Ugrás a tartalomra

DK-Fidesz koalíció? - Miskolcon már megvalósult a Velünk a Város szerint

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. december 18. hétfő 15:12
Önös érdekből próbálják nehéz helyzetbe hozni a városvezetést a DK önkormányzati képviselői, ezzel azonban a miskolciaknak ártanak leginkább - vélekedtek a Velünk a Város vezető politikusai hétfői sajtótájékoztatójukon.
Fotók: Osztie Tibor

A sajtóesemény apropóját a múltheti közgyűlés adta. Ahogy arról lapunk is beszámolt, több mint harminc előterjesztést tárgyaltak a városatyák, köztük olyan fajsúlyos anyagokkal, mint a 2024-es költségvetés tervezete, vagy éppen a parkolóbérletek online vásárlásának elindítása. Az előbbit úgy is sikerült elfogadni, hogy a Fidesz-KDNP képviselői nem szavazták meg, míg a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai nem szavaztak róla. A parkolással kapcsolatos változások pedig át sem "mentek" - a Velünk a Város politikusai szerint a DK miatt.

Hétfőn Simon Gábor (Velünk a Város, MSZP) frakcióvezető azt mondta, ennek voltak már előzményei az elmúlt hónapokban.

- A miskolci közvélemény döbbenten figyelheti azt az ámokfutást, amit a DK helyi politikusai, Hegedűs Andrea vezetésével Miskolcon művelnek. Két szárnysegédje, Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs folyamatosan azon munkálkodott a közgyűlésben, hogyan lehetne rosszabb a miskolciaknak. Magunk is meglepődtünk a képviselőtársaink viselkedésén, de nem nézzük tétlenül. Rendkívül szűk látókörűnek és nagy butaságnak tartjuk ugyanis, hogy a helyi DK azt gondolja: ha rosszabb a városnak, akkor nekik jobb lesz politikailag - fogalmazott Simon Gábor.

A frakcióvezető "ámokfutásnak" nevezte a Fidesz-KDNP politizálását is, ebben partnerre találtak a DK-val.

- Kibontakozott egy DK-Fidesz együttműködés, aminek lényege: hogyan lehet megnehezíteni a miskolciak életét. A költségvetésnél azonban nem jártak sikerrel, mert a 28 fős testületben volt 15 tisztességes képviselő, akik esküjükhöz híven Miskolc javát szolgálják, és ez felülírta a pártpolitikai érdekeket - tette hozzá.

Szarka Dénes (Velünk a Város, Jobbik) frakcióvezető-helyettes kiemelte, a DK és a Fidesz-KDNP "szövetségben" támadott számtalan előterjesztés a miskolciak érdekeit szolgálta. Kiemelte például: a jövőévi büdzsé "érdemi javulást" hoz valamennyi miskolci, köztük a hivatal, a Holding és tagvállalatainak munkatársai számára. Ugyanakkor nő többek között a rendészet, a közösségi közlekedés és a Városgazda önkormányzati támogatása is.

Mindezekre mondtak nemet a fideszes és a DK-s képviselők meglátása szerint.

- Miután sikertelenül próbálták megbuktatni a költségvetést, sértődötten kivonultak a teremből a Demokratikus Koalíció politikusai. Így aztán számos olyan előterjesztést nem tudott megszavazni a Velünk a Város frakció, ami szintén a miskolciakat szolgálta volna. Ilyen volt például a parkolóbérletek online vásárlásának elindítása. A DK és a Fidesz-KDNP "szövetsége" azt eredményezte, hogy ezt sajnos leszavazta a közgyűlés - mondta.

Szarka Dénes azt mondta, a Fidesz helyi politikusai mellett a kormány is igyekszik nehéz helyzetbe hozni az ellenzéki önkormányzatokat. Legutóbb a hitelkérelmüket utasította el, miközben a kormánypárti városoknak engedélyezték a fejlesztésekre szánt hiteleket.

- Továbbra is álljuk a sarat, és igyekszünk olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel fejlődni fog Miskolc - húzta alá a frakcióvezető-helyettes.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!