Ugrás a tartalomra

Elfogadták a rendőrségi és a rendészeti beszámolót

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 26. csütörtök 15:58
Az elmúlt 12 év legjobb mutatóiról számolt be a miskolci rendőrkapitány, és a rendészet is jól teljesített tavaly. Emelkedik a miskolci taxik tarifája - egyebek mellett ezekről döntött a csütörtöki ülésén a közgyűlés.

Több mint 50 százalékkal drágábban taxizunk péntektől Miskolcon, a közgyűlés ugyanis megszavazta a taxitársaságok által kezdeményezett tarifamódosítást. Három taxitársaság azt javasolta, hogy a legmagasabb hatósági áras egységdíj 700 forint legyen (ez 250 forintos, 64 százalékos emelés) - ez az alapdíj, ennyiről indul el az utas, amint beszállt a taxiba. A viteldíj 320 forintra nő kilométerenként, a várakozási díj pedig percenként 80 forintot tesz ki mostantól. A taxitársaságok a javítási, fenntartási költségek emelkedésével, az inflációval, az autók árának növekedésével támasztották alá kérelmüket, valamint azzal, hogy az üzemanyagok, az autó- és az alkatrészek ára, valamint a járulékos költségek is nőttek. Hogy hogyan vélekednek erről a miskolci taxisok, arról ITT írtunk.

Módosították a város Településszerkezeti tervét és építési szabályzatát. Egy vasgyári, TOP-os program keretében, a Harmadik utcában házakat újítanak majd fel. A város déli részén pedig, a HCM-nél kerékpárutat alakíthatnak ki - erről is döntött a grémium. Ahogy zöld jelzést kapott a Kassák Lajos utca fejlesztése is, ami Bogáncs utcai ingatlanokat is érint, ezeket el kell bontani. És tovább fejlesztik a déli ipari parkot, út és körforgalom épülhet.

A grémium megszavazta az önkormányzat és a MIHŐ közti új közszolgáltatási szerződést, amire azért volt szükség, hogy a távhőszolgáltató cég pályázni tudjon a következő években TOP Plusz forrásokra, amikből fejleszthetik a távhőrendszert, javíthatják az energiahatékonyságot.

Egy újabb napirendi pontban az MVK Zrt. tavalyi évre vonatkozó közszolgáltatási jelentését fogadták el a városatyák. Az előterjesztésből kiderül, hogy a közlekedési vállalat 2021-ben közel 8 milliárd forint bevételt ért el 8,4 milliárd forint ráfordítás mellett. A vesztesége a cégnek így megközelítette az 500 millió forintot - ezt ellentételezi, kifizeti az önkormányzat az MVK felé.

A grémium elé került a Miskolci Rendőrkapitányság éves beszámolója is. Az előterjesztésből egyebek mellett kiderült, hogy tavaly több mint 11 százalékkal csökkent a Miskolcon elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma. A 2923 bűncselekmény az elmúlt 12 év legalacsonyabb adata. Rablás 21 történt (2020-ban 24), ez szintén a legjobb adat az elmúlt 12 évben. Garázdaság is kevesebb volt (mindössze 265 a korábbai 285-tel szemben), testi sértés pedig 137 volt (2020-ban 157). 22 százalékkal kevesebb lopás történt Miskolcon, lakásbetörés 119 volt. Az esetek több mint 74 százalékát sikerült felderíteni, ami szintén az elmúlt 12 év legjobb adata.

A rendészetnél - az előterjesztés szerint - mintegy 730 millió forintból gazdálkodtak tavaly, 160 fős állománnyal. Külön kiemeli a beszámoló a belvárosi ellenőrzéseket: a péntek és szombat esti ellenőrzések során több mint 200 alkalommal intézkedtek a rendészek közterületi szeszesital-fogyasztás miatt, szemetelésért közel 70 esetben büntettek, csendháborítás 20 esetben jutott a tudomásukra.

A Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság is elkészítette 2021-es beszámolóját. A 118 fős állomány tavaly 873 tűzesethez és 974 műszaki mentéshez vonult ki. Ez összesen 1847 eset.

És egy újabb beszámolót ismerhettek meg a képviselők a miskolci gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról.

Sürgősségi napirendi pontként érkezett be a MIÓVI alapító okiratának módosítása. Erre azért van szükség, mert csökken az óvodai csoportok száma, és mivel többen nyugdíjba mennek, így az óvodapedagógusok száma is. Erről ITT írtunk bővebben.

Szintén sürgősségi indítvány volt még, hogy tavaly szeptemberben egy évre térítésmentesen megkapta a Nő a Siker Alapítvány az MSZC Martin János szakiskolának helyet adó, Áfonyás utcai ingatlanokat. Ez most szeptemberben lejár, az alapítvány elnöke kérte, hogy az önkormányzat továbbra is, egészen 2026-ig biztosítsa a térítésmentes használatot számukra.

Veres Pál polgármester; Fotók: Mocsári László

Veres Pál polgármester közéleti és gazdaságfejlesztési ügyekben adott tájékoztatásával kezdődött a közgyűlés. A városvezető elmondta, igen mozgalmas és sikeres időszakot élhettünk át az elmúlt egy hónapban. Május 1-jén egy nagylétszámú majálist tartott a város, a miskolciak nagyon kedvelték, szeretnék jövőre is ilyen módon megtartani. Megoldást keresnek a befogadóképességre, a sok autóra. Az I. Miskolci Ötletmaraton is nagy siker volt: nagyon sokszínű, fiatalos ötletekkel álltak elő a miskolci csapatok.

