Ugrás a tartalomra

A DK-s Mokrai Mihály segítette módosító indítvánnyal a fideszes előterjesztést

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. december 29. péntek 13:19
Hiába az újabb közös fellépés, mivel nem felel meg a Polgári Törvénykönyvben foglaltaknak, így nem hirdetik ki a rendeletmódosítást.
Fotók: Mocsári László

Egy 2012-es, tehát még a Fidesz-KDNP-s városvezetés alatt elfogadott önkormányzati rendelet módosítását indítványozta december közepén a jelenleg ellenzékben politizáló Fidesz-KDNP. Az előterjesztés - bár a jegyző már a 14-ei ülésen többször jelezte: törvényességi aggályai vannak a módosítás tartalmát illetően - "átment" a közgyűlésen. A polgármester azonban - élve jogkörével - ismételt tárgyalást kezdeményezett.

December 29-én, pénteken tehát ismét összehívták a közgyűlést.

De mit is mond ki az említett 2012-es rendelet? Például azt, hogy "a polgármester jogosult a Miskolc Holding Zrt. Igazgatóságát utasítani, intézkedését igényelni". Ez lehetőséget ad a polgármesternek a tagvállalatok ügyvezetőinek kinevezésére, visszahívására - ezt adnák a közgyűlés kezébe a mostani indítvánnyal. De egy másik helyen is módosítanának: a Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottság gyakorolná a tagvállalatok fölötti jogokat a jövőben.

Ez azonban nem felel meg a Polgári Törvénykönyvben foglaltaknak Ignácz Dávid jegyző szerint. A jogsértés pedig sérti az önkormányzat érdekeit, ezért kezdeményezte Veres Pál polgármester az ismételt tárgyalást.

Így érkeztünk meg a pénteki közgyűléshez. A kezdés előtti percekben azonban a DK-s Mokrai Mihály két módosító javaslatot is benyújtott a Fidesz-KDNP indítványához.

Tartalmában azonban ezek gyakorlatilag megegyeznek, pusztán két részre osztotta a javaslatot, mivel az egyik meglátása szerint jogilag megállja a helyét, a másik pedig "egy jogállamisági próbát megér", fogalmazott.

Az ellenzéki képviselők 10 perc szünetet kértek, hogy megtárgyalhassák Mokrai Mihály javaslatát, amit meg is kaptak, de végül nem tettek szóbeli kiegészítést, elfogadták a DK-s javaslatot.

A vita előtt Ignácz Dávid jegyző újra törvényességi észrevételt tett, jelezve: továbbra is fennáll, hogy nem jogszerű az előterjesztés.

A vitát így is megnyitották, de csak egyetlen hozzászólás volt: a Mi Hazánk politikusa, Pakusza Zoltán rámutatott, hogy egy 2012-es rendelet módosításán megy most a vita. Ő akkor nem támogatta a Fidesz-KDNP kezdeményezését, mert nem szeretné, hogy a Holding egy "zárt dobozként" működjön.

Veres Pál polgármester annyit reagált, hogy ezek szerint a fideszesek már nem értenek egyet azzal a rendelettel, amit annak idején ők terjesztettek be és szavaztak meg.

A módosító javaslatokkal együtt végül a többség megszavazta az indítványt, de a jegyző jelezte: az elfogadott rendelettervezet ebben a formájában törvénysértő, jogellenes, ezért nem hirdetik ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!