Ugrás a tartalomra

Elektromos zárlat okozhatta a tüzet a Barlangfürdőben – páratlan összefogás körvonalazódik a fürdő megmentéséért

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 09. hétfő 16:00
Még tartanak a tűzvizsgálati és kárfelmérési munkák a Miskolctapolca Barlangfürdőben, azt azonban már kizárták, hogy szándékosság okozta a péntek esti tüzet, amelyben súlyosan megrongálódott a nemzetközi hírű fürdőkomplexum.

Ég a Barlangfürdő épületének tetőszerkezete /Fotó: Juhász Ákos

A legnagyobb mértékben az eddigi vizsgálatok szerint a tetőszerkezet sérült, amelyet azonban egyelőre még nem lehet lefedni, vagy letakarni, mivel kedden érkezik meg a kárszakértő, hogy felmérje a pontos károkat, és addig erre nincs lehetőség. Természetesen amint a felmérés lezajlik, a további károsodás megelőzése érdekében megtörténik az épület ideiglenes fedése is - olvasható a polgármesteri hivatal sajtó osztályának hétfőn délután kiadott közleményében. 

Mindezzel párhuzamosan megkezdődik egy olyan műszaki szakértői csoport felállítása, ami pontosan megtervezi, milyen munkálatokra és mennyi időre lesz szükség a fürdő újjáépítéséhez. A legfontosabb cél az, hogy a Barlangfürdő minél hamarabb újra fogadni tudja majd a vendégeket, ez azonban csak úgy és csak akkor történhet meg, miután a fürdőzők teljes biztonsága garantálható.

A Barlangfürdő belső tere az oltási munkálatok után /Fotó: Osztie Tibor

A tűz kapcsán már eddig is számtalan jelzés érkezett mind a fürdő üzemeltetőjéhez, mind pedig az önkormányzathoz, magánemberek jelezték, hogy akár kétkezi munkával is készek segédkezni az újjáépítésben, de felajánlották segítségüket más fürdővárosok és fürdők vezetői is, valamint a Magyar Fürdőszövetség teljes vezetése.

Veres Pál Miskolc polgármesterének és Tóth-Szántai József, Miskolc megválasztott polgármesterének egyeztetését követően az önkormányzat a pénzbeli hozzájárulások fogadására létrehozott egy bankszámlát, amelynek számlaszáma kedden délelőtt nyilvánossá válik majd.

A Miskolci Fürdők Kft. vezetése mindent megtesz, hogy a munkavállalók ne veszítsék el munkájukat. Ennek érdekében már megkezdték az egyeztetést és a feladatok átszervezését.

Miskolc városa és a Miskolci Fürdők Kft. vezetése köszöni a felajánlásokat, és azt az egyre határozottabban körvonalazódó összefogást, amely a pénteki tűz kapcsán a Barlangfürdő megmentéséért kialakulni látszik.

Egyes becslések szerint a fürdő üzemeltetőjének a tűzkáron felül akár félmilliárd forintos bevételkieséssel is számolnia kell ebben az évben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!