Ugrás a tartalomra

"Tanulni akarunk, nem lógni jöttünk" - feketében vonultak a diákok a tankerületi központhoz

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. szeptember 12. hétfő 13:21
A tanítás megkezdése előtt, hétfő reggel fél 8-kor élőlánccal tiltakoztak - a szervezők szerint - ezernél is többen Dezsőfi György igazgatóhelyettes felmentése ellen a Herman Ottó Gimnáziumnál. Majd többszáz diák a Miskolci Tankerületi Központhoz vonult, hogy követeljék Dezsőfi György visszahelyezését pozíciójába, illetve az oktatási körülmények javítását.

Aki szolidaritását akarta kifejezni, az feketében jelent meg a miskolci gimnáziumnál hétfő reggel. Nos, a hatalmas épület körül egy centiméternyi hely sem maradt ki, sőt idővel már a villamossín másik oldalán található tornacsarnok előtti területet is meg kellett nyitni az élőlánc résztvevői előtt. Pilz Olivér, a Herman tanára, az akció egyik szervezője szerint ezernél is többen jöhettek el.

- Azért szerveztük meg az élőláncot, mert szeretnénk elérni, hogy kollégánkat visszahelyezzék igazgatóhelyettesi pozíciójába - nyilatkozta lapunknak, hozzátéve, az akció egy kiállás is a megfélemlített pedagógusok mellett.

"A magyar oktatás érdekében tesszük ezt" - hangsúlyozta Pilz Olivér.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, éppen egy héttel ezelőtt nyúlt a polgári engedetlenség eszközéhez közel negyven tanár a Herman Ottó Gimnáziumból, hogy kifejezzék: javítani kell a tanárok helyzetén. Pénteken azonban a tankerület felmentette Dezsőfi György igazgatóhelyettest, az indoklás annyiból állt, hogy vezetőként részt vett a polgári engedetlenség megszervezésében. Dezsőfi azonban tagadja, hogy szervezője lett volna a tiltakozásnak, állítása szerint egyszerűen részt vett benne, ahogy korábban is.

Most jóformán a teljes tantestület kiállt mellette az élőláncban való részvétellel. Az akció egy pontján maga a felmentett igazgatóhelyettes is megjelent, tanártársai, a diákok és a szülők hosszú percekig tapsolták, az arra közlekedő autókból pedig többször is dudálással fejezték ki szolidaritásukat az autósok.

Több miskolci iskolából érkeztek egyébként diákok, szülők, de forgatott az eseményen a NoÁr Mozgalom alapítója, Molnár Áron, valamint a Partizán Gulyás Mártonnal, és az RTL Klub is.

Mocsári László képgalériája

Az élőláncot tehát a tanárok szervezték, az azt követő vonulás azonban már a diákok ötlete volt. Az egyik szervező, Herman Adél azt mondta, megdöbbentek, amikor az igazgatóhelyettes felmentésének híre hozzájuk is elért.
 

- Azt gondoltuk, most már nekünk is ki kell állnunk mellette, valamit tennünk kell, hiszen nem csak egy elképesztően szerethető ember és tanár, de kulcsfontosságú a munkája is a gimnázium életében - hangsúlyozta.

Alig páran kezdték el megszervezni a vonulást, de két nap leforgása alatt több százan csatlakoztak hozzájuk.

- Elképesztő ezt látni. Bízunk abban, hogy sikerül valamit elérni. Változást, reformot szeretnénk az oktatásban, hiszen azt látjuk, hogy országszerte egyre nagyobb probléma az oktatás siralmas állapota. Átérezzük ennek súlyát - tette hozzá Herman Adél, aki azt is elmondta, jelenleg még nem tudják, lesz-e eredménye, illetve folytatása a mostani akciójuknak.

Körülbelül fél óra alatt értek le a gimnáziumtól a Selyemréten található Miskolci Tankerületi Központhoz. A diákok közben többször elénekelték a Mi vagyunk a grundot a Pál utcai fiúkból (a dal a mostani oktatási tüntetések jelképévé vált). Lakásokból, intézményekből kaptak tapsot, az autósok is többször dudáltak, de kaptak vizet is a nyakukba a vonulók. A rendőrség időközben arról tájékoztatta lapunkat, hogy kivizsgálták az ügyet, és az idős férfi azt állította, hogy csak az ablakában található virágokat locsolta, ártani nem akart senkinek... (az esetről készült videó ITT tekinthető meg.)

Már a tankerület előtt a szervezők hangosbeszélőben követelték, hogy haladéktalanul vonják vissza a felmentő határozatot, és helyezzék vissza pozíciójába Dezsőfi Györgyöt. Úgy fogalmaztak, munkája meghatározó az iskola életében.

Többször hangos ováció, vagy éppen pfújolás szakította meg a beszédeket. Maguk a diákok tartották fontosnak, hogy eloszlassanak néhány régi, de a mai napig élő tévhitet: ők tanulni akarnak, a tanárok pedig túlterheltek és nincsenek megfizetve.

- Kiállunk Magyarország összes pedagógusa mellett, általános iskolától a felsőoktatásig. Sajnos még mindig él az a tévhit, hogy a pedagógusok csak az iskola falain belül, reggel 8 órától délután 2-ig dolgoznak. Mi tudjuk, hogy ez nem így van: készülnek az óráikra, dolgozatokat javítanak, képzésekre járnak, konferenciákon vesznek részt, szakirodalmat olvasnak, órai segédanyagokat készítenek. Közben pedig nagyon alacsony a fizetésük, nincs utánpótlás, a tanárszakot végzettek jelentős része inkább máshol helyezkedik el - sorolták.

"Nem lógni jöttünk, nem azért, hogy ne tanuljunk - pont az ellenkezője miatt: igenis tanulni szeretnénk! Tanulni akarunk, mégpedig a hermanos tanároktól, és Dezsőfi tanárúrtól. Bízunk abban, hogy elér a szavunk azokhoz is, akik az oktatás jövőjéről dönteni tudnak" - hangsúlyozták.

Szerették volna átadni petíciójukat a tankerületi központ vezetőjének (miközben a tömeg azt skandálta, hogy "gyertek ki"), de végül csak úgy értek célt, hogy ketten bementek az épületbe. A NoÁr-nál is visszanézhető élő videóból kiderül, hogy az igazgató hivatalosan nem volt hajlandó átvenni a petíciót, így végül a diákok képviselői letették elé a papírt. (Kérdéseket küldtünk egyébként mi is a tankerületnek, válaszaikat természetesen közöljük, amint megkaptuk azokat - a szerző.)

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!