Ugrás a tartalomra

Eldőlt: megmentik a Pressburger-házat – és nem is akárhogy 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. június 07. péntek 12:04
Az utóbbi évtizedekben méltatlanul elhanyagolt Szentpéteri kapui épület felújítására érkezhet rövidesen komoly európai uniós forrás. 
Fotók: Horváth Csongor

Most már kijelenthető: megmenekült a pusztulástól Pressburger Imre, a miskolci születésű Oscar-díjas filmalkotó romos szülőháza. A városházán tartott péntek délelőtti sajtótájékoztatón kiderült: mindennek lehetőségét egy Interreg (EU-n belüli városok és régiók együttműködését támogató) pályázat biztosítja, melyet a szlovákai Stószfürdő (Kúpele Štós) a CineFest Egyesülettel együttműködésben nyert meg – konzorciumi partnerségben az Észak-magyarországi Informatikai Management Nonprofit Kft.-vel. Mindezen túl a Miskolci Egyetem és a szlovákiai Pavol Jozef Šafárik Egyetem is a kezdeményezés mellé állt, így együttműködő, támogató partnerként vesznek részt a projektben.

Fontos örökségünk

Pressburger Imre, azaz Emeric Pressburger bár Miskolcról származott, a brit filmgyártás meghatározó alakjaként vonult be a történelembe. A mindenkori CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik nosztalgikus programeleme, hogy koszorúkat helyeznek el a házon álló emléktábla alatt. – A rendezvény érthető módon büszkén emeli maga elé Pressburger Imrét, aki a város szülöttjeként futott be karriert Hollywoodban, és nyert Oscar-díjat is – mutatott rá Veres Pál az örömteli bejelentés alkalmából, aki szerint a szülői ház sosem kapta meg a méltó törődést.

Miskolc polgármestere szerint a forgatókönyvíró, rendező és producer már jóval a CineFest felfutása előtt elhelyezte Miskolcot a filmtörténelem világtérképén. Hozzátette, az idén huszadik alkalommal tartandó miskolci filmfesztiválra méltán lehetünk büszkék. És lehetünk majd – taglalta – arra a felújított épületre is, mely a határokon átívelő kezdeményezéssel nyerheti el megfelelő rangját. 

A CineFest Egyesület elnöke mindenekelőtt köszönetét fejezte ki a CINE-MIS Nonprofit Kft. ügyvezetőjének. Madaras Péter felidézte: Bíró Tiborral először akkor vették a fejükbe, hogy megmentik az épületet, amikor tizenhét évvel ezelőtt az ugyancsak Oscar-díjat nyert unokája, Kevin Macdonald felkereste a házat.

A szemünk láttára roskadozott

A Szentpéteri kapu 3. szám alatti épület kis híján az enyészetté lett – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Szopkó Tibor. A körzet önkormányzati képviselőjeként visszaemlékezett: mikor néhány éve felkereste a kultúrtörténeti jelentőségű romos szülőházat, úgy vélte, annak állaga olyannyira leromlott, hogy elsőrendűen nem is a nagy volumenű felújítása, hanem a valamilyen szintű megmentése lesz a kérdés. 

A várospolitikus Miskolc fejlesztéséért és turizmusáért felelős alpolgármesterként megjegyezte: a projekt nagyszerűen passzol a Hodobay-program szellemiségéhez, aminek részeként az önkormányzat a piaci szereplők, a civilek és további szereplők összefogásával igyekszik megmenteni a város tulajdonában álló, ám rossz állapotú ingatlanokat. 

Szunyogh László örömmel konstatálta, hogy egy városépítészetileg ennyire kiemelkedő kezdeményezés ilyen hamar szárba szökkenhetett, és máris sikerült hozzá megtalálni a megfelelő forrást. Ahogy azt Miskolc főépítésze kiemelte: a legtöbben észre sem vesszük, hogy a városrész kétszer kétsávos aszfaltcsíkját milyen nagyszerű építmények szegélyezik, és még akkor sem igazán becsüljük meg őket, amikor rájuk kerül az emléktábla.

Mint megtudtuk: a projekt elsődleges célja az 1800-as évek végén felhúzott épület megőrzése, felújítása és új funkcióval való ellátása, továbbá a kulturális örökségi helyszín megőrzése és revitalizálása. Az elképzelések szerint Pressburger szülőháza időszakos nemzetközi művészeti projektek, kulturális események, workshopok színhelye lenne, de emlékszobájával, műhelyeivel és irodáival állandó funkciókat is betöltene. Sőt, a tágabb régió egész évben látogatható turisztikai attrakciója is lehetne belőle.

A munkálatok idén ősszel vehetik kezdetüket, és becslések szerint másfél év múlva adhatják át a mintegy kétszázmillió forintnak megfelelő euróból tetőtől talpig felújított Pressburger-házat.
 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!