Ugrás a tartalomra

Dicsőségfallal mond köszönetet támogatóinak a színház

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. november 17. csütörtök 12:41
Több mint 9,7 millió forint gyűlt össze egy hónap alatt a Miskolci Nemzeti Színház rezsiköltségeire. Béres Attila köszönetet mondott annak a közel százötven adományozónak, akik segítségével jövő év januárjában már biztosan működhet tovább a Miskolci Nemzeti Színház. 
Fotók: Juhász Ákos

Mint arról korábban beszámoltunk, az elszabadult távhő és energia árak, az egész Európát sújtó gazdasági válság okozta rendkívüli nehézségek miatt a jövőre kétszáz éves Miskolci Nemzeti Színház is nehéz helyzetbe került. Az intézmény finanszírozása december 31-éig biztosított, ahhoz viszont, hogy a következő évben is működhessenek, szükségük van a miskolci polgárok támogatására. A Miskolci Színházbarátok Egyesületének kezdeményezésére októberben gyűjtés indult a teátrumért.

A város polgárai pedig összefogtak, hogy 200. évfordulóját ne kelljen lehúzott függönyök mögött ünnepelnie a Miskolci Nemzeti Színháznak. November közepéig egészen pontosan 9.781.401 forintnyi adomány gyűlt össze. Ez egyelőre biztosan elég arra, hogy január folyamán ne kelljen bezárnia a színháznak. 

Az adományozók hozzájárulását a Nagyszínház földszinti előcsarnokában található dicsőségfalon, saját névtáblával köszöni meg a teátrum. - Egy városban a város lelke – Miskolc esetében ez hatványozottan igaz – a színház. Ha egy kis csónakban utazunk, és az óceán kellős közepén találjuk magunkat, tele vagyunk arannyal, és valahogy túl akarunk élni, akkor az ember nyilván kidobja az aranyat a csónakból, hogy túléljen. De a lelkét nem dobja ki. Hát így vagyok én ezzel a nehéz helyzettel – fogalmazott Béres Attila a dicsőségfal csütörtöki felavatásakor. 

A színházigazgató megköszönte annak a közel 150 adományozónak, akik az eddigi gyűjtés során hozzájárultak a teátrum további működéséhez, névtáblájuk pedig ezáltal felkerült a falra. Mint mondta, egy névtelenséget kérő adományozó például a 168 ezer forintos nyugdíjából adományozott 40 ezer forintot a színháznak, mert nem tudja elképzelni, hogy az izgalom és öröm nélkül éljen, amit a színházba járás jelent neki. 

- A legfontosabb üzenet ebben az, hogy ennek a városnak van a legcsodálatosabb közönsége. Ilyen színházértő és szerető közönség sehol Magyarországon nincs, mint itt. Miskolc polgárai tényleg szívügyüknek érzik a színházat. Ez egyben nyilván felelősség is a színház mindenkori vezetőjének, de ez egy nagyon jól eső felelősség – hangsúlyozta a direktor. Hozzátette, bíznak benne, hogy a következő hasonló esemény december elején lesz, és akkor már közel 300 névtábla kaphat helyet a dicsőségfalon. 


Két módon segíthetjük a színházat:
1. közvetlenül a „Hódolván Tháliának, használunk a Hazának” Alapítvány támogatásával, az OTP Bank 11734004-20349802-00000000-s számlaszámán keresztül küldött felajánlásokkal;
2. valamint a Színházbarátok Egyesülete és a Miskolci Nemzeti Színház által a Jóügyekért portálon indított kampányon és a kampány követein keresztül.

További hírek

Olvasnivaló