Ugrás a tartalomra

Cellulóz blues: könyvünnep ingujjban

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. június 09. csütörtök 19:37
Szabó T. Anna nyitotta meg az idei Ünnepi Könyvhetet Miskolcon. Számos olyan globális problémáról beszélt, amik az olvasás jövőjét befolyásolhatják, köztük a papír drágulásáról.
Juhász Ákos képgalériája a megnyitóról

Elkezdődött a 93. Ünnepi Könyvhét és 21. Gyermekkönyvnapok: pavilonok költöztek az Erzsébet térre, és hegyes tetejű sátrak, mint könyvkastélyok emelkedtek a térköveken. Az Agyagbanda prémium folk buli zenével csábította be a sétálókat, még az eső is lelógatta a domb alá a lábát, úgy figyelt. Az utóbbi körülmény ellenére szép számmal gyűltek az érdeklődök: könyvárusoknál lapozgatták az év sikerköteteit, különböző életekbe buktak alá egy-egy oldal erejéig, majd emelkedtek ki belőle, hogy egy másik történetbe csobbanjanak.

- A könyvhét új kiadványait kínáljuk leginkább, ennek fő oka, hogy tapasztalatunk szerint azokat a könyveket keresik ilyenkor is az emberek, amik a boltokban is jól fogynak – mondta nekünk Gyüker Marianna, a Líra pavilonjának egyik eladója, aki szerint széles az idei paletta: szépirodalmi- és gyermekkönyvek, történelem és egészségmegőrzés vegyesen tarkítják a kínálatot. A forgalommal kapcsolatban úgy fogalmazott, 15.00 óra után egész szépen jöttek az érdeklődők.

Ahogy az Agyagbanda befejezte a zenélést, sokan gondolták úgy, hogy az eső fog rákezdeni. A zuhé szerencsére – többnyire – elmaradt, ehelyett a színpadon kezdődött el az Ünnepi Könyvhét szintén ünnepi megnyitója, amelyen először Varga Andrea alpolgármester idézte fel a rendezvény eredetét.

- Különleges a miskolciaknak ez a tér, hiszen sorsfordító idők és események tanúja – fogalmazott. – Tőlem jobbra áll az épület, amiben 1927 pünkösdjén összegyűltek az ország könyvkiadói, kereskedői. A fővárosból érkezett Supka Géza író, a Literatúra irodalmi folyóirat tulajdonosa és főszerkesztője. Ő javasolta, hogy az év egy adott napján „az ország minden falujában és városában könyvnap rendeztessék, amely az írót és a közönséget közvetlen kontextusba hozza egymással. Fontosnak tartotta ugyanis, hogy egyszer egy évben a könyvírás és –kiadás művészete is kimenjen az utcára, mégpedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.
Miskolc alpolgármestere elmondta, Miskolc büszke arra, hogy ez a szellemiség itt fogant meg.

- A könyvet ünnepelni jöttünk valamennyien itt, Miskolcon, a vidék kulturális fővárosában, méghozzá úgy, olyan szeretettel, ahogy azt Supka Géza megálmodta 1927 pünkösdjén – fejezte be gondolatait Varga Andrea.

Szabó Gergely, megyei közgyűlés alelnöke szerint felgyorsulnak a mindennapok.

- Ez a gyorsaság gyakran elveszi az életet, a szenvedélyt, az igazi érzéseket. Igaz ez egy finom ételre: ha gyorsan esszük, nem érezzük igazán a zamatot, se azt a szeretetet és tudást, amivel készült. Valamin túllenni, vagy ugyanannak a dolognak az eszmeiségét magunkévá tenni nem ugyanaz. Ezért fontos az olvasás. a könyvek által hív minket párbeszédre egy-egy író, költő. És amíg nem figyelünk rájuk eléggé, ez a kommunikáció egyoldalú marad – fejtette ki Szabó Gergely, aki beszéde végén mindenkit arra buzdított, igyekezzenek a mindennapokban is terjeszteni az olvasás szeretetét.

Az olvasás jövőjéről

Az ünnepség díszvendége Szabó T. Anna József Attila-díjas magyar költő, műfordító volt: ő nyitotta meg hivatalosan is az idei eseményt. Beszédében ide-oda szárnyalt a költői én gondolatai és a világot érintő globális kérdések között. Mégsem csapongott, csupán szépen szabott gondolatpokrócot terített az olvasókra, amibe takarózhatnak az elkövetkező néhány éjszakán, ha nem jön álom a szemükre.

- Sok évszázadon át csak a gazdagok birtokolhatták az írott szót. Minden tekercs drága és egyedi volt. Illatok élete árán, emberek élethossznyi munkájával készültek a kötetek és csak a papír általánossá válásával, a könyvnyomtatás megjelenésével vált lehetségessé, hogy az írott szó a kevésbé tehetősökhöz is eljusson – mondta a költő, aki szerint a most újabb mérföldkőhöz érkeztünk.

– A globális papírhiány, a szállítási nehézségek és az infláció miatt drágábbak lettek a könyvek. Sok írónak a magánkiadás lett a leggyorsabb opció, mert minden tekintetben kockázatosabb lett a könyvkiadás. Mégis, örülhetünk, hogy ebben a cellulózhiányos világban új könyv kerülhet a polcokra, még ha kevesebb is, mint azelőtt – csillantott reményt Szabó T. Anna, aki beszédét követően megnyitotta a 93. Ünnepi Könyvhetet Miskolcon.

Az olvasók a Könyvtéren a szerző új, Vagyok című verseskötetével is találkozhatnak. Szabó T. Annával készült interjúnkat pedig a közeljövőben olvashatják a Miskolci Naplóban.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!