Ugrás a tartalomra

Egészségtudatosságra tanítottak az Ageing Fesztivál konferenciáján

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 16. csütörtök 16:28
A régió tekintélyes professzorai tartottak előadásokat az időseknek a Vasgyári Közösségi Házban.
A háromnapos felsztivál második napján konferenciát rendeztek / Fotók: Osztie Tibor

Kezdetét vette kedd este a Generációk Gálájával a nagy sikerű II. Miskolci Ageing Fesztivál háromnapos, ingyenes rendezvénysorozat, amelyet május 14-től 16-ig, keddtől csütörtökig rendeznek az aktív időskorúak számára, külföldi mintára. A fesztivált az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) Gerontológiai Munkabizottsága és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. (MKK) szervezi a miskolci önkormányzat támogatásával. 

A miskolci Művészetek Háza után a második és a harmadik nap helyszíne a Vasgyári Közösségi Ház, ahol szerdán Professzorok az idősekkel az idősekért címmel tudományos konferenciát rendeztek 9 és 15 óra között az egészségtudatos életmód jegyében. A konferencia szakmai támogatói: az MTA MAB Gerontológiai Munkabizottsága és a Professzorok az Európai Magyarországért Egyesület (PEME) Kelet-Magyarországi Regionális Tagozata. Pál Mónika, a MKK Vasgyári Közösségi Házának vezetője üdvözölte a hallgatóságot és felkonferálta a megszólalókat. 

A város értékei az idősek

- Tegnap Generációk Gálája címen a miskolci Művészetek Házában egy hihetetlenül nagyszabású, színvonalas és szívet-lelket melengető műsornak voltunk a részesei Furdi Zsóka szervező munkájának köszönhetően – idézte fel köszöntőjében Varga Andrea Miskolc alpolgármestere, a II. Miskolci Ageing Fesztivál védnöke. 

- Közben azon gondolkodtam, hogy milyen nagyszerű ez a város és a művészei. Emellett eszembe jutott, hogy mennyire fontos, hogy megbecsüljük mindazt, amit Miskolc nyújt a számunkra. A város lakosságának fontos részei azok a csoportok, amelyek az aktív időskorúakkal foglalkoznak, hiszen folyamatosan jelen vannak Miskolc kulturális és közösségi életében. Sokat lehet tőlük tanulni arról, hogy hogyan kell az értékekből erőt meríteni – részletezte az alpolgármester. 

Varga Andrea alpolgármester a háromnapos fesztivál védnöke

Hangsúlyozta, hogy ezekben a közösségekben a jó élmények és jó energiák révén fel lehet töltődni, ami a lelki egészség megőrzésére pozitívan hat. A lelki egészség tízparancsolatából pedig kettőt emelt ki: Gondolkodj pozitívan!, Állíts célokat magad elé és váltsd valóra az álmaidat!

Aktivitással a hosszú életért

- Tegnap magam is örömmel és hatalmas sikerélménnyel vettem részt több száz fő idős és fiatalabb társammal közösen a nyitórendezvényen, hiszen generációk voltunk együtt a nézőtéren és színpadon is. Ilyenkor különösen jó érzés 65 éve miskolcinak lenni, mert csak az első húsz évemet töltöttem máshol – folytatta köszöntőjével Dobos László ötletgazda, a szerdai fesztiválnap szervezője, az MTA MAB Gerontológiai Munkabizottságának titkára.

Dobos László a II. Miskolci Ageing Fesztivál ötletgazdája, a konferencia szervezője

- Azonban mivel a városból gyakran éppen a fiatalok költöznek el távolabbi vidékekre, ezért nekünk, idősebbeknek magunknak kell megszerveznünk az életünket. A szellemi, lelki, testi frissesség az, amely megadhatja számunkra a lehetőséget, hogy továbbéljünk egészségben aktív, tevékeny, minőségi, méltóságtejes és hosszú életet – fűzte hozzá.

Megosztotta, hogy több országban járhatott és tanulmányozhatta az időskorúakkal való foglalkozást és az életen át tartó, differenciált tanulást. Az első Szépkorúak Akadémiáját 2009-ben pedig Miskolcon indította el segítőivel, amely jövőre lesz 25 éves. 

Hell Judit professzor előadásával kezdődött a konferencia

Az eseményen köszöntötték még: Juhászné Ceglédi Tünde alkotóművészt, a II. Miskolci Ageing Fesztivál harmadik alkotónapjának és a Léleksimogató kiállításnak a szervezőjét, előadóként pedig Hell Juditot, MTA MAB Gerontológiai Munkabizottságának tagját, a Miskolci Egyetem Filozófia Tanszékének oktatóját, Koncz Istvánt a PEME elnökét és Pikó Bélát a PEME alelnökét. 

Széles körű érdeklődés mellett folyt a konferencia

A konferecia délutáni programjai: 

12.00 – 12.40    Az önfejlesztő elégedettség – a sikeres és aktív öregedés szociológiai és pszichológiai háttere Prof. Dr. Koncz István, a Professzorok az Európai Magyarországért Egyesület Elnöke
12.40 – 13.20    „Öregember nem vénember” Dr. Pikó Béla, a Professzorok az Európai Magyarországért Egyesület Tudományos Alelnöke
13.20 – 13.50    szünet
13.50 – 14.30    Szépségtrendek a Kádár-korban és napjainkban - XXI. századi szeniorokra fókuszálva Dr. Kovácsné dr. Magyari Hajnalka, andragógus, nőtörténész, szépségipari szakember
14.30 – 15.00    Időskori szépségápolás. Anti-ageing protokollok a kozmetikában és otthon Dr. Kovácsné dr. Magyari Hajnalka, andragógus, nőtörténész, szépségipari szakember

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!