Ugrás a tartalomra

Életének 86. esztendejében elhunyt dr. Vékony Sándor

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 27. kedd 17:48
Ezer szállal kötődött a megye és Miskolc gazdaságához.

Dr. Vékony Sándor, aki több évtizedes munkáért 2020-ban Miskolc Város Napján megkapta a „dr. Szentpáli István Kamarai díjat" egy hónappal ezelőtt még a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) tisztújító választásának üléseit vezényelte. 85 éves múlt, minden nap reggel héttől dolgozott, büszkén emlegette gyermekeit, unokáit, a világ különböző pontjain élő, összetartó nagycsaládod skypos mindennapjait - írta a gyászhírre reagálva nekrológjában a BOKIK.

Fotó: Végh Csaba

A szakmai tudásáról és elhivatottságáról ismert dr. Vékony Sándor 1935-ben született Darvason. Gépészmérnöki diplomáját a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen szerezte, ahonnan egy év oktatói munka után Mátészalkára került. Ott vidéki iparfejlesztési feladatokkal bízták meg, előbb egy motorfelújító üzem megszervezésével, majd az Ipari Szerelvény és Gépgyár helyi gyáregységének telepítésével és vezetésével.

A Miskolci Egyetemre visszatérve húsz évig oktatott. Emellett saját, tanszéki és ipari találmányok hasznosítási munkáit vezette, ipari megbízások keretében.

A Miskolc Televízió kisfilmje Vékony Sándorról az idei díja kapcsán:

Két házasságából négy gyermeke született, és nyolc unokája van. Családja 1990-ben hozta létre azt a vállalkozást, a Micro Europe Kft.-t, amelynek fő tevékenysége az innováció, az egyedi technológiák és berendezések fejlesztése. – Például hulladék gumiabroncs feldolgozására van szabadalmunk. Vízsugárral őröljük mikroszemcsére a gumit, hogy újra felhasználhassák alapanyagként. Természetesen profitot is termelünk, de a legfontosabb célunk, hogy új technológiákat vezessünk be, hogy a természettudományi és a műszaki kutatások, fejlesztések eredményeit megvalósítsuk. Családunkban sok gépészmérnök van. Nekem a család és a munka összekapcsolása hozza a legnagyobb sikerélményt mind a mai napig.

Volt a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja, és bekapcsolódott a BOKIK munkájába is az Innovációs Kollégium elnökeként. 1994-től segítette a vállalkozásokat. Ezer szállal kötődött a megye és Miskolc gazdaságához.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!