Ugrás a tartalomra

A miskolci gentleman, Pressburger Imre előtt tisztelegtek

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 15. csütörtök 18:27
A Szentpéteri kapu 3. szám alatt áll az a ház, amelyben Pressburger Imre, azaz Emeric Pressburger, az Oscar-díjas miskolci filmalkotó született. A mindenkori CineFest egyik nosztalgikus programeleme, hogy koszorúkat helyeznek el a házon álló emléktábla alatt.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál érthető módon büszkén emeli maga elé Pressburger Imrét, aki a város szülöttjeként futott be karriert Hollywoodban és nyert Oscar-díjat is.

Mára hagyományos programelemmé vált, hogy minden évben, a fesztivál ideje alatt megkoszorúzzák a szülőházát díszítő emléktáblát. Idén ez különleges jelentőséggel bírt, hiszen 120 éve született a forgatókönyvíró, rendező és producer, aki már a CineFest felfutása előtt elhelyezte Miskolcot a filmtörténelem világtérképén.

Fotók: Horváth Csongor

Csütörtökön a főként a fesztivál nemzetközi vendégeiből álló tisztelgőket Bíró Tibor fesztiváligazgató köszöntötte a Szentpéteri kapu 3. szám alatt álló épületnél, majd Báron György filmesztéta és -kritikus mondott pár szót Pressburger Imréről.

Rövid ismertetőjében bevezetőképet adott Emeric Pressburgerről, aki bár Miskolcról származott, a brit filmgyártás meghatározó alakjaként vonult be a történelembe. Felidézte, hogy az ugyancsak Oscar-díjat nyert unokája, Kevin Macdonald néhány évvel ezelőtt ugyanúgy ott állt a miskolci négysávos út szélén és nagyapjára emlékezett.

Báron György

Pressburger Imre kapcsán úgy fogalmazott a filmesztéta, hogy „Magyarország egy nagyon gazdag nemzet, mert segített a szegény Egyesült Királyságon két kiváló tehetséggel” – utalt a megidézett Pressburger mellett Alexander Kordára, akik a brit filmipar kezdetén, az 1930-as években erőssé tették az amerikai filmgyártás árnyékában eltörpülő szigetországi filmgyártást.

„Mindketten nagyon gyorsan alkalmazkodtak a brit életstílushoz és körülményekhez, majd mindketten tökéletes angol gentlemanekké váltak. Angolabbá, mint maguk az angolok voltak” – idézte meg a két magyar legenda személyiségét Báron György.

„A különbség köztük az, hogy Korda egy birodalmat épített fel. Ő volt az első és utolsó, amerikai típusú európai filmmogul. Pressburger sosem birodalmat, hanem egy nagyszerű életművet akart építeni” – mondta, majd azzal zárta megemlékező szavait, hogy Pressburger Imre a Magyarországról hozott kreativitásával a mozitörténelem egy új fejezetét hozta létre.

Ezt követően a házon álló emléktábla alatt két koszorút helyeztek el: egyet a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, egyet pedig Miskolc városa nevében – utóbbit Veres Pál polgármester akasztotta fel az épület falára.

Veres Pál

További hírek

Olvasnivaló