Ugrás a tartalomra

Egy speciális génterápiára gyűjtenek a kis Boldi szülei

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 10. péntek 09:01
Versenyt futnak az idővel a sajókeresztúri Boldizsár szülei. A súlyos anyagcserezavarral diagnosztizált kisfiú kezelését május végén el kellett volna kezdeni, ehhez viszont csaknem 15 millió forint hiányzik.
Fotó: Beregi László

A nyolchónapos Boldizsár szervezete csak zsírból tud energiát nyerni. Egy hazánkban alig ismert genetikai betegségről van szó, ami idővel a szövetek, izmok leépülésével jár. Hogy ezt megelőzzék, egy speciális génterápiára lenne szükség, amit külföldön végeznének el. De a kezelésnek csak az elkezdéséhez 15 millió forint hiányzik, a teljes költség eléri az 500 millió forintot. A szülők versenyt futnak az idővel, ezért minden alkalmat megragadnak, hogy Boldizsár történetét minél többen megismerjék. A génterápiát végző ausztriai cégtől ugyanis pár hét haladékot kaptak. Az édesanya és az apuka abban bízik, hogy az emberek összefogásával a kisfiú reményt kaphat egy teljes és hosszú életre. Jelenleg valamivel több, mint 20 millió forint gyűlt össze az erre a célra létrehozott alapítvány számláján.

Nagy László, Boldizsár édesapja a Miskolc Televízió Kilátó című közéleti magazinjának felidézte, a kisfiú születése után alig több mint egy héttel kezdődtek a tünetek: először annyira elaludt, hogy alig tudták felébreszteni, több etetés is kimaradt. Kórházba szaladtak vele, ahol azt mondták nekik, hogy nem megfelelően táplálják a gyermeket. Kapott infúziót, majd hazaengedték őket. Két nap múlva azonban ismét rosszul lett a kisfiú, rohammentő vitte el agyvérzés gyanújával, lélegeztető gépre került. Az apuka elmondása szerint "borzasztó vizsgálatok következtek", mindent háromszor megvizsgáltak, de nem találtak semmit, miközben súlyos, életveszélyes állapotban volt a kisfiú. Végül megállapították, hogy súlyos anyagcserezavarral küzd Boldizsár.

- Innen kezdődött az utunk - mondta az apuka.

Úgy néz ki, egy hibás gén mutálódott, a kisfiú szervezete nem képes átalakítani energiává a szénhidrátot, csak zsírból tud energiát nyerni, és nagyon magas a vér tejsavszintje. Csak ketogén tápszert tudnak neki adni, ezen kívül semmi.

A betegség nagyon ritka, alig több mint kétszázan vannak a világon, akik hasonlóval küzdenek - Boldizsár azonban köztük is egyedüli. Pont ezért nehéz az orvosok dolga, hiszen kevés a tapasztalat. Nem véletlen, hogy a családok tartják egymással a kapcsolatot, hogy tapasztalataikat, ismereteiket megosszák. Boldizsár egy egyedi génterápiát kaphat, csak vérmintát kell leadniuk, amiből őssejtet képeznek, majd ebből kísérletezik ki azt a gént, amire a gyereknek szüksége van.

- Az orvosoktól kaptunk pár hét haladékot, és a terápiát végző osztrák cég hamarosan egy sajtótájékoztatót is tart majd, így Boldizsár esete még nagyobb nyilvánosságot kaphat - mondta el az apuka.

Nagyné Letső Tímea, Boldizsár édesanyja hozzátette, a környezetükben sokan összefogtak, rengetegen támogatásukról biztosítják őket, tervezik a programokat.

- Nagyon megható, amikor becsöngetnek hozzánk, és hozzák a borítékot, vagy utalnak. Minden napunk arról szól, mit tudunk kitalálni, kivel vegyük fel a kapcsolatot. A cégek részéről csak elutasítást kaptunk, a kisemberek segítenek - mondta. - Erősek vagyunk mi, hárman, Boldi meg fogja mutatni, hogy ez egy élhető betegség. Meg fogjuk ugrani ezt a lépcsőfokot.

A segítségnyújtás módjairól a Boldizsár Élete Alapítvány Facebook-oldalán tájékozódhatnak bővebben. A házaspárral készült beszélgetést teljes hosszában pedig itt láthatják:

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!