Ugrás a tartalomra

Egymillió forintot kapott a felmentett miskolci igazgatóhelyettes

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. október 11. kedd 13:45
Dezsőfi György a Miskolci Herman Ottó Gimnázium oktatási folyamatainak javítására, bővítésére ajánlotta fel a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól kapott támogatást.
Fotók: Mocsári László

Kedd délelőtt Miskolcra érkezett a Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM) megalapító Márki-Zay Péter. Az egyesült ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere azért jött el a borsodi megyeszékhelyre, hogy 1 millió forintos adományt adjon át - az országban elsőként - az igazgatóhelyettesi pozíciójából felmentett Dezsőfi Györgynek, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárának.

Bátorítás

Az MMM elnöke úgy fogalmazott, szeretnének mindenkit biztosítani arról, hogy "nem engedjük el a kezét", a társadalom támogatja a pedagógusokat, a mostani felajánlás pedig egy bátorítást is jelent a tanárok felé.

- Azt szeretnénk, hogy kellő erkölcsi és anyagi támogatást kapjanak a véleményüket felvállaló tanárok, akik másokért, az oktatásügyért, a gyermekeinkért hajlandók küzdeni, és kellően bátrak. Nem politikai kiállás, ha valaki azt mondja, hogy a tanárokat meg kell fizetni, és sürgősen javítani kell az oktatás helyzetén - mondta Márki-Zay Péter, hozzátéve: hamarosan megkeresik a fővárosi Kölcsey gimnáziumban kirúgott tanárokat is hasonló célzattal.

Az alapító elnök mindenki támogatását kéri, hogy továbbra is segíteni tudjanak: az MMM honlapján nyújtott októberi felajánlások teljes összegét a tanárok megsegítésére fordítják.

- Álljunk ki a tanárok mellett, legyen szolidaritás a társadalomban - húzta alá.

Egyik ember támogat egy másikat

A 25 éve tanító Dezsőfi Györgyöt szeptember elején mentette fel igazgatóhelyettesi pozíciójából a Miskolci Tankerületi Központ. Az indoklás szerint vezető pozíciója miatt nem vehetett volna részt a pár nappal korábbi polgári engedetlenségben. Ő azonban tagadja, hogy szervezője lett volna a tiltakozásnak, egyszerűen részt vett benne. Tanártársaihoz hasonlóan aránytalannak tartja a felmentését.

A felajánlás kapcsán most elmondta: sokat vacillált azon, hogy elfogadja-e.

- Nem akarok belekeveredni a politikába. Felemelő érzés ugyanakkor, hogy a mai Magyarországon az egyik ember támogat egy másik embert, aki kiállt valamilyen ügy mellett, és emiatt hátrányba került - mondta.

Azt is megtudhattuk tőle, hogy az összeget nem saját célra használja fel, hanem a gimnáziumot fogja segíteni.

- Olyan oktatási eszközökre szeretném fordítani az egy millió forintot, aminek beszerzését vagy nem írta alá a fenntartó, vagy még mindig nem kaptuk meg - mondta Dezsőfi György.

Megélhetési válságban

Az átadásnál jelen volt tanártársa, a Tanítanék mozgalom ikonikus alakja, Pilz Olivér is, aki az oktatás jelenlegi, évek óta megoldásra váró helyzetéről úgy fogalmazott: "rosszabbul élünk, mint 4, 8 vagy 12 éve". Tapasztalatai szerint egy pályakezdő tanár házaspárral szóba sem állnak a bankok az alacsony fizetésük miatt - tartanak attól ugyanis, hogy nem tudnák fizetni a vásárolt lakás törlesztőrészletit.

- Megélhetési válság van a pedagógusok körében is - húzta alá, hozzátéve: de oktatási válság is van hazánkban; a korábbi problémák csak súlyosbodtak az elmúlt 12 évben.

Azt javasolják tehát továbbra is, hogy "sürgősen kezdjünk el beszélni az oktatásról", ebben számítanának a pártokra és a civil szakmai szervezetekre, "mert az elmúlt 12 évben ez elmaradt, és enne ez lett az eredménye".

- Látni kell, hogy nincs az a párt, amelyik egymagában képes lenne okosakat tenni. Ez egy közös bölcsesség kellene, hogy legyen - emelte ki.

A miskolci bástya

Szopkó Tibor alpolgármester házigazdaként arról beszélt, hogy örömmel tettek eleget a helyszín biztosítására vonatkozó kérésnek.

- Miskolciként és hazánk jövőjéért aggódó állampolgárként fontos volt számomra, hogy egy ilyen nemes ügyben ezt megtegyük - emelte ki.

Az MMM helyi önkormányzati képviselője, Erdei Sándor Zsolt azt mondta, fontos a társadalmi kiállás a bajba jutott emberek mellett.

- Nem szabad elengednünk egymás kezét. Ez a felajánlás is arról szól, hogy ne érezzék azt, hogy magukra maradtak, mert mögöttük vagyunk, kiállunk értük. Büszke vagyok arra, hogy Miskolc a bástyája a tanármozgalmaknak, ami folytatódni fog, már most pénteken - tette hozzá.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!