Ugrás a tartalomra

Elengedhetik a kötbért a távhőszolgáltatóknál, de ez nem visszamenőleges hatályú

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 02. csütörtök 16:12
Mentesülhetnek a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek.

Az Index azt írta csütörtökön, hogy az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben az önkormányzat és a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgázmennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv.

A kérdés rendezésének igényét az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére a napokban megtartott fórumon vetették fel az önkormányzati szövetségek. A javaslaton alapuló jogszabályváltozás nyomán a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megengedett a helyi cégek számára.

Csak azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőknek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez.

Minden egyéb esetben a földgázkereskedő külön igénylés nélkül alkalmazza a rendeletben megszabott 60 százalékot.

- A döntés például települési távhőszolgáltatókat is mentesíthet a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól - tájékoztatott az Index.

A MIHŐ Kft. részéről elmondták lapunknak, hogy a szerződéses partnerük tájékoztatása alapján a február 1-jén megjelent rendelet nem visszamenőleges hatályú, tehát elméletileg nem mentesít a február előtti hónapok kötbérfizetési kötelezettsége alól, azonban az október, november, december és január hónapokra kötbér-kiterhelés a mai napig nem történt. A MIHŐ Kft.-nek megközelítőleg 245 millió forint kötbért kellene fizetnie (október, november és december hónapokra összesen), amennyiben ezt a földgázkereskedő kiterhelné, ez azonban a mai napig nem történt meg. A MIHŐ Kft. bővebb információkkal egyelőre nem rendelkezik.

Január első napjaiban a Demokratikus Koalíció (DK) helyi önkormányzati képviselője hívta fel a figyelmet arra, hogy levélben értesítette az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a miskolci önkormányzatot év végén arról, hogy kötbért kell fizetnie, mert nem fogyasztotta el a leszerződött gázmennyiséget az év utolsó hónapjaiban. Az összeg százmilliós nagyságrendű volt.

Mokrai Mihály azt mondta, októberre 89 és fél, novemberre 85 millió forinttal kötbérezte meg az MVM a várost azért, mert komolyan gondolta azt, hogy energiaválság van és takarékoskodni kell. Jelezte, kérni fogják a szolgáltatót, hogy "azért ne büntesse a miskolciakat, mert takarékoskodnak", és, hogy vonja vissza a kötbéreket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!