Ugrás a tartalomra

Dobrev Klára Miskolcon: a magyar érdekek végzetes elárulása, amit a kormány csinál

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. március 05. vasárnap 18:38
Miskolcon tartotta országos nagyrendezvényét a Demokratikus Koalíció, a Művészetek Házában telt ház előtt Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke bő egyórás beszédében kijelentette: a kormány unió- és NATO-ellenessége a magyar érdekek végzetes elárulása. Itt jelentették be azt is, hogy a korábban a Jobbikban politizáló, majd független országgyűlési képviselő Varga Ferenc csatlakozik a párthoz, és az árnyékkormány nemzetiségi önkormányzatokért felelős kormánybiztosaként fog dolgozni.

Mintegy negyedórás csúszással indult a rendezvény, annyi érdeklődő érkezett ugyanis a Művészetek Házába, hogy a szervezőknek végül már a színpadon is pótszékeket kellett elhelyezniük, így több tucatnyian a DK prominensei - országgyűlési és önkormányzati képviselők, az árnyékkormány több tagja - mellől, mögül hallgathatták meg a felszólalókat.

Előbb azonban Európa Himnuszát, az Örömódát játszották le - az árnyékminiszterelnök beszédének jó részét egyébként éppen az unióhoz fűződő viszonyunk, a nyugati orientáció melletti elköteleződés tette ki.

Reményt és forrást adni

A magyar egészségügy helyzetének tarthatatlanságát hangsúlyozhatta az, hogy Dobrev Klára előtt épp az egészségügyi árnyékminiszter szólalt fel. Komáromi Zoltán azzal kezdte: azért vállalt szerepet az árnyékkormányban, mert orvosként azt tapasztalja, hogy a magyar egészségi rendszer kezd kifogyni a reményből - holott éppen ebből táplálkozik a gyógyítás és a gyógyulás.

Márpedig vélekedése szerint éppen erre: reményre van szüksége minden magyar állampolgárnak, betegnek és orvosnak, ápolónak egyaránt. A DK pedig - folytatta - gyógymódot talált a magyar egészségügyet emésztő betegségre.

Úgy látja, hogy a háziorvosoktól a kórházak működéséig rossz a mai magyar egészségügyi rendszer. Közel 700 háziorvos hiányzik, ez több százezer ember ellátását nehezíti. Véleménye szerint a kormány szűkíti, vagy egyenesen meg is szüntetni a hozzáférést az ingyenes ellátáshoz, számos alapvető vizsgálatra heteket, hónapokat kell várni, a késlekedés főleg a daganatos betegeknél jelent halálos kockázat.

Azt is elmondta, hogy a kormány több mint egy évtizede nem biztosít megfelelő nagyságrendű forrást a kórházak működéséhez, az adósságuk eléri a 20 milliárd forintot, de ez az összeg havonta 3-5 milliárddal tovább nő.

- A diagnózis egyértelmű: egyre súlyosabb problémákat tapasztalni a magyar egészségügyben, és az, hogy egyáltalán még működik, a benne dolgozók erőfeszítésén és hivatástudatán alapul - hangsúlyozta.

Hogy mi lenne a terápia? A megoldást abban látja az egészségügyi árnyékminiszter, hogy több pénzt kell biztosítani a kórházak működtetésére, a méltányos fizetésekre, az ingyenes állami egészségügyi fenntartására.

- Mi nem megszorítani akarunk, hanem befektetni a magyar rendszerbe. Újra vonzóvá kell tenni az egészségügyi pályát, rangot kell adni az ápolói szakmának, és újra partnerként kell tekinteni az egészségügyi dolgozókat, a szakmai szervezeteket, amiket be kell a döntések előkészítésébe. Lehet európai színvonalú egészségügyünk, mert megvan hozzá a szaktudás - hangoztatta Komáromi Zoltán.

Ezeréves álom

Dobrev Klára vastaps közepette vonult be a Művészetek Háza színpadára. Beszéde első felében azt ecsetelte, hogy mi köti össze a 10 millió magyart. A nyelvünk és a történelmünk mellett - fejtette ki - szükség van arra is, hogy a vágyainkban, az álmainkban is megtaláljuk a közös jövőt. És ez az összekötő kapocs nem szabad, hogy pártállástól, nemtől, vagy éppen vallástól függjön.

Márpedig a rendszerváltáskor közös akarat volt például, hogy a boldogulást, az előrelépést ne a pártállamhoz való dörgölőzés határozza meg, hanem a tehetség és a szorgalom.

- Azt szerettük volna már akkor is, hogy a sorsunkról ne a fejünk felett döntsenek, vagy azt, hogy mi történik velünk, megbeszéljék a 10 millió magyar állampolgárral, az önkormányzatokkal, a kamarákkal, a szakszervezetekkel. Ezt hívjuk demokráciának. Ez is a közös akaratunk - mondta az árnyék-miniszterelnök.