Azzal folytatta, hogy nagy számban keresik meg befektetők Miskolcot. 29 megkeresés volt május közepéig, tavaly egész évben 60.

"Reméljük, a cégek minket választanak majd" - tette hozzá.

Május 11-ét, a város napját két év után ismét együtt ünnepelhettük. Valóban ünnep volt, amit egy fantasztikus gálaesttel zártak le a színházban. A német testvérvárosunk, Aschaffenburg küldöttsége is ezen a héten érkezett meg, gazdaságfejlesztési témák is előkerültek, de a közös programokról is szó esett.

"Sokat gazdagodtunk ezáltal mi, de a partnerváros is" - húzta alá a polgármester.

Az Avasi Borangolás talán soha nem látott tömegeket mozgatott meg, mindkét napon legalább 10 ezer ember látogatott ki a történelmi Avasra.

A Tour de Hongrie Miskolcról indult, ennél nagyobb dicséretet nem kaphat egy város a szervezőktől, akik elismerően szóltak Miskolcról. A közvetítés megmutatta Miskolc és a környék szépségeit, amit ország-világ láthatott.

Átadták a várva várt népkerti futókört, de a terület fejlesztését folytatni szeretnék, amint lesznek rá pályázati források. A Futókörök Napján avatták fel hivatalosan a pályát, ezen a napon sportágválasztót is tartottak. De azon a hétvégén rendezték meg a MEFOB Feszt-et is, negyedik alkalommal pedig a Kassa-Miskolc Ultramaratont.

"Ismét bizonyítottuk, hogy a két város képes közösen ilyen méretű rendezvényeket is megtartani" - mutatott rá Veres Pál, reményét fejezve ki, hogy folytatódik Kassa és Miskolc jó kapcsolata.

Klímasemlegesség elérését célzó városok nyerteseit hirdette ki az Európai Unió a hónapban - a polgármester szerint nagy megtiszteltetés, hogy a 100 európai város közé Miskolc is bekerült. Klímasemleges és intelligens városokat kerestek, és Miskolc ilyenné szeretne válni. Egyebek mellett Barcelona és Milánó is részt vehet ebben a pályázatban. A stratégia megvalósításához kap forrást a város, őszre összeáll a terv, ezt követően nyílnak meg a pályázati források.

"Komoly fejlesztéseket lehet majd megvalósítani. Tízmilliárdos nagyságrendű forrást lehet lehívni" - emelte ki.

Befektetők, beszállító cégek - főleg járműipariak - keresték meg a várost, felértékelődött Miskolc.

Kivetítőn mutatta be a városvezető, hol tart jelenleg iparfejlesztés terén Miskolc.

A Mechatronikai Ipari Parkban nincs további értékesíthető ingatlan, ezért visszavásárolták a 6 hektáros területet a Lufthansától. A Chervon Auto 8 hektáron 50 millió eurós beruházást valósít meg, de már bejelentették, hogy a második ütemben egy 100 millió eurós beruházást terveznek. 250 főt fognak foglalkoztatni.

Új beruházás: egy gyártó- és logisztikai bázis is várható az ipari parkban.

A Déli Ipari Parkban 20 hektár értékesítése éppen előkészítés alatt áll.

"Az érdeklődők megvannak" - szögezte le a városvezető.

A Xanga is szépen épül, a Metal Shredder pedig nemrégiben állapodott meg a várossal és az egyetemmel.

Infrastrukturális fejlesztéseket, útépítéseket terveznek az ipari parkokban.

"A város értékes lett újra a gazdasági befektetők számára. Megerősödhet Miskolc" - hangsúlyozta Veres Pál, aki gratulált a Miskolc Holdingnak.

Farkas László okleveles építőmérnök és Majoros Györgyné közgazdásztanár hunyt el az elmúlt közgyűlés óta.

Hegedűs Andrea május 28-ával lemond az egyéni önkormányzati képviselői tisztségéről. A polgármester sok sikert kívánt további, országgyűlési képviselői munkájához.

Hegedűs Andrea felszólalt, elmondta: felvette mandátumát, letette az esküt "hazám és városom képviseletére".

Hegedűs Andrea

Kérte a frakció képviselőit és a 3-as választókerület lakóit, hogy az időközi választáson támogassák a Demokratikus Koalíció jelöltjét. Várhatóan szeptember végén lesz a választás.

- Nem fogom feladni azt az álmom, hogy egy demokratikus, szabad Magyarországon éljünk, ami nem a Fideszé, hanem mindannyiunké: demokratikus, európai gondolkodású magyaroké. Képviselni fogok mindenkit, aki változást akar, és megszenvedte a kormánypárt elmúlt 12 évét - fogalmazott.

A jelenlegi gazdasági helyzetet értékelve elmondta, brutális megszorítások jönnek. Erre fel kell készülni. (A Fidesz-KDNP képviselői ekkor kivonultak a teremből.)

