Ugrás a tartalomra

Elindult az ötletelés: Ön hogyan költene el 15 millió forintot?

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. június 30. csütörtök 15:17
Három kategóriában – Zöldülő Miskolc, Támogató Miskolc, Közös tereink – nyújthatnak be ötleteket a miskolciak július 31-ig a https://tervezzukmiskolcot.hu/ weboldalon keresztül. A most beküldött elképzelésekből kerül majd ki az a maximum 45, amiknek a megvalósítására szavazhatnak a városlakók.

A részvételi költségvetés lényege, hogy az önkormányzat elkülönít egy bizonyos összeget a költségvetéséből – Miskolcon ez 15 millió forint –, aminek az elköltéséről közvetlenül az emberek dönthetnek.

Korábban bemutattuk, hogy a városban ez milyen folyamatokon keresztül történik meg, most a legelsőnél, az ötletbenyújtás fázisánál járunk. Gondoltuk, kicsit részletesebben is utánajárunk, hogy mi történik ebben a szakaszban.

A részvételi költségvetés honlapján keresztül bármely 16 évnél idősebb miskolci regisztrálhat be olyan ötletet, amely által szerinte élhetőbb hely lesz a város. Ez így elég tág és megfoghatatlan, ezért három kategóriára osztották a benyújtható elképzeléseket, mindegyikben 5-5-5 millió forintot lehet majd „elkölteni” a szavazáskor a kiválasztott ötletekre.

Fotó: Juhász Ákos

Kovács Kamilla civil részvételi referens kifejtette, hogy Zöldülő Miskolc címszó alatt környezetbarát, levegőminőséget érintő – egy szóban „zöld” – ötleteket várnak a szakmai lebonyolítók. „Globális téma, ami mindenhol, mindig a fókuszban van. Egyre nagyobb figyelmet kap és egyre fontosabb. Az eddig beküldött ötletek nagy része ide érkezett” – tudtuk meg a referenstől.

A Gondoskodó Miskolc jeligére a társadalmi szolidaritáshoz kapcsolódó elképzelések érkezhetnek be. „Valamilyen szempontból hátrányos helyzetben élő embereket, csoportokat támogató és segítő ötleteket várunk ide” – folytatta.

A harmadik kategória a Közös tereink: „lehet ez egy park vagy épített közösségi tér. Annak a jobbá, szebbé tételét célozzák az ide érkező ötletek” – részletezte a referens.

A kategóriákat úgy határozták meg, hogy azok minél több embert érintsenek, megmozgassák a közösségeket. Emellett az is szempont volt, hogy az állampolgárok reális ötleteket nyújthassanak be, tehát például ne igényeljen bonyolult szaktudást egy jó elképzelés megálmodása.

A folyamat első része az ötletbenyújtás; Fotó: https://tervezzukmiskolcot.hu/

Júliusig mintegy 30 ötlet érkezett be a https://tervezzukmiskolcot.hu/ honlapon keresztül. Kovács Kamilla szerint eddig az az egyik fő tapasztalat, hogy többen, akik szívesen nyújtanának be ötletet, bizonytalanok: a jó kategóriába akarják benevezni a tervüket? Van annak egyáltalán létjogosultsága? „Az volt az érzésünk, hogy bátorítani kell az embereket: nincsen rossz ötlet!” – összegzett a civil részvételi referens.

Aki nem biztos a dolgában, nyugodtan keresse fel a részvételi pontok valamelyikét, ahol személyesen válaszolnak a kérdésekre. Emellett a Részvételi Iroda munkatársai különböző kitelepülésekkel készülnek – mint a Kilián-Észak Közösségének Juniálisán –, de a Városházán a Részvételi Irodában is fogadják az érdeklődőket. Bővebb információt ezekről ide kattintva találhatunk.

(Címlapkép: MiNap-archív; Fotó: Mocsári László)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!