Ugrás a tartalomra

Egy tanító útbaigazító festései 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 17. péntek 16:15
Kissné Fábián Katalin (1953–2021) festőművész, grafikus és művészetpedagógus életművéből nyílt emlékkiállítás csütörtökön a Feledy-házban.
Mocsári László képgalériája

– A csaknem ötven évet átfogó, de mégis kicsi kamarakiállítás megmutatja, hogy a gazdag képi anyag egyetlen szép nagy ívbe rendeződik – hangzott el a Herman Ottó Múzeum tagintézményeként működő Miskolci Galéria Deák tér 3. szám alatti épületének udvarán Goda Gertrúd részéről. A művészettörténész a kiállítást megnyitó beszédében felidézte, amint 2015-ben a Zenepalotában az ő kezdeményezésére rendezhetett a művész munkáiból tárlatot.

– Nehezen állt rá a dologra... Sok kétely volt benne, és biztatást várt, hogy úgy érezhesse: munkái méltók a kiállításra – idézte fel, majd hozzátette: végül aztán a kritikus szemű egyetemisták, a fráteres gimnazisták, a kollégái és tisztelői is szeretettel fogadták műveit. 

Kissné Fábián Katalin a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatott művészeti tanulmányokat. Két évtizedig Tokajban tevékenykedett mint rajztanár. Később Miskolcon telepedett le. Tavaly júniusban bekövetkezett haláláig tanított a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégiumban. Rendszeresen szerepel a Rajztanárok Zempléni Alkotókörének csoportos tárlatain.

Goda Gertrúd szerint a művészetpedagógus a konstruktív, a képi szerkesztettséget előtérbe helyező és a színeket redukálva használó, sokkal inkább a csendéletekben megnyilvánuló kezdeti alkotásai választott mesterének, Seres Jánosnak a művészetére emlékeztethetik a közönséget. 

Az emlékkiállítás megnyitóján Kissné Fábián Katalin kedvenc muzsikusai, így a Zsaya zenekar is közreműködött. A tárlat – melynek kurátora Kákóczki András – szeptember 9-ig (keddtől péntekig: 9–től 17 óráig) látogatható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!