- Szoros kapcsolatot szeretnék fenntartani a városvezetéssel - hangsúlyozta. - Az elvont források visszaadására rendszeresen figyelmeztetni fogom kormánypárti képviselőtársaimat, ahogy a kampányígéretek betartására is.

"Csakis Miskolc számít" - zárta felszólalását.

1. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Rendőrkapitányság 2021. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Miskolczi István rendőrkapitány kiegészítette az előterjesztést.

Miskolczi István

"Büszke vagyok az elért eredményekre" - hangsúlyozta, méltatva kollégái és elődje, Bogyay Ferenc munkáját.

2923 - ennyi az össz-bűncselekményszám. 74 százalékos a felderítési hatékonyság - ezek jó számok, jó teljesítmény a rendőrségtől, de "ez nem azt jelenti, hogy meg lennénk elégedve", fogalmazott a rendőrkapitány.

Az új pszichoaktív anyagokkal való visszaélés területén 134 személyt vontak eljárás alá, 12 terjesztőt tartóztattak le, jelenleg 64 ügyben dolgoznak ezen a téren. Itt is van még tennivaló, szögezte le, hozzátéve, hogy ezen a téren is előreléptek.

Prostitúció: több mint 100 esetben indítottak eljárást. A 18 év alatti prostituáltakat áldozatként kezelik, védelem alá veszik őket, és környezetüket vizsgálják. Ez az "eljárás" különleges országos szinten is.

A közlekedési helyzetben romlás volt. 6 halálos baleset, illetve 10 százalékkal több sérüléssel járó baleset történt. Átszervezik a közlekedési állományt, külön képzéseket indítanak, itt kezdik el feltölteni az állományt. Az ittas vezetés nagy probléma. Az intézkedések többségénél már alkalmazzák a szondát. Múlt héten egy 18 éves sofőrt állítottak elő, kéthónapos jogsival, aki bódult állapotban vezetett.

Az idei első negyedévben még hatékonyabban dolgoztak, az adatok még jobbak, 20 százalékos javulást tudtak elérni - még úgy is, hogy nagy leterheltség mellett dolgoznak a kollégái.

"Ez persze egyedül nem megy, igyekszünk mindenkivel együttműködni, akivel csak lehet. A rendészetet ki kell emelnem, hetente egyeztetünk a feladatokról, az eredményeink a szuper kamerarendszer nélkül nem lennének ilyen rózsásak. Az önkormányzattal is szoros a kapcsolat, Badány Lajos alpolgármesterrel és Alföldi Attilával hetente megbeszélést tartunk. A 80 millió forintos önkormányzati támogatás jelentős összeg, megnöveli a közterületi jelenlétünket" - hangsúlyozta Miskolczi István.

A véleményező bizottságok elfogadták a beszámolót.

Vita a napirend fölött:

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető megköszönte a rendőrségi munkát, a szolgálatot. Nagy örömmel olvasták a javuló adatokat. A prevencióra irányítaná a figyelmet. A kapitányság megkeresi az iskolákat, ez jó hír. A szubjektív biztonságérzetet a rendőri jelenlét eredményezi, örömmel látják a járőröző rendőröket. A frekventált helyeken minél sűrűbb jelenlétet kért. A beszámolót elfogadják - jelentette be.

Kovács László (KDNP) szintén gratulált és köszönetet mondott a rendőrségnek. "Soha nem lehetünk teljesen elégedettek" - mondta, megemlítve a balesetek számának csökkentését, az iskolák biztonságát. Örömteli, hogy minden körzeti rendész pozíciót betöltöttek. Szokott látni prostituáltakat reggeli sportolás közben, ezen javítani kell. Felvetette, hogy legalább a Villanyrendőrnél posztoljon egy rendőr esténként.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város), a Rendészeti Bizottság elnöke szintén elismerően szólt a rendőrségről, köszönetet mondott nekik az áldozatos munkájukért. Minden körülményt figyelembe véve elismerésre méltó a rendőrség munkája. "Megalázóan alacsony bérekről" beszélt a képviselő.

"Valóban nettó 156 ezer forintot ér a rendőreink munkája?" - kérdezte, hozzátéve, nem véletlen, hogy leszerelési hullám indult el a rendőrségnél. Hosszasan kritizálta a belügyminisztérium és annak vezetője tevékenységét.

A 80 millió forintos támogatást idén is megadják a rendőrségnek.

Szilágyi Szabolcs

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) csatlakozott az előtte szólókhoz, és köszönetet mondott a rendőrségi munkáért. A beszámolót azonban nem tudta elfogadni, mert vannak egyre rosszabb helyzetben lévő városrészek (Lyukóvölgy, Torontáli utca, Újgyőri főtér). Bár tény, nagyon rosszak a rendőrségi munkavégzés körülményei, kevés a járőr. Az ügyészség hatékonyabb munkájáért szólalt fel, és még több kamerát szeretne a városban.

Hollósy András (Fidesz-KDNP) frakciószóvivő támogatásáról biztosította a rendőrségi beszámoló elfogadását. A türelmi zóna kialakítását ellenezték - van arról statisztika, hogy a tavaly prostituáltakkal szemben indított esetek száma hogyan alakult a korábbi évekhez képest? - kérdezte. Felhívta arra a figyelmet, hogy a legtöbb baleset a stadion és a lyukói elágazás között történik - ennek mi az oka, mit lehet tenni?

