Ugrás a tartalomra

Elfoglalták helyüket a Helynekem színpadán

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. május 18. szerda 14:46
A Szolnokról érkezett, modern metált játszó zenekar, a Plebs nyerte az idei Helynekem Helyfoglaló zenei tehetségkutató versenyt az elmúlt hétvégén. A Bohemian Betyars pedig a Pavilont találta a legjobbnak, így félmillió forintos felajánlásuk Miskolcon maradt.

A Helyfoglaló az Öröm a zene tehetségkutató sorozat miskolci állomása, innen a győztes - tehát idén a Plebs - bekerül az országos döntőbe, amit szokás szerint Budapesten rendeznek meg októberben. A nyertes ráadásul 3 millió forinttal is gazdagodott, ennek harmadát hangszerek és hangtechnikai eszközök vásárlására fordíthatják, a Hangfoglaló program által felajánlott 2 milliós támogatásból pedig lemezt és videoklipet készíthetnek.

A 2012 novemberében megnyitott Helynekem 2013 óta ad otthont a Helyfoglalónak. Hankó Vanda, a belvárosi romkocsma programszervezője rámutatott, a szervezők idén még nagyobb fába vágták a fejszéjüket azzal, hogy országosra hirdették meg az itteni versenyt. Bővült a szervezők köre is, hiszen az Öröm a zene tehetséggondozó sorozat mellett a Paya Művek és a Bohemian Betyars is csatlakozott hozzájuk (ők péntek este koncertet is adtak egyébként). Csakúgy, mint a Miskolci Kulturális Központ, ami például kedvezményes szálláshelyet biztosított a zenekarok számára.

Fotók: Csapó Vera

Komoly karakterek

Több mint negyven zenekar jelentkezését fogadták be, közülük választották ki azt a tizenhatot, akik felléphettek Miskolcon. A zsűriben helyet kapott Sajó Dávid újságíró, Kovács Ákos Dadan, a Hangfoglaló Program mentora, Lombos Márton dalszövegíró, producer, rádiós- és tv-s műsorvezető és Károly Tamás producer, stúdiós szakember. Mellettük pontozott Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) főtitkára, zenész, gitártanár, az Öröm a zene sorozat szervezője is. Érdeklődésünkre elmondta, nemes, de nehéz az összevetés, hiszen "krumplit kell összehasonlítani tojással, almát a rostélyossal".

- A zenei tudás, a szöveg mellett az egyediség kétszer annyi pontot ér. Én azt tartom fontosnak, hogy akik ide eljönnek, azok kapjanak szakmai támogatást; korrekt és őszinte módon értékeljük őket, hogy legyen egy igazodási pontjuk, mert ebből van talán a legkevesebb manapság - fogalmazott.

Vallja, a magyar zenészek nagyon tehetségesek, "vannak komoly karaktereink, komoly mondanivalóval, lelki tartalommal". Ha elég kitartóak, és rendelkeznek küldetéstudattal, akkor felküzdhetik magukat koncertezéssel, a közönségük építésével - tette hozzá.

Károly Tamás producer, a HangArt stúdió vezetője szintén nagyon színesnek találta az idei felhozatalt. "Volt dühös zene, agresszív zene, finom zene, szexi zene, puha zene - de szerencsére a zsűri összetétele is legalább ennyire színes", mondta. Hangmérnökként, stúdiós szakemberként a hangzásra figyelt leginkább, arra, hogyan szólal meg egy zenekar. Ha úgy nézzük, inkább az előkészítő munka érdekelte; hogyan épül fel a dal, hogyan hangszerelték.

- Egyre színesebb a zenei paletta, a mainstream most a hip-hop, de én személy szerint remélem, hogy az akusztikus zene visszatér - tette hozzá.

Egybeolvadni a közönséggel

Ezt a vonalat képviselte a Gacoustic, a zenekar miskolci énekese, Gedeon András elmondta, közel egy éve zenélnek teljes felállással, tavaly nyáron volt az első koncertjük Budapesten. Most egy gitáros taggal, Balázzsal jöttek ketten. Akusztikus zenét játszanak, ő a dalszerző, megjelent már albuma is.

