Ugrás a tartalomra

Elhunyt Földvári Rudolf

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 25. csütörtök 18:03
A Nagy Imre Társaság tiszteletbeli elnökségi tagját százkét éves korában élte a halál.

Földvári Rudolf

Életének 103. évében elhunyt Földvári Rudolf, a Nagy Imre Társaság tiszteletbeli elnökségi tagja.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején az egyetlen megyei párttitkár volt, akit a lakosság bizalmából a Borsod megyei munkástanács elnökévé választottak. A bukás után a vérbíróság életfogytiglani börtönre ítélte, 1961-ben szabadult. A rendszerváltás után meghatározó szerepet játszott a Nagy Imre Társaság országos hálózatának létrehozásában.

Érdemeiért számos magas kitüntetésben részesült, többek között Miskolc díszpolgára, a Nagy Imre érdemrend és Borsod-Abaúj Zemplén Vármegye Pro Comitatu díjának tulajdonosa volt.

 

Az alábbiakban a Nagy Imre Társaság nekrológját közöljük: 
Búcsú Földvári Rudolftól

Életének 103. évében, 2024. április 20-án elhunyt Földvári Rudolf, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc kiemelkedő szereplője, Miskolc díszpolgára, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Pro Comitatu díjának tulajdonosa.
1956 októberében ő volt az egyetlen megyei párttitkár, akit a lakosság bizalmából a munkástanács tagjává választottak. Később, a szovjet megszállás után, már a megyei munkástanács elnökeként társai segítségével gondoskodott Miskolcon a rend, az élet- és vagyonbiztonság helyreállításáról, a lakosság alapvető ellátásának biztosításáról.
Mindennek „jutalmául” 14 havi vizsgálati fogság után a vérbíróság hamis vádak alapján életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. 1961-ben szabadult, és visszatért géplakatosként egykori munkahelyére, az akkor Vörös Csillagnak nevezett Hoffer traktorgyárba, ahol munkatársai között nagy tiszteletnek örvendett.
A rendszerváltás után nem vállalt politikai funkciót, közéleti tevékenységét a Nagy Imre Társaságban fejtette ki.  Beutazta az országot, felvette a kapcsolatot egykori bajtársaival, ennek nyomán egymás után alakultak meg a Társaság helyi szervezetei, az elsők között Miskolcon.  Bár kispesti lakos volt, haláláig a miskolci szervezet tagja maradt.
Érdemeit számos magas kitüntetéssel, köztük a Nagy Imre Érdemrenddel ismerték el.
Bár utolsó éveiben már nemigen hagyta el lakását, tiszteletbeli elnökségi tagként végig figyelemmel kísérte és tanácsaival segítette a Nagy Imre Társaság tevékenységét és érdeklődött ország-világ eseményei iránt. Élete utolsó hónapjáig megőrizte szellemi frissességét.
Feleségével, Magdival közel hatvan évet töltött együtt, a szó szoros értelmében, minden jóban, rosszban. 
Földvári Rudolf legjellemzőbb emberi tulajdonságai a kötelességtudás, az élet csapásait keményen viselő fegyelmezettség, a puritán életforma, a fejlett igazságérzet, a szerénység, a hűség családjához és a barátokhoz, akiket sosem felejtett el felköszönteni a jeles események alkalmával.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!