Badány Lajos alpolgármester megköszönte a rendőrségi beszámolót, ami jelentős visszaesést tükröz szinte minden mutatóban. A 80 millióból a közterületi jelenlétet tudják erősíteni, miközben a kormányzati források egyre szűkülnek. A rendész-rendőr szolgálatot kiemelten igyekeznek támogatni, a kieső létszámot így kompenzálni. Támogatják a sebességmérők telepítését. Kérte a képviselőtársait és a miskolciakat, jelezzék azonnal, ha prostituáltak szólítják meg őket - válaszolt Kovács Lászlónak.

Bazin Levente (Velünk a Város) a kamerák kihelyezését dicsérte. Jelentős létszámhiány van a rendőrségnél, ennek ellenére is komoly munkát végeznek. "Támogatjuk a rendőrség munkáját, hogy stabilabb, erősebb tudjon lenni. És bízunk benne, hogy a munkavégzés feltételei meglesznek" - tette hozzá.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP) elsősorban köszönetét és háláját fejezte ki a rendőrök felé. Kérdezte: van adat, hogy a külterületeken - Lyukóvölgy, Vasgyár, illetve a "vonulási útvonalakon" - hogyan alakult a statisztika? Véleménye szerint romlott a helyzet. Kérte, hogy tartassák be a szabályokat, főleg a közlekedési szabályokat.

Bartha György (Velünk a Város) elsőként hívta fel a figyelmet a polgárőrségre, akik önként végzik a feladatukat. A kamerarendszer fejlesztését 2020-ban, a járványra hivatkozva leállította a kormány. "Miskolc biztonsága ezek szerint nem fontos" - ítélte el a döntést.

Bartha György

Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes szintén megköszönte a rendőrség áldozatos munkáját, amit a nehézségek, a leterheltség ellenére végeznek Miskolcon.

"Elkeserítő a bér, amit kapnak a munkájukért, a kockázatért, amit vállalnak. Sokkal több leterheltség jut nekik osztályrészül, mint például a Dunántúlon" - mutatott rá.

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP) megköszönte a beszámolót, illetve a rendőrség munkáját. Örömét fejezte ki, hogy a rendőr-rendész járőrpárosok hatékonyak. Azt javasolta, emeljék 85 millióra a támogatást.

Erdei Sándor (Velünk a Város) azt emelte ki, hogy a legtöbb bűncselekmény száma jól láthatóan csökkent tavaly. Az elmúlt 12 év legalacsonyabb esetszámát könyvelték el 2021-ben. Kiemelte a kamerarendszer szerepét, támogatja, hogy bővüljön az eszközök száma. Megköszönte a rendőrség munkáját.

Fodor Zoltán (Velünk a Város) avasi képviselőként szerencsésnek érzi magát, hogy stabil állománya van a rendőrőrsnek; mindenki ismeri őket, régen szolgálnak a területen. Kifogásolta, hogy valaki kezet emel egy rendőrre. Tisztelni kell az egyenruhát.

Szopkó Tibor alpolgármester Bajusz Gábor felvetésére reagált: támogatja a 85 milliós rendőrségi támogatást, de hozzátette: "ha az elődei rendesen végezték volna a munkájukat, és a kínai, floridai utaknak lett volna haszna, amikor az önök főnökei útijelentés és haszon nélkül utazgattak a világban, akkor lenne pénz emelésre" - fogalmazott.

Megköszönte a rendőrség munkáját végül.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz-KDNP) megköszönte a rendőrségi munkát. Komlóstetőn sebességkorlátozó táblákat helyeztek ki, sebességmérést is kérne a sok fiatal miatt. Továbbra is számíthat a rendőrség a támogatására.

Gazdusné Pankucsi Katalin

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP) 35 milliós luxusbuszról beszélt.

Veres Pál polgármester: lízingelik a Volkswagent, az adatokat kiadták. Részükről ez a témát régen lezárták. Az üzleti utazás kapcsán elmondta, bízik benne, hogy a vissza nem utasítható meghívás meg fog térülni.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető a frakció nevében elmondta, nagyra értékelik azt a munkát, amit a rendőrség a miskolciakért végez. Újdonság volt, pozitívan értékelte, hogy kritikusan, önkritikusan viszonyult a beszámolóhoz. A nehézségeket is megemlítette a rendőrkapitány - ez újdonság, korábban voltak olyan beszámolók, amik propagandisztikusak voltak. Ez tárgyszerűbb, higgadtabb volt. Kérte, hogy körzetére, a Győri kapura is jusson a figyelemből, kiemelten például a Szent Anna térre.

"Köszönöm önnek és Bogyay Ferencnek is a munkáját" - zárta felszólalását.

A vitát lezárta a polgármester.

A rendőrkapitány összegezve elmondta, minden pénteken és szombaton este kinn vannak a belvárosi közterületeken, portyaszolgálatot látnak el. Július 1-jétől kibővül ez az ellenőrzés, még nagyobb létszámban lesznek jelen a belvárosban. Több intézkedő, segítő rendőrt ígért. A türelmi zóna kezelése nagy feladat, három hónapig jóval kevesebb panasz volt, de folytatni kell az akciósorozatot. A kijelölt területen túl vannak, akik nem jönnek már be a lakott területre, a folyamatos bírságolás megtette hatását.

2. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2021. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Katasztrófavédelmi beszámoló

A beszámolóban foglaltakat Dócs Róbert kirendeltségvezető tű. ezredes és Bajnok István tűzoltóparancsnok tű. alezredes egészítették ki. Eszerint kihívásokkal teli évet tudhatnak maguk mögött. 35 település tartozik hozzájuk, több mint 1800 tűzeset és műszaki mentés történt tavaly, ennek fele Miskolcon. Semmilyen lakossági panaszt nem kaptak - tette hozzá.

Kirendeltségvezető: a szervezetet mutatta be, a kirendeltség is helyi szervként működik, a miskolci és a szerencsi tűzoltó parancsnokságok alájuk tartoznak. Három járás: Miskolc, Szerencs és Tokaj. A mentést célzó tűzvédelmi feladatokat végzik. Megköszönte a sok önkormányzati támogatást, főleg technikai fejlesztésekre tudják ezt fordítani.

A bizottság elfogadta a beszámolót.

Badány Lajos alpolgármester megköszönte az elvégzett munkát. Korábban nem volt ilyen beszámoló a közgyűlés előtt. Mindössze egyetlen személyi sérüléssel járó tűzeset történt tavaly. Kérte a lakosság és a rendészet együttműködését a tűzoltókkal.

Badány Lajos

Hegedűs Andrea (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes egy problémát tolmácsolt a 3-as választókerületből: a cementgyár mögött minden évben nagykiterjedésű bozóttűz szokott kialakulni. Kérte a tűzoltókat, akár tűzcsapot is helyezzenek ki a környékbeli utcákban.

A vitát lezárta Veres Pál.

A kirendeltségvezető elmondta, a szárazfű-tüzek kezelése prioritás, idén nagyon sok volt. Egy hektár feletti méretű területeknél kötelezik a tulajdonost, hogy tegye azt rendbe, következő alkalommal jön a bírság. Kockázati helyszínként feljegyezte a Hegedűs Andrea által emlegetett területet. A tűzcsapok felülvizsgálata önkormányzati hatáskör, újakat javasolni akkor van lehetőségük, ha új beruházás történik a területen.

3. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Önkormányzati Rendészet 2021. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Vincze Csaba igazgató elmondása szerint nehéz és sűrű év áll a szervezet mögött. Októbertől a 219 ezres kezdő bért 273 ezerre emelték. Annak érdekében emeltek, hogy ne menjenek el a kollégák a nagyobb fizetés reményében. Innentől még plusz 160 ezer lehet, ha úgy teljesítenek a rendészek. A lakossággal a lehető legjobb kapcsolatra törekednek - tette hozzá Vincze Csaba -, ennek egyik eleme a közös területbejárások. Ősztől megismétlik ezeket. Több mint 4500 lakossági bejelentést kaptak, több mint 42 ezerszer intézkedtek - ez 8 ezres növekedést jelent 2020-hoz képest. Napi 12-14 ügyeleti küldésben vesznek részt a kollégái.

"Állandó mozgásban vagyunk" - hangsúlyozta.

Gratulált a rendőrségnek munkájuk miatt. A beszámoló adatai a rendészeti munka elismerését is jelentik, hiszen sokat működnek együtt.

Több mint 3200 kamerafelvételt használtak fel az eljárásoknál, naponta közel tízet átlagban.

Szakmai mérföldkőnek nevezte a tavalyi évet az igazgató.

Vincze Csaba

A véleményező bizottság elfogadásra javasolta a beszámolót.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város), a Rendészeti Bizottság elnöke először a köszönetét fejezte ki a rendészek áldozatos munkájáért. Jó úton járunk, mondta, tényeket kiemelve: több rendészt tudnak kivezényelni az utcákra, pusztán strukturális átalakításokkal. 138 fővel 42 ezer intézkedés történt, ez emelkedő tendenciát mutat.

"Igyekszünk mindent megadni, hogy a rendészet hatékonysága tovább javuljon" - hangsúlyozta Szilágyi Szabolcs.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető minden rendésznek megköszönte a munkát. A vezetéssel szemben azonban kritikát is megfogalmazott: sajnálják, hogy a seriff-rendszert átalakították. A 160 fős engedélyezett keretszám be van töltve? - kérdezte.

Kovács László (KDNP) örömét fejezte ki, hogy ismét vannak lovas mezőőrök, de hiányolja továbbra is a kutyás járőrszolgálatot.

Hegedűs Andrea (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes megköszönte a rendvédelmi szervek munkáját, majd a választókerülete problémáiról beszélt.

Hollósy András (Fidesz-KDNP) frakciószóvivő örömtelinek nevezte, hogy a problémafelvetéseik egy részét meghallgatták (például újra vannak lovas mezőőrök).

Hollósy András

Veres Pál: ebből is látszik, hogy a jelenlegi városvezetés elfogadja az építő jellegű kritikát.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP) háláját fejezte ki a rendészeti munkatársaknak.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) megköszönte a rendészek munkáját. Nem annyira optimista a lovas mezőőrség miatt, szerinte inkább csak elméletben működik.

