Ugrás a tartalomra

Csatlakoztak a gördülő sztrájkhoz a Földes Ferenc Gimnázium tanárai

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. szeptember 23. péntek 13:03
A tantestület közel fele szüntette be a munkát pénteken két órára a miskolci gimnáziumban, jelezve: komoly változtatásokra van szükség a magyar oktatásban.

„Sok ország ment már csődbe, amelyik a hadászatra erején felül költött, de még egy sem, amelyik az oktatásra”

- idézték molinójukon a Földes tanárai Klebelsberg Kunó 20. század eleji vallás- és közoktatásügyi miniszter szavait. Tarthatatlannak tartják a mai magyar oktatási körülményeket. A héten országszerte folytatták a tiltakozást a tanárok a gördülő sztrájk keretein belül. A pedagógusok régóta a magasabb fizetésért, a munkaterhek csökkentéséért és a sztrájktörvény visszaállításáért harcolnak.

Fotók: Juhász Ákos

"A kormányzat a füle botját sem mozdítja az oktatás problémáira" - vélekedett lapunk érdeklődésére Petrány Mihály, a Földes Ferenc Gimnázium tanára. Sorolta: nemcsak a tanárok, de a diákok is túlterheltek, "elviselhetetlennek" nevezte az óraszámot. A tanárok fizetése véleménye szerint 2014 óta be van fagyasztva.

- Megalázó ez a jövedelem, nem várható el, hogy egy fiatal ezt a pályát válassza. Így azonban rengeteg iskolában hiány van tanárokból - tette hozzá.

Ő egyébként csak az első órában sztrájkolt pénteken, mert - mint fogalmazott - a második órában végzős osztályhoz megy be, nem akart egyetlen percet sem elvesztegetni. Érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy bár az órákon nem politizálnak, de azért hallják a fiataloktól, hogy átérzik a helyzetet, és támogatják a tanárokat küzdelmükben.

Ezt az elmúlt hetek eseményei is megerősítik, hiszen több százan álltak ki a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felfüggesztett igazgatóhelyettese, Dezsőfi György és minden oktató mellett. De a tanárok is igyekeznek erősíteni egymást, a pénteki sztrájkolókhoz - előzetesen harmincan jelezték részvételüket - tucatnyian csatlakoztak a molinó mögött felsorakozva.

Szűcs Tamás bal szélen

- Felháborító, hogy elvették az alkotmányos jogunkat a sztrájkra, igazából inkább már csak demonstratív ereje maradt - mutatott rá Szűcs Tamás, a Földes gimnázium sztrájkbizottságának a tagja, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja.

Felidézte, hogy az év eleji sztrájkban 30 ezren vettek részt, a polgári engedetlenség eszközéhez is legalább 6-8 ezer pedagógus nyúlt az utóbbi hetekben.

- Én azt mondom, hogy a végsőkig el kell menni. A 12 éve regnáló hatalom felelőssége, hogy ide jutott a magyar oktatás. A mi tantestületünkben is van már olyan tanár, aki villanyszerelőként dolgozik másodállásban, ketten pedig asztalosnak tanulnak. Menekülési útvonalakat keresnek. Jó lenne hát észhez térni. A szakszervezetekhez érkező információk szerint ugyanis ugrásszerűen nő azok száma, akik elhagyják a pályát. Nem lehet mire várni - szögezte le Szűcs Tamás.

A Földes gimnáziumban most kétórás sztrájkot tartottak, de a szervezők elmondása szerint jövőhéten kedden és csütörtökön folytatják, szintén az első két órában szüneteltetik a munkát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!