Ugrás a tartalomra

Családon belüli erőszak – összefogásra és közös fellépésre van szükség

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 23. hétfő 19:59
Néhány héttel ezelőtt egy miskolci hír sokkolta a közösségi médiában a magyar embereket: egy miskolci nőt párja úgy bántalmazott, hogy az áldozat kis híján életét veszítette. Orosz Bernadett a napokban – Varga Andreával, Miskolc alpolgármesterével – nyilatkozott a Miskolc Televíziónak.

Miskolc Televízió (M. T.): Kényes és nehéz kérdésről van szó, a családon belüli erőszakról sokszor nem is beszélnek az áldozatok, nem kerülnek felszínre ezek az esetek. Bernadett, jelenleg hol tart az ügy?

Orosz Bernadett (O. B.): Azt kell mondanom, hogy stagnál. November 14-én rendelték ki az igazságügyi orvosszakértőt, aki a mai napig nem keresett meg. Szépen gyógyulok, így aztán nem tudom, hogy érdemben most már mit fog tudni rajtam vizsgálni… Viszont a bűncselekmény megállapításához erre szükség lenne. A gyanúsított egyébként még mindig szabadlábon van.

M. T.: Mi miatt lépett a nyilvánosság elé?

O. B.: Úgy gondoltam, hogy a gyanúsított alezredesi rangjára való tekintettel nem megfelelő komolysággal kezelték az ügyet, el akarják tussolni. Azóta sem történt érdemben semmi, a védelmünk sem megoldott. Az állam nem véd meg, testőrcég ajánlotta fel a segítségét önzetlenül. Illetve a Szelíd Motorosok is azt mondták, hogy bármikor segítenek.

M. T.: Ha valaki úgy dönt, hogy a nyilvánosság elé kell, hogy lépjen egy ilyen ügyben, akkor az azt jelenti, hogy rendszerszintű lehet a probléma? Alpolgármesterként Bernadett mellé állt, ez valaminek az elindítója lehet?

Varga Andrea (V. A.): Annak az elindítója, hogy figyeljünk oda egymásra, a rendszerszintű problémákra. Mert ez nem egy egyedi eset, hanem többeket érinthet. Nagy felelőssége van a társadalomnak, egy lakóközösségnek, de akár a szomszédainknak is. Azzal, hogy ennek hangot adunk, talán megelőzhető, hogy újabb tragédiák történjenek. A kérdés azonban túlmutat egy önkormányzat kompetenciáján, hiszen számos jogszabály-alkotási kérdés is felvetődik. A városi szociális ellátórendszer jó működése segíteni tud abban, hogy megelőzzük az ilyen eseteket, illetve baj esetén legalább a támogatást biztosítani tudjuk. Miskolcon tehát jól működik ez a rendszer, de soha nincs olyan, hogy ne lehetne tovább javítani.

M. T.: Az ön ügye közüggyé vált, Bernadett. Miért tartotta fontosnak, hogy együttműködjön a város önkormányzatával?

O. B.: Sok nő nem mer kiállni, nem meri felvállalni, ha bántják. Az áldozatot hibáztatók nyomást is gyakorolnak ránk. Azt szeretnénk, hogy az emberek valós képet kapjanak. Az önkormányzat abban tud segíteni, hogy széles körben felhívja erre a figyelmet, és tájékoztassa az embereket erről a valóban létező problémáról, és akár lépéseket is tegyen az illetékes hatóságok felé.

M. T.: Hogyan lehet városi szinten kezelni ezeket az ügyeket?

V. A.: Fontos, hogy az ellátórendszerben dolgozó kollégák helyt álljanak, odafigyeljenek, a legmagasabb szakmai színvonalon végezzék munkájukat. Azért állok az ügy mellé alpolgármesterként, hogy elkezdjünk beszélni egy olyan témáról, amit eddig az asszony kötője eltakart. Egy rendszert megváltoztatni akkor lehet, ha alaposan feltérképezzük, hol vannak a hiányosságok. Azonban pusztán azzal, hogy beszélgetünk erről, nem lesz alapvető változás. Azt majd a társadalom fogja generálni, ha egyre többször kerül szóba, hogy milyen szintű segítségre van még szükség. Arra számítok, hogy ha sokan megkeresnek minket, még határozottabban látni fogjuk a hiányosságokat, amikre választ kell adnunk. A rendszerszintű problémák feltárásához jelzéseket kell kapnunk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!