Ugrás a tartalomra

Csak használható és tiszta ruhát adományozzon

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. november 18. szombat 14:58
Ezúttal annak jártunk utána, hogy Miskolcon hol érdemes azokat a használt ruhákat leadni, melyeket gyermekes családoknak szánnak az adományozók.
Fotó: Juhász Ákos

Erre kiváló lehetőséget nyújt a Supersum Alapítvány, amely főként kisgyermekes családokat támogat. Gyermekek részére értelemszerűen a különböző korosztályoknak megfelelő ruhadarabokat, a kisgyermekek szüleinek pedig a fiatalos, felnőtt ruhákat, valamint az évszaknak megfelelő, tiszta és jó állapotú gyermekruhákat fogadják el. Az alapítvány önkéntesei egy héten háromszor veszik át a hozzájuk érkező ruhaneműket, mégpedig hétfőn, szerdán és szombaton 8 és 12 óra között Miskolcon, a Fazekas utca 9. szám alatt, az alapítvány adományraktárában.

A rászorultságot igazolni kell

A szervezet vidéki önkormányzatokkal és kisebbségi önkormányzatokkal, a védőnői hálózattal, valamint a családsegítő szolgálatokkal áll kapcsolatban, és amikor összegyűlik egy adagra való adomány, akkor értesítik a listán következő szerveződést, amelyik elszállítja azt a rászorultaknak.

– Megpróbálunk mindenkinek egy kis adományt juttatni, mert úgy véljük, hogy így minden ruhanemű azokhoz kerül, akiknek valóban szüksége van rá – mondta Bernasconi-Bús Katalin. Az alapítvány elnöke arra is kitért, hogy soron kívül is tudnak segíteni akkor, ha valakinek valamilyen váratlan élethelyzet miatt sürgősen szüksége van valamilyen ruhaneműre, és ezt megfelelő indokokkal alá is támasztja – A rászorultságot minden esetben igazolni kell, akár támogatói papírral is – hívta fel a figyelmet. A családok a családsegítő, illetve a védőnői hálózaton keresztül is fordulhatnak az alapítványhoz segítségért. Ilyen esetekben, ha megadják a gyermekek életkorát vagy méretét, akkor az alapítvány önkéntesei összeállítják a család személyes csomagját, amit már csak át kell venni, és el kell vinni.

Az alapítvány elnöke arra kéri az adományozni szándékozókat, hogy ne tekintsék ezt a tevékenységet lomtalanításnak, hanem normális állapotban lévő, tiszta és használható öltözetet adjanak le, mert a koszos és szakadt ruhaneműket nem tudják átvenni, és a szemét elszállításáról sem szeretnének gondoskodni. – Senki ne sértsen meg senkit azzal, hogy olyan ruhaneműt adományoz, ami használhatatlan és vállalhatatlan – fogalmazott.

Fontos a korosztály és a méret megjelölése

A Miskolci Egyesített Szociális Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) a család-és gyermekjóléti szolgáltatás tevékenységi körében közvetít rendszeresen ruhaadományt a rászoruló gyermekek és családok részére. –Az elsősorban gyermek és kamasz ruhákat a család- és gyermekjóléti szolgálatok telephelyein és a gyermekek átmeneti ellátását biztosító otthonainkban fogadjuk, de csak korlátozott mennyiségben – hívta fel a figyelmet Lasztócziné Szomoru Mónika, a MESZEGYI általános igazgatóhelyettese. 
Megjegyezte, hogy kizárólag jó állapotban lévő, mosott ruhákat áll módjukban átvenni, melyeket igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül eljuttatni a rászorulóknak. – A célzott és hatékony segítés érdekében fontos, hogy a ruhaadományokon fel legyen tüntetve a korosztály vagy a méret – hangsúlyozza.

A ruhák leadására, illetve átvételére egyeztetést követően a MESZEGYI alábbi miskolci telephelyein van lehetőség:
Avasi Területi Szolgáltatási Központ – Szentgyörgy u. 42-44. Tel.:46/ 555-402
Belvárosi Területi Szolgáltatási Központ - Közösségi tér, Arany J. u. 37. Tel.: 20/661-7007
Diósgyőr-Vasgyári Területi Szolgáltatási Központ – Jedlik Á. u. 3/A. Tel.: 46/530-560
Fazola Területi Szolgáltatási Központ – Fazola H. u. 4. A épület Tel.: 46/339-150
Családok Átmeneti Otthona – Kiss tábornok utca 84. Tel.: 46/614-693
Gyermekek Átmeneti Otthona – Kabar u. 4. Tel.: 46/360-434

Adományozók napja

Kíváló lehetőség kínálkozik az adakozásra a MESZEGYI és a Miskolci Állatkert november 25-én és 26-án megrendezendő közös jótékonysági akcióján is. – Az „adományozók napja” elnevezésű rendezvényen nehéz sorsú gyermekeknek és családjuknak gyűjtenek majd hasznos meglepetéseket. Ezek lehetnek édességek, tartós élelmiszerek, tisztálkodási szerek, tanszerek, gyermekruhák és gyermekjátékok, amelyeket az állatkertben lehet leadni. Az összegyűjtött adományokat a Gyermekjóléti Szolgáltatás munkatársai veszik át, és ők is juttatják el a rászoruló gyermekeknek, valamint családjuknak – tudtuk meg Drapcsikné Farkas Zsuzsannától, az állatkert zoopedagógusától.

A szervezők azt kérik, hogy mindenki csak olyan holmit ajándékozzon, amelyet a saját gyermekének is odaadna. Az adományozók az adományért cserébe egy kupont kapnak, amellyel a felajánlásuk leadásának napján száz forint ellenében léphetnek be a Miskolci Állatkertbe, amennyiben az adomány értéke arányos a belépőjegy értékével. Rossz idő esetén a kupon december 31-éig használható fel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!