Ugrás a tartalomra

Először rajtolt el a Miskolci Szépkorúak Fesztiválja

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. május 18. csütörtök 09:39
Zenés, játékos, kulturális és közösségi programok várják a miskolci szépkorúakat a hét közepén. A háromnapos esemény szerda délutáni megnyitójának a Tudomány és Technika Háza adott otthont. A színes programsor az Ageing Divatshow-val vette kezdetét. 

Dobos László közel harminc éve foglalkozik felnőttképzéssel, azon belül is időskorúakkal. Tőle származik a mostani rendezvény ötlete. A Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány elnöke úgy látja, folyamatosan átalakuló világunkban nem lehet eléggé kihangsúlyozni az életen át tartó tanulás jelentőségét. Mint arra a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón kitért, számos országban ismerték azt fel, hogy napjainkban a megváltozott társadalmi és gazdasági környezetben döntően más elvárások fogalmazódnak meg a nyugdíjasokkal szemben, mint évtizedekkel ezelőtt.

A Szikra Alapítvány, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) szervezésében, valamint Miskolc Megyei Jogú Város, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. és a Tudomány és Technika Háza támogatásával megrendezett fesztivál három napon keresztül két helyszínen is zajlik.

Miskolc polgármestere, egyben a rendezvény védnöke örömét fejezte ki, hogy a múlt héten megünnepelt város ezúttal a szépkorúak előtt tiszteleghet. Veres Pál beszédében kiemelte: habár az önkormányzat igyekszik az időseknek minél több szabadidős és kulturális programot biztosítani, ehhez hasonló nagyságrendű rendezvényre még nem volt példa Miskolcon, sőt, országosan is párját ritkítja.

A városvezető úgy fogalmazott, hogy a megélt évek számával nem csupán életkorunk, hanem tudásunk is gyarapszik. Egyúttal – fejtegette – bizonyos felelősséggel is felruház bennünket, hogy bölcsességünket továbbadjuk a fiatalabbaknak, jövőképet és életszemléletet átnyújtva mindazzal.

Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok a városvezetés nevében jegyezte meg, hogy a Velünk a Város frakciójának tagjai saját önkormányzati képviselői keretükből támogatták a rendezvény megvalósulását.

Juhász Ákos képgalériája

A fesztivál nyitányaként az Ageing Divatshow kifejezetten az alkalomra összeállított, miskolci nyugdíjasokból álló manökencsapattal prezentált divatbemutatóját láthatták az egybegyűltek. A produkció szervezője rámutatott: manapság egy nyugdíjazás előtt álló nőnek lenni mást jelent, mint húsz, de akárcsak tíz esztendővel ezelőtt is jelentett. Furdi Zsóka akciójuk céljának azt tartja, hogy az ötvenöt év feletti asszonyoknak megmutassák, milyen, a mindennapjaikhoz egyébiránt abszolút passzoló ruhadarabokkal tudják feldobni megjelenésüket. 

A showműsorban az Extreme Ruhaszalon, a Pódium-Rouge, a Vállfa ruhabolt, a Lótusz Kollekció, a Szasa Divat, a Ted Lapidus Márkabolt, a Tulipán Áruház, a Gála Lakástextil, a Diana Exkluzív, valamint az Amiliő Ékszer és Lakberendezés üzletei és kollekciói is bemutatkoztak. A megnyitó napján Kincses Károly, Ötvös Éva, Kolobiskó Rita és tánccsoportja, Miklós Móni erre az alkalomra összeállított tánccsoportja, valamint Kositzky Edit, Fedor Vilmos és Radnai Erika működött közre. 

Csütörtökön az időskorú emberek aktivitását, életminőségét elősegítő tudományos igényű konferenciát tartanak – helyszíni szakmai tanácsadással; míg pénteken kulturális és szabadidős program várja a résztvevőket. Íme a részletek:

„Az idősödés művészete, a XXI. sz.-ban”

Május 18. (csütörtök), 9:00-15:00 óráig, Vasgyári Közösségi Ház (Miskolc, Vasgyári u. 24):    
          
9.00-9.20    Megnyitó (Berkő Péter, a MAB alelnöke; köszöntőt mond Varga Andrea alpolgármester)
9:20-10:00    "Tudatosan készüljünk a minél hosszabb egészségben való öregedésre"  (Dinya Zoltán)
10.00-10.40    Az idősödés művészete… "Az ezüst ipar-szolgáltatás"    (Semsei Imre)
10.40-11.10    Az ajurveda és az indiai gyógyászat a XXI. sz.-ban    (Szalkai Iván)
11.10-11.35    A Miskolci Alzheimer Cafe működési tapasztalatai    (Győrffy Judit)
11.40-11.55    Kiállításmegnyitó    (Máger Ágnes)
11.55-12.10    szünet     
12.10-12.50    Az időskorúakkal való érthető és hatékony kommunikáció, a "Kék beszéd" (Dobos Csilla)
12.50-13.30    A Divat története - Divat, 50-en túl, a XXI. században.    (Kovácsné Magyari Hajnalka)
13.30-14.10    Bio folyékony gomba kivonat, az egészség és a jó erőnlét támogatásáért (NAJA FOREST Kft., Győr, Szabó Nikolett)
14.10-14.35    Művészetterápia, mint lehetséges megelőzés és folyamatlassító – demencia, Alzheimer-kór    (Boga Bálint és Dobos László)

„Volt nekünk is tavasz”

Május 19. (péntek), 9:00-15:00 óráig, Vasgyári Közösségi Ház (Miskolc, Vasgyári u. 24):

8:30-9:00    Regisztráció
9:00 - 12:00    Köszöntőt mond és a programot megnyitja: Borkuti László kulturális és turisztikai tanácsnok, amit kulturális műsor követ 
9:00-15:00    Szépkorúak Képzőművészeti kiállítása
10:00-15:00    Kézműves foglalkozás
10:00-12:00    Kri-Mit Tud? ügyességi vetélkedő, a biztonság jegyében, a B.A.Z.-Vármegyei Rendőrség Bűnmegelőzési Osztálya szervezésében. A vetélkedő közben motoros szimulátor kipróbálására is lehetőség lesz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!