Ugrás a tartalomra

Egy modernkori polihisztortól búcsúztak

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. november 20. péntek 14:00
Pénteken végső búcsút vettek Bragyova Andrástól. A korábbi alkotmánybíró, a Miskolci Egyetem oktatója november 4-én, életének 70. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el. A Szentpéteri kapui temetőben helyezték örök nyugalomra. Családtagok, barátok, kollégák, pályatársak, tanítványok, ismerősök búcsúztatták.

– Tiszteletét kifejezve a Miskolci Egyetem saját halottjának tekinti professzor urat – mondta el Csák Csilla, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, aki egykor tanítványa, majd kollégája volt Bragyova Andrásnak. – A kar emeritus professzora több mint 35 éven keresztül oktatott a karon, magas színvonalú előadásain jogászok generációi nőttek fel. Az utolsó személyes beszélgetésünkkor pályaválasztása kapcsán elmondta, 16 évesen csak azt tudta, hogy tudós akar lenni. Álma teljesült. Hihetetlenül széleskörű műveltsége közismert; jártas volt az irodalomban, a történelemben, a komoly zenében, a filozófiában. Munkatársai csodálták kivételes és szerteágazó tudását. Egy modernkori polihisztortól búcsúzunk.

Csák Csilla dékán: Bragyova András magas színvonalú előadásain jogászok generációi nőttek fel

– Kollégaként mindig korrekt volt, ugyanakkor emberséges, segítőkész. A hozzá forduló hallgatóknak ugyanolyan szívesen adott tanácsot, ötleteket, mint a munkatársainak. Mindig fontosnak tartotta a tudományos utánpótlás kinevelését, jelenlegi oktatóink közül sokan tanítványai voltunk. Halálával egy kiváló, kamaszkori álmait valóra váltó tudóst, egy különleges embert veszítettünk el. Emlékét őrizni, hiányát érezni fogjuk. Viszlát, professzor úr – búcsúzott Csák Csilla dékán.

Családtagjai, barátai, kollégái, pályatársai, tanítványai, ismerősei búcsúztatták az elhunytat

A sírnál az Alkotmánybíróság elnöke mondott beszédet. Sulyok Tamás úgy fogalmazott, Bragyova András hivatali ideje alatt „ragyogó alkotmánybíró volt”. Mindig markáns, önálló, határozott véleményt formált, sohasem a népszerűségre törekedett.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke: mindig markáns, önálló, határozott véleményt formált Bragyova András

– Szabad ember volt, aki a mindenséggel mérte magát. Ugyanakkor barátságos és segítőkész személyiség is volt, akit a munkatársai kifejezetten szerettek. Valóban egy polihisztor volt; bármely jogterülethez képes volt tudományos igényességgel fordulni, de lenyűgöző zenei, irodalmi, képzőművészeti, történelmi műveltséggel is rendelkezett. Alkotmánybírósági munkásságával maradandót alkotott, amelyre a testület, a szakma egyaránt tisztelettel és hálával emlékezik.

Végh Csaba képgalériája

Bragyova András Budapesten született 1950. március 1-jén. Diplomáját az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerezte meg, de több évig képezte magát külföldön is. Volt az Általános Értékforgalmi Bank jogásza, majd a kutatóintézeti állása mellett 1984-ben a Miskolci Egyetem akkor létrejött Állam- és Jogtudományi Karára került, ahol először nemzetközi jogot tanított, később az alkotmányjogi tanszék oktatója lett adjunktusi, majd egyetemi docensi beosztásban.

2005 szeptemberében választották az Alkotmánybíróság tagjává, a tisztséget egészen 2014 szeptemberéig viselte. 2010-ben az Állam- és Jogtudományi Kar Deák Ferenc Doktori Iskolájával elnyerte Miskolc város Nívódíját.

További hírek

Olvasnivaló