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP) megköszönte a rendészet munkáját. Javaslatai: a közterületi roncsautókkal is foglalkozzanak, valamint a szerinte magas fű miatti balesetveszélyes helyzeteket vizsgálják meg.

Szopkó Tibor alpolgármester kiemelte, a rendészet nagy mértékben segíti a rendőrség munkáját, és így a közbiztonság fenntartását, erősítését. A belvárosi közterületi jelenlétre továbbra is komoly figyelmet kér. Tavaly már láthatóan nőtt a közrend. Növekedett a közterületi létszám a rendészetnél, hatékonyabban is dolgoznak. Vincze Csabát országosan is magasan jegyzik a szakmában, de munkatársai között is többen vannak ilyenek.

Erdei Sándor (Velünk a Város) válaszolt Bajusz Gábornak. Lejáratási kísérletnek, hazugságnak nevezte az ellenzéki képviselő közösségi posztjait. Rendszeresen magánterületekre jár füvet vágni, az elvégzett munkái inkább ártanak, mint használnak.

Erdei Sándor

Kozma István Jánosné (Fidesz-KDNP) a seriff-rendszert dicsérte.

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP) elnézést kért, hogy közbevágott, miközben Erdei Sándor beszélt. Felajánlotta, hogy csatlakozzon a hétvégi fűnyírási akcióhoz.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város), a Rendészeti Bizottság elnöke azt mondta, a seriff-rendszer nem működött hatékonyan, de a filozófia támogatható. Látványpékségként működött, reggel és délután voltak jelen a városrészekben, így közbiztonságot javító szerepük nem volt. A seriff egymaga nem is kezdhetett bele az intézkedésbe.

A vitát lezárta a polgármester, Vincze Csaba MIÖR-igazgató reagált a felvetett kérdésekre. A seriff-rendszert új alapokra helyeznék, a korábbi nem volt működőképes. Lovas szolgálatra több álláshirdetést adtak fel, toboroztak, de eredménytelen volt. Nagyon nehéz, nem találnak rá embert. Hasonló a helyzet a kutyás szolgálat esetében.

A roncsautók százas nagyságrendben voltak jelen a városban hosszú időn át. 438 ügyben intézkedtek tavaly augusztus óta, 88 százalékos eredményességgel.

4. napirendi pont: Javaslat a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

Nagy László főosztályvezető ismertette a napirendet. Elmondta, a taxiszolgáltatók amiatt kérik a díjak emelését, mert magas az infláció, a háború gazdasági hatásai is negatívan érintik őket.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Hollósy András (Fidesz-KDNP) frakciószóvivő elmondta, 2018-ban emeltek legutóbb, a járványhelyzet alatt is kiálltak a taxisok mellett. Szükséges az emelés, támogatják a rendeletmódosítást.

Szopkó Tibor alpolgármester rámutatott: magas az infláció, az alkatrészek, az új autók és az üzemagyag ára. A BOKIK és a kormányhivatal is támogatta az emelési szándékot. Bízik benne, az árrendezéssel meg tudják oldani a miskolci taxisok helyzetét.

Szopkó Tibor

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP) fontosnak tartja, hogy a taxisok tudják üzemeltetni a szolgáltatást - ezt a tömegközlekedés rossz helyzete miatt mondta.

A vitát lezárta a polgármester.

5. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosításárára törzsvagyonból kivonás tárgyában. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Kurcsisné Zobolyák Ida, a vagyongazdálkodási osztály vezetője elmondta, Martinkertvárosban egy 281 négyzetméteres önkormányzati területet vonnának ki a törzsvagyonból.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita nem volt a napirend fölött.

6. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szunyogh László városi főépítész elmondta, korábban már döntöttek a módosításról, négy helyen történik ez meg. Fejlesztési igények indokolták a döntéseket. Mint korábban írtuk: módosíthatják a város Településszerkezeti tervét és építési szabályzatát, több okból is. (1.) Egy vasgyári, TOP-os program keretében, a Harmadik utcában házakat újíthatnak fel. (2.) A város déli részén, a HCM-nél kerékpárutat alakíthatnak ki. (3.) És szeretné a város jobban kiépíteni a Kassák Lajos utcát, ez érint Bogáncs utcai ingatlanokat is, amiket el kell bontani - erről is döntés születhet most. Aztán: tovább fejlesztenék a déli ipari parkot, út és körforgalom épülhet.

A bizottságok támogatták az előterjesztést.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) támogatni fogja az előterjesztést. Szeretné, ha Perecesen is kiépítenének egy bicikliutat.

Pakusza Zoltán

Veres Pál polgármester: a terület képviselője, Bazin Levente is felvetette már ezt, abszolút indokoltnak látják, igyekeznek pályázati forrást találni rá.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP) elmondta, a körzetében is felújítanának ingatlanokat az előterjesztés szerint. Kérte, csak olyan családokat költöztessenek be, akik a közösségi együttélés szabályait betartják, nem amortizálják le az épületet.

Kozma István Jánosné (Fidesz-KDNP) a Bogáncs utcai kerékpárút kapcsán szólalt fel újra.

