Ugrás a tartalomra

Egy egész generáció vakuemléke lett a Kacsamesék huszonnyolc évvel ezelőtti megszakítása

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. december 13. hétfő 00:48
Huszonnyolc éve, 1993. december 12-én halt meg Antall József miniszterelnök. Huszonnyolc éve, 1993. december 12-én emiatt megszakították a Kacsameséket. Huszonnyolc éve, hogy egy generáció nem tudja, mi lett Dagobert bácsi vagyonával.
Másodpercekkel később megszakadt a Kacsamesék "A gonosz bálna" című epizódja az MTV-n 1993. december 12-án, vasárnap. Fotó: indavideo.hu

Egy tengeri szörny felfalta a fagylaltomat! - ezt kiabálta Dagobert bácsi, a kép már közben fekete-fehér lett, de ezt még hallottuk. Meg utána még az is, ahogy Niki, Tiki és Viki azt kiabálja: Fogjuk le! Ezután a tévé elsötétült, és kisvártatva egy olyan MTV logó jelent meg, amit én addigi emlékeim szerint nem is láttam. Közben Chopin Gyászindulója szólt, majd kicsivel később megjelent a képernyőn Boross Péter belügyminiszter és bejelentette, hogy meghalt Magyarország miniszterelnöke.

Megvallom őszintén, nyolcévesen én ezzel nem sokat törődtem (mai fejemmel természetesen már más lenne a helyzet), de azt azért láttuk, hogy a szüleimet megérinti. Mi azonban az öcsémmel – kérem nézzék el nekünk – leginkább arra vártunk, hogy folytatódjon a Kacsamesék. De nem folytatódott, sőt aznap a többi mese (amelyek közül egyik biztosan a Csipet Csapat lett volna) is elmaradt.

A mesét Boross Péter belügyminiszter váltotta a tragikus hírrel. Fotó: youtube.com

Másnap reggel megkértük anyát, aki akkor otthon volt a kétéves húgommal, hogy vegye fel az ismétlést, azt ugyanis akkortájt minden iskolás tudta, hogy hétfőnként megismételték a Nap-kelte után a vasárnapi Walt Disney bemutatja összeállítás filmjeit. Azon a hétfőn, december 13-án azonban nem így történt.

Egy generáció vakuemléke

Mindez egyébként éppen azért jutott eszembe, mert 2021-ben ismét vasárnapra esett december 12-e, így aztán még könnyebben eszembe jutott ez az emlék, amit az elmúlt huszonnyolc évben sem sikerült elfelejtenem. Gimnazista koromban aztán az is kiderült, hogy nem vagyok ezzel egyedül, minden évfolyamtársam, de még felettem és az alattam tanuló két-három évfolyamon tanulók emlékezetébe örökre beleégett a Kacsamesék megszakítása.

 

Mára már azt is megtanulhattuk, hogy ezt a tudomány vakuemléknek hívja, amiről azt írja a Wikipédia, hogy

ez olyan körülményekre vonatkozó emlékezet, amelyben rögzítjük a nagyon meglepő, fontos vagy érzelmileg megrázó eseményeket. Nem is a kiváltó hír részleteit őrizzük meg fotografikus hűséggel, hanem olyan személyes részleteket, mint hogy hol voltunk, mit csináltunk stb., amikor meghallottuk a hírt.

Ilyen például az amerikaiaknak Kennedy-gyilkosság vagy az egész világnak a szeptember 11-i merénylet. A most harmincas évei közepén járó magyaroknak pedig ez, a Kacsamesék megszakítása jutott.  Egyébként bár sokan emlékeznek úgy, hogy az akkor megszakított az epizódot Magyarországon soha nem vetítették le, az igazság az, hogy a kétezres évek elején a RTL Klub – sok más Disney sorozattal egyetemben – leadta ennek a szériának az összes epizódját is. Aki most sem tudja még, hogy mi történt Dagobert bácsi vagyonával A gonosz bálna című epizódban, annak van egy jó hírünk: ezen a linken (regisztráció után) megnézheti.

Talán azért is emlékszik erre az eseményre annyira egy egész generáció, mert a kilencvenes évek elején még csak az MTV működött, ráadásul a szombati Családi mozidélután a Disney-vel és a vasárnapi Walt Disney bemutatja blokk rendkívül népszerű volt, korabeli mérések szerint átlagban két és fél millióan nézték őket.

Antall József halála

Ahogyan az ismert, Antall József volt Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a rendszerváltás után. 1990 nyarán non-Hodgkin limfómát (a nyirokérrendszer rákja) állapítottak meg nála. A betegség az Egyesült Államokban jelent meg nála, amikor ősszel meglátogatta George H. W. Bush elnököt. Októberben, hazaérése után azonnal kórházba került, s két nappal a taxisblokád előtt sikeresen megműtötték. Ezt követően a betegágyán közvetítették a pizsamás interjúját, ahol reagált a taxisblokád által okozott heves politikai helyzetre. Fél év múlva a rák kiújult. Halála előtt egy nappal Göncz Árpád a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozta neki. A családján kívül csak kabinetfőnökét, Marinovich Endrét, a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjét, Kajdi Józsefet és Boross Pétert fogadta, telefonon Tölgyessy Péterrel és Orbán Viktorral beszélt még. Betegsége – még a kormányzati ciklus lejárta előtt – legyűrte szervezetét, s 1993. december 12-én elhunyt.

Antall József. Fotó: kultura.hu

Tudott tény az is: Pálfy G. István, a Magyar Televízió híradójának akkori főszerkesztője már korábban, a Walt Disney bemutatja előtt be akarta jelenteni Antall József halálát, de várni kellett, amíg a kormányülésről megérkezik az MTV-be Boross Péter belügyminiszter.

Marinovich Endre 1315 nap – Antall József naplója című könyvében azt írja, hogy már december 10-én sejteni lehetett, hogy a súlyos beteg miniszterelnöknek legfeljebb néhány napja lehet hátra, és állítólag a kormányfőt átmenetileg helyettesítő, később pozícióját is átvevő Boross Péter belügyminiszter azt mondta:

Egyet tudok, gyerekek. Ha megtörténik, berohanok a televízióba és bejelentem a hírt.

További hírek

Olvasnivaló