Ugrás a tartalomra

Megmenekülhet a Pressburger-ház

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. szeptember 05. kedd 18:15
Az épületet pályázati források bevonásával szeretnék felújítani, ahol állandó, interaktív kiállítást kapna Pressburger Imre élete és a regionális filmkultúra. A munkálatok sikeres pályázat esetén 2024-ben indulhatnak. 
Pressburger Imre szülőháza. Fotó: Juhász Ákos

Megmenekülhet a pusztulástól Pressburger Imre, a miskolci születésű Oscar-díjas filmalkotó, romos szülőháza – ezt jelentette be a Szentpéteri kapu 3. szám alatt található épület udvarán hétfőn délelőtt Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere és Madaras Péter, a Cinefest Egyesület elnöke.

Szopkó Tibor úgy fogalmazott, két szempontból is jelentős az, hogy a Pressburger-ház megújul. „Fontos egyrészt azért, mert a Hodobay-program részeként megújulhat a pusztulástól menekülhet meg egy kultúrtörténeti jelentőségű épület, másrészt pedig fontos azért, is, mert arról a házról beszélünk, amelyben a város egyetlen Oscar-díjasa született” – mondta el az alpolgármester.

Szunyogh László, Miskolc főépítésze úgy fogalmazott, mivel Miskolc épített örökségét sok csapás érte az elmúlt évtizedekben, minden megmenekülő, megújuló épületnek különös jelentősége van. „Éppen ezért örülök a Hodobay-programnak, hiszen ez az önkormányzat, a piaci szereplők, civilek és további szereplők összefogására épít Miskolc érdekeit szem előtt tartva. A Pressburger-ház ennek jó példája, sok szereplő közösen rakja össze erejét azért, hogy egy értékes helyi épület megmeneküljön. Az pedig külön kuriózum, hogy nem is akármilyen épületről van szó” – tette hozzá a szakember. 

Értékmentés

Madaras Péter arról beszélt, hogy Miskolc nem engedheti meg magának, hogy további, kultúrtörténeti jelentőségű épületeket veszítsen el, ezért is fontos, hogy összefogás alakult ki a Pressburger-ház megmentésével kapcsolatban. 

Török Zsuzsanna, Madaras Péter, Szunyogh László és Szopkó Tibor. Fotó: Juhász Ákos

- Idén a tizenkilencedik Cinefestet rendezzük meg, de a fesztivál valójában húsz éves, hiszen covid világjárvány idején megrendezett programot nem „számoztuk be”. Az elmúlt két évtizedben folyamatosan kerestük a fesztiválnak és ezen belül Miskolcnak a filmes kulturális emlékeit. Ebben a kutatómunkában volt mérföldkő, amikor újból felfedeztük Pressburger Imrét és az ő szülőházát, melynek homlokzatán emléktáblát is elhelyeztünk 2007-ben unokájával, Kevin Macdonalddal, aki Oscar-díjas dokumentumfilm készítővel. Pressburger Imrére kötelességünk emlékezni, aminek része az is, hogy ez a lepusztult épület ismét méltó állapotba kerüljön, méltó funkciót kaphasson és fennmaradjon a következő generációnak – jelentette ki Madaras Péter. 

Végül az Infoklaszter és a Miskolci Egyetem képviseletében Török Zsuzsanna ismertette a pályázat részleteit. Amint elmondta, egy Interreg pályázatnak köszönhetően újulhat meg a Szentpéteri kapuban található épület. A pályázatot a Pavol Jozef Šafárik Egyetemmel és Sztósz gyógyfürdőjével adják be, ott ugyancsak egy kultúrtörténeti szempontból jelentős épületet szeretnének megmenteni.

Funkcióváltás

- A miskolci projekt részeként tetőtől talpig szeretnénk felújítani a Pressburger-házat, ahol helyet kapna egy interaktív kiállítás, mely minden fontos mérföldkövet bemutatna Pressburger Imre életéről és a regionális filmkultúráról. Ezen felül digitális művészeti installációk is készülnének, de ami a legfontosabb: a megújult épület a 16-25 év közötti fiataloké lenne, akiknek filmes projektjeit segítenénk mentorokkal – mondta el Török Zsuzsanna hozzátéve: két vándorkiállítást is terveznek, mely a két épület felújítását mutatná be, ezen felül egy dokumentumfilm is készülne az épületek megújulásának folyamatáról. 

Amint megtudtuk, a pályázatot jövőhéten adják be. Amennyiben a projekt elnyeri a támogatást, 2024 augusztusában indulna az építkezés.

Olvasnivaló