Ignácz Dávid jegyző: folyamatosan egyeztetnek ebben az ügyben, minden pótlást teljesítettek, a szakhatóság engedélyére várnak.

A vitát lezárta a polgármester.

7. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. között Közszolgáltatási szerződés megkötésére 2022-2032 közötti időszakra. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Korózs András ügyvezető elmondta, az újabb pályázati lehetőségek miatt van szükség a szerződés megkötésére. Semmilyen fizetési kötelezettsége nem keletkezik az önkormányzatnak ezzel.

A véleményező bizottság támogatta az előterjesztést.

Vita nem volt a napirend fölött.

8. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere által a Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva hozott 66/2020. (VI.17.) sz. határozat módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita nem volt a napirend fölött.

9. napirendi pont: Javaslat az MVK Zrt. 2021. évi közszolgáltatási tevékenységéről készült éves Közszolgáltatói Jelentés és a 2021. évi Éves Pénzügyi Ellentételezés összegének elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Demeter Péter vezérigazgató ismertette: a beszámolót elkészítették, a legnagyobb mértékben a járvány hullámai okozták a társaságnak is a nehézséget. 400 ezer kilométer többlet volt, főleg az Y-híd miatt, mivel kerülőúton közlekednek - innen a többletteljesítmény. Emellett járatsűrítést írt elő a kormány a számukra. Többletköltségek jelentkeztek az MVK-nál. A megrendelt menetrend szinte teljesen teljesült, minimális járatkimaradás volt, ez is főleg meghibásodásból. Több mint 350 ezer fordulót teljesítettek. 143 autóbusszal rendelkeznek, nyáron frissül a járműpark, plusz 10 elektromos autóbuszt tudnak beszerezni. A tesztjárműről nagyon jó üzemeltetési tapasztalataik vannak. Régi buszokat tudnak kivonni a forgalomból. A jegy- és bérletértékesítés hektikusan változott. Most növekszik az utasszám, és így a jegybevétel, jönnek vissza az utasok (5-8 százalékos emelkedés). A védekezésben résztvevőknek június közepéig érvényes még, hogy ingyen utazhatnak, utána megszűnik ez. Az energiaárak viszont magasak.

2021-ben 7,9 milliárd bevételük volt, 8,4 milliárdos költségráfordítás mellett. Több mint 400 milliós a veszteség.

Az előterjesztést véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Soós Attila (Fidesz-KDNP) szerint nem a bérletértékesítések elmaradása okozta a veszteséget. Kompenzálni kellett volna a veszteséget.

Soós Attila

"Soha ilyen sz.r nem volt a közösségi közlekedésünk" - fogalmazott élesen.

Hollósy András (Fidesz-KDNP) frakciószóvivő kérdezte, terveznek-e képzést a villamosvezetőknek, hogy elkerüljék a baleseteket? Hogyan áll az MVK átvilágítása? A kisgyermekes családi bérleteket be fogják vezetni?

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, hogy a Miskolctapolca felé járó 2-es járatot nem fogják-e visszaállítani, legalább a nyári időszakra? Bükkszentlászlóról óránként jön le a busz, általában nem éri el a csatlakozást. Ezen is próbáljanak meg változtatni.

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP) a megállók állapotát kritizálta. Megdicsérte Szopkó Tibort, hogy saját képviselői alapjából fedezte a villanyrendőri buszmegálló burkolatának felújítását. Továbbiakat sürget.

Szopkó Tibor alpolgármester úgy fogalmazott, erején felüli forrást biztosít a város a közösségi közlekedés fenntartására. Így volt ez 2019 előtt is, elég csak a ki nem fizetett számlákra gondolni. Önkormányzati szinten nagyon nehezen finanszírozható ma Magyarországon a tömegközlekedés, ez jellemző Debrecenre, a fővárosra is.

"Mindent megteszünk, hogy a helyzet javuljon, ez a közös ügyünk" - fordult az ellenzéki képviselők felé az alpolgármester.

Badány Lajos alpolgármester rámutatott, a veszteség szintre forintra megegyezik a kormány által elvont pénzekkel. Egyensúlyban lehetne az MVK. Nagyobb önkormányzati támogatást kap a cég. A menetrendben vannak anomáliák, létrehoztak egy, az önkormányzat keretein belül működő csoportot, itt tervezik meg a menetrend módosításait.

Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes felvetette, szükséges lenne, hogy több busz járjon az Avasra. A finanszírozásban a jelenlegi helyzetet akkor idézte elő az előző városvezetés, amikor nem fizette ki az MVK felé a szolgáltatás díját.

"Egy fenntarthatatlan spirálba került a közösségi közlekedés Miskolcon" - húzta alá.

Szarka Dénes

A vitát lezárta a polgármester, de elmondta: reméli, nem feltételezi senki azt, hogy a közösségi közlekedést ilyen színvonalon tartják.

"Ez kényszerhelyzet" - emelte ki.

Mindezek mellett hosszútávon az a cél, hogy fejlesszenek, és az autóközlekedés elé helyezzék a közösségi közlekedést.

10. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolójának elfogadására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Szekanecz Noémi osztályvezető elmondta, május 31-ig átfogó értékelést kellett készíteniük. Ez a demográfiai mutatókat, az önkormányzat ellátásait, fejlesztési célokat, bűnmegelőzési tevékénységet, a civilekkel való kapcsolatot is tartalmazza.

