Ugrás a tartalomra

Csíksomlyóról nyílt fotókiállítás a nemzeti összetartozás napján

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 05. szerda 09:38
A Csíksomlyói búcsú az összmagyarság jelképe és szakrális találkozópontja minden évben.
Fotókiállítás a csíksomlyói búcsúról / Fotók: Mocsári László

Fotókiállítás nyílt „Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek" címmel, a nemzeti összetartozás napja alkalmából, a jezsuita Isteni Ige Templomában az Avason, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében.

A tárlatot a Trianon emléknapon, június 4-én, kedd délután nyitották meg és június 20-ig látható a szentmisék előtt és után, valamint hétköznapokon 17 óra után. A kiállítás képeit Keresztes Dénes a KÉSZ elnökhelyettese mutatta be. Kórusmuzsikával a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium Magis Kórusa közreműködött, Velkey Klára tanárnő karvezetésével. 

Ezer év múltja és jelene

„A templomban elhelyezett fotókiállítás felöleli a Kárpát-medence keresztény értékeit és átadja a csíksomlyói búcsú és zarándoklat képi megjelenítését. Áttekintve a falon kiállított képeket, ez a kultúrkincs talán leghűbben mutatja be a magyar nemzet összetartását és összetartozását. A mai napon, az I. világháború következményeként született trianoni békediktátum 104. évfordulóját tartjuk. Június 4-ét 2010-ben nyilvánították a nemzeti összetartozás emléknapjává” – ismertette köszöntőjében Menyhárt Szabolcs, a KÉSZ miskolci csoportjának elnöke. 

Menyhárt Szabolcs köszöntötte a jelenlévőket

„Mit jelent számunkra keresztényeknek és értelmiségieknek, valamint a jövő keresztény értelmiségieinek az elmúlt 104 esztendő?” – tette fel a kérdést. Majd elmondta, hogy elsősorban azt, hogy mi magyarok, magyar nyelven szólhatunk egymáshoz. Az elszakadt nemzettesteknek a múltja és jelene mutatkozik meg a falra kitette fotókon, amely ezeréves keresztény kultúrában gyökerezik. Hálát adott a történelmi egyházakért, amelyek a legnehezebb időkben is kiálltak a nemzetért. 

Végül hozzátette, hogy a keresztény értelmiségiek felelőssége az emlékezésen és emlékeztetésen túl az, hogy elkötelezettek legyenek a béke mellett, amit a magyar történelem is igazol. Továbbá, hogy átadják az őrtüzeket a fiatalabb generációnak. 

Ha megóvjuk, megtart

Thomas Merton trappista szerzetes, amikor 1942-ben a tengeren túlról Európába látogatott, azt mondta, hogy arra lett figyelmes, hogy a főtereken mindenhol templomok, szobrok és feszületek állnak. Ezzel szemben az Egyesült Államokban a főtereket irodaházak és börtönök uralják” – idézte Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa, pasztorális helynök.

Juhász Ferenc atya megszívlelendő gondolatait is hallhattunk

„Azt gondolom, hogy ez nemcsak Európa, de a Kárpát-medence főtereire és tereire is igaz. Ha megnézik majd ezeket a fotókat, akkor bizonyára látni fogják, hogy ez egy keresztény kultúra, egy keresztény világ, amiben élünk. Erre vigyázzunk, ez tartson meg” – hangsúlyozta. 

A külhoni magyarokért

„A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége a rendszerváltás előtt, 1989-ben alapított keresztény, ökumenikus, politikai pártoktól független civil szervezet. Magyarországon valamennyi történelmi egyház tagjai beléphetnek a szövetségbe. Fő célkitűzése a krisztusi értékek megélése, hirdetése és továbbadása szerte a világon” – tudatta Keresztes Dénes, az országos KÉSZ elnökhelyettese.  

Hozzátette, hogy a KÉSZ feladata még a nemzeti összetartozás segítése is azáltal, hogy a tevékenységét az egész Kárpát-medencében végzi. Tartja a kapcsolatot a határainkon kívül rekedt magyar keresztény közösségekkel és segít hitük megtartásában, megélésében, valamint magyar nyelvük és kultúrájuk ápolásában, továbbadásában. Ezért hozták létre a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítványt, amelynek 2019-es fotópályázatára beérkezett hivatásos és amatőr fotósok képei láthatók most az avasi-déli római katolikus templomban. 

A Magis Kórus előadásával kezdődött és fejeződött be a közös ünneplés

További hírek

Olvasnivaló