Ugrás a tartalomra

Egy éve veszítették el a megélhetésüket

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 16. szerda 10:26
Keserű évfordulós gyászjelentést küldött a benzinkutakról a Független Benzinkutak Szövetsége, az üzemanyag ársapka első születésnapja alkalmából.
Fotó: envikut.hu

Ahogy arról a közelmúltban lapunk is beszámolt, a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) álláspontja szerint csak álom maradt az elmúlt egy évben a kisebb benzinkutak állami támogatása, mivel az ígért határidőre még a döntések sem születtek meg a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről vagy a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról, nem hogy pénzt is láttak volna.

Az augusztus 20-ai hétvége előtt már azzal fenyegetőztek a független kutak, hogy bezárnak, ha nem kapják meg a nekik beígért forrást. A kormány ezt követően tett ígéretet a pénz kifizetésére, ami a jelek szerint máig sem történt meg. A helyzetük azóta csak rosszabb lett. Mint írják: tartalékaik már régen nincsenek, veszteségeik pedig közelítik a száz milliárd forintot. Novemberre, az ünnepi hosszú hétvége elmúltával sem változott a helyzetük, továbbra is elégtelen az üzemanyag ellátásuk. Az üzemanyag ársapka bevezetésének első éves évfordulóján most még drámaibb üzenetet küldött az FBSZ, egy gyászjelentés formájában. Ebben számon kérik az ígéreteket és közölnek néhány figyelemreméltó adatot.
 
Mit ígértek? Azt, hogy három hónapig fog tartani és megfékezi az inflációt. Mit sikerült elérni? Az infláció továbbra is rekordmagasságú, ellátási bizonytalanság és korlátozások vannak, valamint bezárt benzinkutak, több ezer magyar családi vállalkozás nyomorba döntése, frusztrált alkalmazottak, dühös vevők, egyre erősödő visszaélés-hullám, trükközés, csalás, bűnözés elszabadulása – sorolják.
 
Véleményük szerint az infláció gyorsul, a nagykereskedelem és az import halott, MOL egyeduralom van, alig csepegtetett ellátás. Vitatják, hogy ennek oka a háború és a brüsszeli szankciók, hiszen hol volt még a háború vagy a szankciók egy éve, amikor már bevezetésre került az árkorlátozás. 
Andriska László az Envirochem Kft. - Envikút Kft. vezetője levelében arra is felhívta a figyelmet, hogy a korlátozás bevezetésekor egy USA dollár 320 forint volt, ma már 393 forint. A Brent minőségű olaj hordónként 81,94 dollár volt, ami most 92,73 dollárba kerül. A dollár árfolyamváltozása mintegy 23 százalék, a Brent változása közel 13 százalékos volt ebben az időszakban. A gázolaj kiskereskedelmi eladási árában 56 százalékos az emelkedés. 
Mi is az ok? A háború vagy a gazdaságpolitika? – teszi fel a kérdést a Független Benzinkutak Szövetsége.

További hírek

Olvasnivaló