A bizottságok támogatták az előterjesztést.

Varga Andrea alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a város népessége folyamatosan csökken, nő az idősebb korosztály aránya. Néhány tendencia még: folyamatosan nő a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok aránya, ahogy a hátrányos helyzetű gyermekek aránya is. A bölcsődékben a gyerekek kétharmada mentesült a térítés megfizetése alól. Az óvodáknál ez meghaladja az 50 százalékát az étkezést igénybe vevő gyerekeknek. A gyerekszegénység nyomon követhető a városban. Miskolcon a gyermekvédelmi folyamatok növekedését látják, rendszerszintű állami beavatkozásokra lenne szükség. Újra kellene gondolni a támogatások rendszerét, az oktatást, az önkormányzati támogatási rendszer bővítését - sorolta az alpolgármester.

"Minden erőnkkel legyünk azon, hogy a gyermekek érdekében a szükséges lépések megtörténjenek országos szinten" - hangsúlyozta.

Sürgősségi előterjesztések:

11. napirendi pont: Javaslat Miskolc MJV Önkormányzatának fenntartásában működő MIÓVI alapító okiratának módosítására és a kapcsolódó intézkedések megtételére. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Szekanecz Noémi osztályvezető elmondta, csökken az óvodai csoportok száma, mert csökken a beíratkozó gyermekek, illetve az óvodapedagógusok száma. 

Vita a napirend fölött:

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP) megkérdezte, milyen munkakörök szűnnek meg, és mennyi?

Varga Andrea alpolgármester elmondta, óvodapedagógus hiány van. Csökkenteni kényszerülnek a csoportok számát. Jelenleg 23 üres óvodapedagógus állás van. 24-en vonultak nyugdíjba. De összesen 67 óvodapedagógus hiányzik a rendszerből. Nem elbocsátások történnek, státuszok szűnnek meg, az óvodapedagógiai munkát kiegészítő státuszok. Se dajka, se óvodapedagógus nem megy el a MIÓVI-tól.

A vitát lezárta a polgármester.

12. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Szakképzési Centrum Martin János Szakiskola és Készségfejlesztő Iskolának helyet adó ingatlanok térítésmentes használatba adásáról szóló szerződés módosítása tárgyában. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető elmondta, a Nő a Siker Alapítvány szeptemberig kapta meg az ingatlant, de jelezték, szeretnék meghosszabbítani a jogviszont. Az Emmi meghosszabbítja majd a szakmai megállapodást, így kérik, 2026-ig hosszabbítsák meg a megállapodást.

Nem volt vita a napirend fölött.

13. napirendi pont: Javaslat telepítési tanulmányterv és a kapcsolódó településrendezési és tervezési szerződés jóváhagyására, valamint kiemelt fejlesztési területté nyilvánítására a Miskolc-Egyetemváros területén. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szunyogh László főépítész ismertette, idejétmúlt a korábbi fejlesztési terv. Az egyetem kérte, hogy a szabályozási tervet módosítsák, a költségeket viselik.

Nem volt vita a napirend fölött.

Zárt ülést rendelt el a polgármester.

Szavazás:

Javaslat a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló önkormányzati rendelet módosítására - megszavazta a közgyűlés

Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosításárára törzsvagyonból kivonás tárgyában - megszavazták. 17 igen, 8 nem

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására - megszavazták. 17 igen, 8 nem

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. között Közszolgáltatási szerződés megkötésére 2022-2032 közötti időszakra - megszavazták. 16 igen, 0 nem, 9 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere által a Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva hozott 66/2020. (VI. 17.) sz. határozat módosítására - megszavazták. 16 igen, 8 nem, 1 tartózkodás

Javaslat az MVK Zrt. 2021. évi közszolgáltatási tevékenységéről készült éves Közszolgáltatói Jelentés és a 2021. évi Éves Pénzügyi Ellentételezés összegének elfogadására - megszavazták. 16 igen, 9 nem

Javaslat a Miskolci Rendőrkapitányság 2021. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására - elfogadták. 23 igen, 1 nem, 1 tartózkodás

Javaslat a Miskolci Önkormányzati Rendészet 2021. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására - elfogadták. 16 igen, 8 nem, 1 tartózkodás

Javaslat a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2021. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására - elfogadták. 25 igen

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolójának elfogadására - elfogadták. 16 igen, 1 nem, 8 tartózkodás

Javaslat Miskolc MJV Önkormányzatának fenntartásában működő MIÓVI alapító okiratának módosítására és a kapcsolódó intézkedések megtételére - elfogadták. 16 igen, 9 nem

Javaslat a Miskolci Szakképzési Centrum Martin János Szakiskola és Készségfejlesztő Iskolának helyet adó ingatlanok térítésmentes használatba adásáról szóló szerződés módosítása tárgyában - elfogadták. 25 igen

Javaslat telepítési tanulmányterv és a kapcsolódó településrendezési és tervezési szerződés jóváhagyására, valamint kiemelt fejlesztési területté nyilvánítására a Miskolc-Egyetemváros területén - elfogadták. 25 igen.

További hírek

Olvasnivaló