Mocsári László képgalériája

Azzal folytatta, hogy ezer éve közös vágy az Európához való tartozás, és ezért az álomért éltek, haltak a magyarok.

- Európában mi otthon vagyunk, ezt nem lehet a magyar emberekből kitörölni. Az uniós és a NATO csatlakozással is egy tisztességes, kiszámítható, európai életet akartunk elérni. Az a feladat, hogy ezt a vágyat beteljesítsük - tette hozzá.

"Kétségbeesetten és dühösen" nézte aztán, hogy 2010 után megadatott az a nagy lehetőség, hogy európai jólétben élhessünk, hiszen "annyi európai támogatás érkezett hazánkba, amiből két ország is meggazdagodhatott volna".

- Bevezethettük volna az eurót, rendbe lehetett volna tenni az egészségügyet, az oktatást, vagy éppen fel lehetetett volna újítani minden panelházat - mondta.

Úgy fogalmazott, "még egy középszerű kormány is megtehette volna" ezeket, a történelmi lehetőség adott volt. De nem ez jött, hanem "a fideszes elit lett olyan gazdag, hogy az tényleg látszik a Holdról". Dobrev Klára véleménye szerint újra a párthoz való hűség és lojalitás dönt mindenről, és "közben vittek mindent".

- Ha ezt hagyjuk, elveszítjük az utolsó esélyünket az Európához való tartozástól. Nem mondhatunk le ezeréves álmunkról - hangsúlyozta, hozzátéve: a kormányzati propaganda éppen arra törekszik, hogy ez kivesszen.

- Ha van remény, akkor a csöndes mormogásból ellenállás születhet, akkor van hang, erő, jövő, ha van remény, akkor lesz európai Magyarország. Tartsuk meg ezt a reményt - hívta fel a szimpatizánsok figyelmét.

Az árnyékkormányt azért is állították fel, mert meg akarják akadályozni "a magyar nemzeti érdek végleges elárulását". Az alternatíva puszta léte is egyenlő a reménnyel, vélekedett.

Azt is hangsúlyozta az árnyék-miniszterelnök, hogy az európai jólét most, a háború miatt elsősorban a biztonságot jelenti. Véleménye szerint a mostani orosz vezetés az egykori szovjet birodalmat akarja visszaállítani, ez pedig "nekünk komoly aggodalomra ad okot".

- Az a feladat, hogy megőrizzük az ország békéjét. Ez pedig azt jelenti, hogy Putyin orosz elnök ezt a háborút nem nyerheti meg - mondta nyomatékosan, hozzátéve: "a magyar érdekek végzetes elárulása, amit a kormány csinál".

Kiemelte, a NATO-hoz való csatlakozásunkkal "soha nem voltunk még ilyen erősek" az elmúlt ezer évben, mint most a szövetség tagjaként. Hazafias kötelességnek nevezte a tagságunk megőrzését és megerősítését.

Kívül tágasabb

Dobrev Klára arról is szólt, hogy az európai biztonság a békés hétköznapokat, a jólétet is jelenti. Magyarországon azonban ma a létbizonytalanság szorongást okoz, sokaknak okoz fejtörést a bevásárlás, az államnak pedig meg kellene védenie a polgárait, de "megrabolják őket". Azt mondta, a miniszterelnök állításával szemben nem a háború és nem is a szankciós politika miatt ilyen magas az infláció, ez a kormányzat rossz döntései miatt alakult így.

- A Fidesz felmondta a közös álmunkat, hogy Európához csatlakozzunk. Nincs szankciós infláció, az Orbán-rendszer árát fizetjük meg a piacon, a benzinkútnál, ez az, ami ilyen brutális áremelkedést szabadított az országra. Ez a rossz kormányzás következménye - emelte ki Dobrev Klára, aki szerint szándékosan tartják alacsonyan a béreket, a nyugdíjakat, kiszolgáltatottá téve ezzel a magyar munkavállalókat.

Azzal zárta, hogy van jövője Magyarországnak Európában, van európai magyar köztársaság, még akkor is, ha a jelenlegi miniszterelnök úgy érzi, hogy elfogyott a levegő az Európai Unióban körülötte, és úgy érzi, hogy kívül tágasabb. Ő mehet, mi azonban maradunk Európában - mondta Dobrev Klára.

A miskolci országos nagyrendezvényen jelentette be Varga Ferenc országgyűlési képviselő, hogy átlép a DK-ba. A korábbi jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő az árnyékkormány nemzetiségi önkormányzatokért felelős kormánybiztosaként fog dolgozni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!