó kétoldali parkoló kialakítása is felmerült már korábban.


A soron következő közösségi egyeztetések
Tervek szerint a fentivel együtt jelenleg öt fejlesztésre váró terület van kijelölve, ahol a közösségi egyeztetéseket megvalósítják a következő hetekben:
- Diósgyőr, Honfoglalás park (Berekalja, Fényesvölgyi–János–Havas utcák) – október 29., szombat 10 óra, Honfoglalás park.
- Martinkertváros, Alföldy utca melletti tér – november 4., péntek 16.30, a Polgármesteri Hivatal kihelyezett ügyfélszolgálata, Kisfaludy u. 39-43.
- Szirma, Szent András tér (Miskolci–Nagy László–Fáskert–Kaptár utcák) – november 8., kedd 16:30, a postahivatal különterme, Erkel u. 47.
- Észak-Kilián, Szinyei Merse Pál utca 10. és Munkás utca 1. közötti tér – november 19., szombat 10:00, árkádsor (a tér dél-keleti sarkán).

Ezt követően Kovács Kamilla, a város részvételi referensének instruálásával folytatódott a fórum. Ennek mentén a megjelentek három csoportba bomlottak, hogy aztán konkrét elképzelésekkel álljanak elő. A fiatalokból álló brigád olyan közösségi teret vázolt fel, amely akár a gimnáziumi lyukas órákban is felkereshető. Azt hangsúlyozták, hogy víznek valamilyen formában meg kellene jelennie, az ugyanis hozzátartozik a tér arculatához, továbbá a betonplaccot ellensúlyozandó jelentős zöldesítésnek is alá kellene vetni a területet.

A demográfiailag vegyesebb összetételű csapat szerint a megfelelő mértékű fásítás lehetne az új koncepció nyitja, amennyiben az valamelyest a forgalmi zajt is szigetelné. Szükség volna szerintük úgynevezett okospadokra, melyek különféle eszközökkel lennének felszerelve. Ugyanakkor a kültéri kondipark gondolatát és a megfelelő ivóvíz-ellátás kérdését is felvetették. Elképzeléseik alapján a bicikliút kötné össze a teret a majdani Szinva-zöldfolyosóval. 
A jellemzően idősebbekből álló kollektíva azt húzta alá, hogy az emblematikusnak számító szökőkútnak mindenképp meg kellene maradnia, azt azonban el kellene kerülni, hogy azt strandmedenceként használják egyesek. Végül a Szent István utcai lakóház tetején látható CASCO-feliratot kapcsán merült fel, hogy újra világíthatna – vagy akár megjelenhetne valamilyen formában a Dísztéren.

A további ötleteket a www.tervezzukmiskolcot.hu oldalon lehet leadni, ahová a csütörtökön a helyszínen megfogalmazottakat is olvashatjuk majd. Ezen felül pedig a fent említett gimnáziumokban ötletládákat is kihelyeznek.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!