Ugrás a tartalomra

Mutatjuk, hogy néz ki a Barlangfürdő a pénteki tűz után

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2024. szeptember 07. szombat 20:21
A szakértők még dolgoznak, de már most is látszik, hogy hatalmas a kár a Barlangfürdőben, ahol péntek éjjel tűz pusztított. A tűzvizsgálók elsődleges információ szerint zárlat okozhatta a tűzvészt. 
Sajtótájékoztató a leégett Barlangfürdőben - Osztie Tibor képgalériája

Üszkös gerendák, tűzoltó tömlők és kordonok fogadták szombat reggel azokat, akik a péntek éjjel leégett Barlangfürdő előtti téren gyűltek össze. A sajtó munkatársait délelőtt tízre sajtótájékoztatóra várták a város és a fürdő vezetői, de rajtuk kívül szép számmal voltak jelen nézelődő miskolciak, és turisták is, köztük külföldiek, akik csak ekkor, a Barlangfürdő főépületének még mindig füstölgő tetőszerkezetét meglátva szembesültek a történtekkel. 

Ahogyan az ismert, a tűz szeptember 6-án este a Barlang gyógyterápiás részén, az Aquaterpián keletkezett, zárás után. A lángokat több város tűzoltóegységei fékezték meg, de az utómunkálatok még szombat reggel is tartottak. Személyi sérülés nem történt, de az épület súlyos károkat szenvedett. Hogy pontosan mekkorát, azt most még nem tudni, hiszen jelenleg a szakértőkre vár az, hogy ezt megállapítsák – mondta el a sajtótájékoztatón Veres Pál polgármester és Tóth-Szántai József, hamarosan hivatalba lépő, megválasztott polgármester. 

Németh Judit, Veres Pál, Tóth-Szántai József és Petruskó Norbert városházi szóvivő. Fotó: Osztie Tibor

Nagy fájdalom

– Nagyon nagy fájdalom volt a helyszínen nézni ezt a tragédiát, úgy gondolom, valamennyien átérezzük ezt, hiszen huszonhét évvel ezelőtt egy hasonlóan ikonikus épület, a Deszkatemplom pusztulását is meg kellett éljük. Az akkor a város összefogásának köszönhetően épült újjá és jól jelzi Miskolc, a miskolciak lelkületét az, hogy ma reggeltől, sőt már tegnap este is érkeztek telefonok, levelek, melyben segítségüket ajánlották fel sokan. Ezt köszönjük, viszont most egy kis türelmet, nyugalmat kérünk, hiszen a következő napokban a szakértőké a terep, nekik kell meghatározni a tűz okát, és a kár mértékét – mondta el Veres Pál, aki köszönetet mondott a katasztrófavédelemnek, a tűzoltóknak, a rendőrségnek, a rendészetnek és a polgárőrségnek is, a pénteken nyújtott áldozatos munkáért. 

A két városvezető hozzátette: folyamatosan egyeztetnek majd, hogy a közelgő átadás-átvétel mellett is prioritás lehessen a Barlangfürdő ügye. Elhangzott, bár az épületnek volt biztosítása, biztosan szükség lesz külső forrásra is a teljes újjáépítéshez. 

Ennyi maradt a tetőszerkezetből. Fotó: Osztie Tibor


Újjá kell építeni

– Mindent megteszek annak érdekében, hogy mihamarabb újjá tudjuk építeni a város ékkövét – hangsúlyozta Tóth-Szántai József, aki kiemelte: a sajtótájékoztató előtt Veres Pállal járta be az épület belső tereit, mint mondta, szívszorító volt megtapasztalni a károk mértékét. 

„Az elkövetkezendő egy hónapban polgármester úrral közösen dolgozunk, utána pedig nekem a legfontosabb feladatom lesz, hogy a lehető leggyorsabban és leghamarabb megteremtsük annak feltételeit, hogy ez a gyönyörű épület újra kinyisson, és minél többeknek mutassa meg újra azt a csodát és élményt, amit az elmúlt évtizedekben sokaknak már nyújtott. Több kormányzati szereplőt is tájékoztattam már az itt történtekről, szeretnék kormányzati támogatást kérni a biztosításon felül és nem csak az újjáépítés miatt, hiszen a tűz miatt turisztikai bevételektől esik el Miskolc és a turisztikai szolgáltatók, és gondoskodnunk kell az itt dolgozókról is ” – mondta a megválasztott városvezető, aki hozzátette: az újjáépítésnél fontos cél lesz az, hogy még a korábbiaknál is jobbá, szebbé tegyék a Barlangfürdőt.

Bent talán még elkeserítőbb a helyzet. Fotó: Osztie Tibor

 
Zárlat okozhatta

Végül Németh Judit, a létesítményt üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője szólt, aki szintén köszönetet mondott a hatóságoknak a munkájukért, majd elmondta: a korábban a Barlangba megváltott jegyek a négy évszakos Ellipsum Élményfürdőben lesznek felhasználhatók. Leszögezte azt is, a cég munkatársait átcsoportosítással a város más fürdőiben foglalkoztatják majd tovább, így egzisztenciálisan senki nem kerül veszélybe. Hozzátette, a Barlangfürdőben is lesz dolguk, hiszen, ha végeztek a szakértők, le kell fedniük a fürdőt, hiszen a tűz miatt sok helyen most nincs teteje a komplexumnak.

A tájékoztatót követően a vármegyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Zupkó Jázmin Ajándék lapunkat arról tájékoztatta: a katasztrófavédelem tűzvizsgálójának elsődleges tájékoztatása szerint, a Barlangfürdőben pusztított tűz oka elektromos zárlat, mely egy teraszon lévő kültéri lámpánál keletkezett.

Összefogásra buzdítanak
A sajtótájékoztató előtt nem sokkal felhívást juttatott el szerkesztőségünkhöz a Miskolcért Másképpen lokálpatrióta közösség is, melyben Veres Páltól és Tóth-Szántai Józseftől azt kérték, hozzanak létre közösen egy bankszámlát és minden csatornát igénybe véve pénzgyűjtést indítsanak a Barlangfürdő újjáépítéséhez. A regnáló és a megválasztott városvezető szinte egyszerre jelezte: köszönik a társaság megkeresését és nyitott kapukat döngetnek, hiszen éppen erre készülnek. „Előbb azonban most a szakértőknek kell elvégezni a munkát, a gyűjtés részleteiről rövidesen beszámolunk”- jelentették ki. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!