- Szövegeimben is szeretek arról énekelni, mi célunk a világban, de a lelki dolgok is foglalkoztatnak. Úgy érzem, úton vagyok még, de hangban, stílusban talán már kezdem megtalálni magam. Mondanivalóban, közlésben lehet még csiszolni - tette hozzá.

A győztes Plebs zenekar énekes-gitárosa, Kolozsvári Patrik elmondta, 2019 óta vannak együtt, a járvány miatt sokáig "alkotói pozícióban" voltak, de most egyhuzamban háromszor is színpadra álltak három hét alatt.

- Szépen tudunk fejlődni, most is építő jellegű kritikákat kaptunk. Megvannak a távlati tervek: mi legyünk az a nagy zenekar, aminek imádják a zenéjét! Persze ez túlzás, de igyekszünk újítani a műfajban, kicsit az Eskimo Callboy az irány, sokat merítünk a zenéjükből. Szeretnénk egybeolvadni a közönséggel, olyanokká válni, mint az ókori Rómában a jogaitól megfosztott nép, a plebs - húzta alá.ű

Extra löket

Újdonság volt idén, hogy a világszerte ismert, Miskolcról indult, speed-folk-freak-punk zenét játszó Bohemian Betyars is részt vett az előválogatásban, sőt 500 ezer forintos különdíjat ajánlottak fel. A tehetségkutató éjszakáján pedig koncertet adtak a Helynekemben, majd egy kötetlen szakmai beszélgetésen jótanácsokkal látták el az indulókat. A Betyároktól Palágyi Mátéval és Szűcs Leventével sikerült néhány mondatot váltanunk, miközben maguk is árgus szemekkel figyelték a sorra kerülő zenekarokat.

- Tavaly szeptemberben Gubancos címmel jelent meg a negyedik nagylemezünk. Akkor kitaláltuk, hogy a lemez minden egyes sorát eladjuk a rajongóknak, az összegyűjtött pénzt pedig nem magunkra költjük, hanem "visszaosztjuk". Egyértelmű volt, hogy Miskolcon akarunk valamit, és jött az ötlet, hogy csatlakozzunk a tehetségkutatóhoz. A díjjal, a szakmai tapasztalatainkkal talán egy extra löketet kapnak a zenekarok - mondják.

Ők pontosan tudják, mit jelent egy tehetségkutatót megnyerni, hiszen 2016-ban elsők lettek a Nagy-Szín-Pad-on.

- Sosem akartunk tévés műsorokban fellépni, ez volt a legnagyobb tehetségkutató, amin részt vettünk. Azért fért bele az idealizmusunkba, mert nem egy tévéterméket csináltak belőlünk, egy teljesen működő, vállalható dolog volt. Sokat segített, például végre felléphettünk a Sziget nagyszínpadán. És rengeteg kapcsolatot szereztünk - emelik ki.

A Helynekem Helyfoglaló tehetségkutató díjazottjai:
1. helyezett (továbbjutottak az országos döntőbe; az MKK felajánlotta, hogy felléphetnek egy városi rendezvényen): Plebs
Bohemian Betyars különdíj: Pavilon
Ujfalusi Gábor díj: Csontos Milán (Absuloth zenekar)
Helynekem tízfős video disco belépőjegy: Gacoustic
Szabadon választható Helynekem koncert belépőjegy: Clube Melons
Előzenekari fellépés a Helynekemben: Absuloth
Bemutatkozási lehetőség a Rádió M-ben, Béres Szabolcs műsorában: Tisztakosz
Bemutatkozási lehetőség a Rockinform.hu oldalon: Microwaves
HangArt Recording Stúdióban 20 óra stúdióidő: kisbetűs ünnepnapok
Ritmusdepo dobsuli, 4 alkalmas dobóra: Clube Melons dobosa.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!