Ugrás a tartalomra

A családokat segítő, jelentős könnyítéseket jelentettek be a miskolci közösségi közlekedésben

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. június 27. hétfő 14:53
A kormány által elrendelt veszélyhelyzet miatt nem tudta bevezetni az MVK Zrt., de július 1-jétől elérhetővé válik Miskolcon a kisgyermekes bérlet és az új, 60 perces jegy - jelentette be hétfőn Veres Pál polgármester és Demeter Péter, a miskolci közlekedési vállalat vezérigazgatója.
A miskolci családok profitálnak az új jegy- és bérlettípus bevezetéséből. | Fotó: Beregi László

A kisgyermekes bérletet a mindenkori tanuló és nyugdíjas bérlet áráért - tehát jelenleg 4300 forintért - válthatják majd meg a GYES-ben és GYET-ben részesülő, miskolci kismamák. A 60 perces jegy pedig elővételben, vagy mobilon vásárolva 550, míg automatából ennél is kedvezőbb áron: 530 forintba kerül majd július 1-jétől.

- A mostani, rekord mértékű infláció és a meredeken emelkedő árak közepette komoly megtakarítást érhetnek el a családok - mutatott rá Miskolc polgármestere. - Az új jegy- és bérlettípussal éppen az volt a város célja, hogy segítse a miskolciakat, a miskolci családokat. E mellett szeretnénk vonzóbbá tenni a közösségi közlekedést, hogy ezáltal zöldebbé, fenntarthatóvá váljon a város.

Veres Pál hozzátette, a városvezetés tisztában van a közösségi közlekedést ért kritikákkal, vannak gondok, de a meglévő, szűkös anyagi forrásokkal is a lehető legjobb szolgáltatás nyújtására törekednek. Ennek egyik példája a mostani bejelentés.

Az ötlet most válik majd kézzel foghatóvá, de az új jegy- és bérlettípust már jóval korábban, 2021 márciusában be szerették volna vezetni Miskolcon is, azonban a koronavírus-járvány miatti kormányzati intézkedések ezt hosszú időn át nem tették lehetővé. Június végével azonban feloldják ezeket a korlátozó, tiltó intézkedéseket - Miskolcon pedig már másnap, július 1-jén bevezetik az új jegy- és bérlettípust.

Az MVK Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, sok előkészítő munkára volt szükség mind a város, mind a közlekedési vállalat szakemberei részéről. Demeter Péter elmondta, az új jegytípus nagy könnyítés a közösségi közlekedéssel utazóknak, hiszen egy órán át korlátlan átszállásra ad lehetőséget. Valamennyi járműtípuson - így buszon és villamoson is - használható.

- Azt látjuk, hogy az időalapú jegyé a jövő, így amennyiben van rá igény, akár a 90, 120 perces jegyet is be tudjuk vezetni. A technikai feltételek adottak - mutatott rá.

Információk:

60 perces jegy

Mire érvényes?

Egy jeggyel több utazás. Bármely MVK-járaton, akár az autóbusz- és villamos járatok közötti átszállásra is.

Meddig érvényes?

A 60 perces jegy az érvényesítéstől számított 60 percen keresztül érvényes, érvényességi ideje alatt az MVK Zrt. menetrend szerinti járatain korlátlan számú utazásra és átszállásra jogosít.

Hol és mennyiért váltható?

Jegy- és bérletpénztárakban, valamint mobiljegyként 550 forint, automatákból váltva pedig 530 forint a 60 perces jegy ára.

A mobiljegy érvényesítése

Az időalapú 60 perces jegyet az utazás megkezdése előtt érvényesíteni kell a kódmatricák beolvasásával, ezek a járműveken több helyen is megtalálhatók.

A fel nem használt jegyek nem visszaválthatók.


Kisgyermekes bérlet

Ki veheti igénybe?

A kisgyermekes bérlet igénybevételére az a Miskolc közigazgatási területén lakcímmel rendelkező természetes személy jogosult, aki gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES), vagy gyermeknevelési támogatás folyósításában (GYET) részesül. A kisgyermekes bérlet használatához külön bérletigazolvány kiváltása szükséges.

A kisgyermekes bérletigazolvány igényléséhez és kiállításához mi szükséges?

személyazonosság és lakcím megállapítására alkalmas érvényes okmány,
az ellátás, vagy támogatás fennállásáról a folyósító szerv által kiállított eredeti, 30 napnál nem régebbi Hatósági Bizonyítvány, vagy az ellátás/támogatás megállapításáról szóló 6 hónapnál nem régebbi hatósági határozat,
1 darab 4x4 cm-es 3 hónapnál nem régebben készült igazolványkép.

A kisgyermekes bérletszelvény kizárólag a kisgyermekes bérletigazolvánnyal együtt érvényes, a bérletigazolvány sorszámát rá kell írni a bérletszelvényre, hiszen csak így érvényes utazásra.

A kisgyermekes bérletigazolvány a jogosultságot igazoló Határozat/Hatóság bizonyítvány kiállításától számított 12 hónapra, de legfeljebb a juttatás folyósításának időtartamára érvényesíthető, kiállításának díja – a többi bérletigazolvánnyal megegyezően – 250 forint.

Hol és mennyiért váltható?

A kisgyermekes bérlet egy kombinált bérlet, amely megvásárolható havi és hóközi verzióban a jegy- és bérletpénztárakban, az MVK automatákból, illetve mobiljegyként is. Az új bérlettípus ára a mindenkori tanuló és nyugdíjas kombinált bérlet árával megegyezik, ami jelenleg bruttó 4300 forint.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!