Ugrás a tartalomra

"CseppetSem" mindegy, mi lesz a használt étolajjal

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. április 13. szerda 15:24
Huszonöt közterületi gyűjtőponton helyeznek ki a használt sütőzsiradék gyűjtésére alkalmas tartályokat Miskolcon. Az első néhány darabot szerdán telepítették. A tartályokba PET palackban vagy befőttes üvegben lehet majd elhelyezni a fáradt olajat.
Így néz ki az olajgyűjtőtartály Fotók: Mocsári László

A Biotrans Kft. lakossági használt sütőolaj begyűjtési programja, a CseppetSem 2020 szeptemberében indult, most városunkban is kihelyezték a sárga műanyagtartályokat. A rendszer kialakításának célja, hogy a lakosságnak minél kisebb erőfeszítésébe teljen környezetbarát módon megszabadulni a különböző, sütésre már alkalmatlan zsiradékoktól. A használt sütőolajt ugyanis a legtöbben még mindig simán kiöntik, így nagyrészt a csatornákba kerül. Ez komoly probléma, hiszen 1 liternyi belőle akár 1 millió liter vizet is felhasználásra alkalmatlanná tehet.

- A helyszínek közül, ahová kihelyezik az edényeket 13 óvoda: ez hozzájárul a következő generáció szemléletformálásához is – tolmácsolta a város szándékát Badány Lajos alpolgármester. – Reméljük, számukra már természetessé válik, hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot. Elsődleges szempontja a mostani programnak, hogy a környezetből kikerüljön ez a szennyező, ám 100 százalékban újrahasznosítható anyag. Az már csak plusz, hogy a városnak bevételt is hoz a begyűjtött olaj – tette hozzá Badány Lajos.

Nem szabad önteni

- 2020-ban az volt a célja a Biotrans Kft.-nek, hogy kialakítsunk egy jól működő, országos hálózatot. Jelenleg nagyjából 1200 településen működik 2400 gyűjtőpont – számolt be Cserháti László, a program vezetője, aki azt is elmondta, hogy szerdán megtörtént a miskolci rendszer telepítése.

- Ennek során – az önkormányzattal és a BMH Nonprofit Kft.-vel együttműködve – 25 darab zárható tartályt helyeztünk ki. Ide teheti – kizárólag lezárt csomagolásban – a lakosság a használt sütőolajt. Külön kérünk mindenkit, ne öntsék csak simán a gyűjtőkbe azt, valamint ne dobjanak bele motorolajt, kizárólag konyhai célokra használt zsiradékot helyezzenek az edényekbe.

Azt is megtudtuk, hogy a város minden összegyűjtött kilogramm olaj után 25 forintot kap, így az e program éves szinten több millió forintos bevételt jelenthet Miskolcnak.

- Az összegyűjtött zsiradék egy részét elektromos energia előállítására használják biogáz üzemekben. A többi a komáromi olajfinomítóba kerül, abból pedig biodízel-alapanyag készül. Az edényt egyébként elláttuk egy olyan online mechanizmussal, ami a központ felé jelzi a telítettségi szintet. Emellett egy vandál biztos rendszert is beleépítettünk. Fontos kiemelni, hogy a cég 100 százalékban hazai tulajdonú, és az összegyűjtött anyagot is itthon használjuk fel, erősítve ezzel a hazai körforgásos gazdaságot – mondta Cserháti László.

Az eddig kihelyezett miskolci gyűjtőpontok:
Auchan dél - Miskolc, Pesti út 9.
Benedek Elek Tagóvoda - Miskolc, Szolárcsik tér 1.
Várhely úti Tagóvoda - Miskolc, Várhegy utca 2.
Szilvás úti Tagóvoda - Miskolc, Szilvás utca 37
Leszih Andor úti Tagóvoda - Miskolc, Leszih Andor utca 6.
Penny Vologda - Miskolc, Ilona utca 1.
Brunszvik Teréz Sport Tagóvoda - Miskolc, Mátyás király utca 17.
Auchan Észak - Miskolc, József Attila út 87.
COOP (Miskolci utca) - Miskolc, Miskolci utca 77.
Károly utca 7. szám Szelektív gyűjtősziget

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!