Ugrás a tartalomra

Kelemen Didák előtt tiszteleg a város

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 03. péntek 09:25
A templom- és iskolaépítő minorita szerzetes halálának 280. évfordulójára emlékezik a hétvégén Miskolc.
Juhász Ákos képgalériája

Nagyszabású ünnepségsorozattal tiszteleg a város Kelemen Didák (1863-1744) minorita szerzetes előtt, április 28-ai jubileumi emléknapjához kötődően. A szent életű, erdélyi származású ember, Miskolcnak és az itt élőknek áldozta élete legnagyobb részét. Amellett, hogy a város képét ma is formáló ikonikus épületeket épített, vállalta a pestises betegek ápolását, lelkigondozását és temetését. Boldoggá avatása 1748 óta folyamatban van, amely ha megvalósulna, Miskolc római katolikus zarándokhellyé válhatna.     

Változatos programok

- Úgy gondoltuk, hogy arra az alkotó munkára, amit Kelemen Didák végzett városunkban, emlékezni kell és nagy formátumú személyiségét fontos megünnepelni. 1729-ben, több minorita szerzetessel együtt költözött Miskolcra. Így az Éltető Lélek Alapítvány összefogott a minorita renddel, a miskolci minorita plébániával, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével (KÉSZ) és a Kelemen Didák Kollégiummal. Olyan programokat találtunk ki életműve bemutatására, amelyek széles körű érdeklődésre tarthatnak számot minden korosztályból – nyilatkozta szerkesztőségünknek Várhelyi Krisztina, a Kelemen Didák kultuszát életben tartó Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja. 

- A fiatalok, akik kulturális pályázatainkon elindultak, azt mondták róla, hogy Kelemen Didák a 21. század embere, mert bízott benne, hogy a 18. században protestáns többségű városban, képes megtölteni hívekkel az általa épített hatalmas minorita templomot. Aztán az építkezéseihez, mint menedzser, megszerezte a pénzt és a támogatókat – emelte ki. 

Hortai Rita verset mond, tőle jobbra Várhelyi Krisztina és Szalkai Z. József atya, balra a kollégisták

A rendezvénysorozat részeként csütörtök délelőtt a Földes Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai megkoszorúzták Kelemen Didák emléktábláját a gimnázium homlokzatán, mert a Földes elődjének a miskolci kisgimnáziumnak ő volt az alapítója 1730-ban. 

Délután emlékfa-ültetéssel folytatódott az eseménysorozat a Deák téren, a róla elnevezett Kelemen Didák Kollégium bejárata előtt. A kollégistákkal közösen egy ezüst hárscsemetét ültettek el a szervezők, illetve a város képviseletében Czifrusz Natália főkertész és Szunyogh László főépítész. A fa törzsét nemzeti színű és az erdélyi zászlót idéző sárga-kék szalagokkal ékesítették föl. Az alkalmon szerkesztőségünk tagjai is részt vettek. 

Az ezüst hárs mindig Kelemen Didák minorita szerzetes életművére fog emlékeztetni

- Ezzel az emlékfával szeretnénk emlékeztetni az egész várost Kelemen Didákra és az ő Miskolcon végzett munkásságára. Ahogy fejlődik ez a kis fa, a gondozása során is mindig tudunk majd Didák atyára gondolni – mondta Szalkai Zoltán József atya, a minorita Nagyboldogasszony templom plébániai kormányzója a Miskolc Televíziónak. – Kelemen Didáknak nagyon sokat köszönhet a magyar minorita rendtartomány és Miskolc városa is. Boldoggá avatási pere már előrehaladott állapotban van, sok dokumentum a rendelkezésünkre áll. Egy hitelesített csodájára lenne még szükség, hogy a római katolikus egyház a boldogjai közé emelje – osztotta meg.

Garamvölgyi Attila koszorút helyez el az emlétáblánál a Kelemen Didák Kollégium nevében

Ezt követően az ünneplők a minorita templom falán található Kelemen Didák emléktábla alatt helyezték el koszorúikat, amely hűen őrzi, hogy a híres minorita szerzetes tette le az impozáns épület alapkövét 1729-ben a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén. Végül a templomban található Szent Erzsébet mellékoltárnál elhelyezett Kelemen Didák sírtáblánál folytatódott a koszorúzás, ahol a jelenlévők Didák atya közbenjárását kérték imaszándékaikért. Az itt elhelyezett emlékkönyvben már sokan köszönetüket fejezték azért, hogy kéréseik teljesültek. Zenével Zsekov Éva Mónika hegedűművész, versmondással Hortai Rita közreműködött, a miskolci Versbarátok Körének képviseletében. 

Menyhárt Szabolcs és Molnár Péter a KÉSZ nevében koszorút helyez el Kelemen Didák sírhelyénél

Pénteken 20.25-kor a Miskolc Televízió levetíti A Tiszteletreméltó című Kelemen Didák életéről szóló dokumentumfilmet Czikora Ágnes rendezésében. Vasárnap 16 órakor szintén megemlékeznek a templom és a mellette található minorita rendház alapítójáról a miskolci Nagyboldogasszony minorita templomban. A Versbarátok Köre zenés irodalmi műsort mutat be, Tiszavidék apostola címmel, Zsekov Éva Mónika hegedűművész közreműködésével. Utána egy érdekesség hangzik el: ének Kelemen Didákról. Flach Antal zeneművész találta meg az ének kottáját kutatásai során és orgonakíséretet írt hozzá. Előadja: Lukács Zsófia és Kovács Kristóf.

Az esti szentmisét Didák atyáért mutatják be és imádkoznak boldoggá avatásáért, amelyet Pawel Cebula a minorita rend tartományfőnöke celebrál. Átadják Pawel atyának a Kelemen Didák által alapított miskolci kisgimnázium, a mai Földes Ferenc Gimnázium 1773–1816 évekből származó osztálykönyveinek másolatát, amihez Gyulai Éva történész kutatómunkája eredményeképpen jutott hozzá az Éltető Lélek Alapítvány. 

Koszorút helyeztek el az emléktáblánál: 
Garamvölgyi Attila, a Kelemen Didák Kollégium képviseletében
Hortai Rita és Seresné Horváth Zsuzsanna, a miskolci Versbarátok Köre nevében    
Holndonner Ferenc, az Éltető Lélek Alapítvány elnöke

Koszorút helyeztek el Kelemen Didák sírhelyénél:
Menyhárt Szabolcs és Molnár Péter a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nevében
Bognárné Kiss Erika és Holndonner Ferenc, az Éltető Lélek Alapítvány képviseletében
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!